vineri, 1 iunie 2018

OECD observă și ... nu tace


Iau informația de la Ziare.com - aici. Foarte interesantă!

Șeful structurii anticoruptie din cadrul Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica, Drago Kos, nu se sfiește să își exprime punctul de vedere cu privire la Decizia CCR care dă, ministrului justiției, controlul asupra procurorilor. O spune tranșant și, evident, consecințele se vor vedea pentru că OECD nu înseamnă doar state puternice economic, în rândul cărora vrem să intrăm, înseamnă și democrație aplicată.

Pentru a înțelege mai bine consecințele, aduc aici de pe site-ul MAE informațiile de bază despre OECD și România.
Aderarea României la OCDE este un obiectiv strategic al politicii externe române, inclus în actualul program de guvernare. RO şi-a depus oficial candidatura pentru aderarea la OCDE cu ocazia exercițiilor anterioare de extindere, respectiv în aprilie 2004 şi noiembrie 2012 şi a reînnoit-o în 2016 şi 2017. Aderarea României la OCDE depinde de mai mulţi factori:
•   Îndeplinirea criteriilor de aderare de către candidaţi:

  • existenţa unei economii de piaţă şi a unei democraţii funcţionale;
  • dimensiunea şi importanţa economică a statului candidat;
  • principiul beneficiului reciproc pentru OCDE şi statul candidat, beneficiu rezultat din aderarea acestuia la organizaţie;
  • consideraţii globale, referitoare la asigurarea echilibrului geografic între membrii organizaţiei.

Se pare că la primul criteriu, cu actuala guvernare PSD-ALDE, lucrăm serios să îl reducem cât mai mult. Avem experiență cu această guvernare. La criteriile de aderare la zona euro, înainte de guvernarea PSD-ALDE, mai aveam un criteriu de îndeplinit. Astăzi, mai avem doar un criteriu îndeplinit! La fel se pare că vom „performa” și cu privire la condițiile de aderare la OECD, Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică. Am început cu „distrugerea” primului criteriu. Un foarte bun exemplu este furia cu care sunt înființate societățile bucureștene sub controlul Primăriei Generale, pe toate domeniile în care astăzi activează societăți private. Economia de piață este lovită dur în zona sa de finanțare, fondurile de pensii, cum este Pilonul II de pensii, pe care actualul Guvern și puterea parlamentară PSD-ALDE îl golesc de bani pentru a acoperi uriașele deficite create ca urmare a politicilor economice și fiscale catastrofale.

Să iau câteva considerații ale lui Drago Kos:

Recenta decizie a CCR contravine in mod evident echilibrului puterilor in stat in tara dvs si independentei sistemului judiciar. Nu pot evita sentimentul ca este o actiune intentionata, cat timp am mai vazut asemenea stranii interferente ale unor curti constitutionale din Balcani in lupta anticoruptie in ultimii ani.

Magistratii romani au clarificat ca nu vor reveni la vechile timpuri, cand politicienii le spuneau ce si cum. Comunitatea internationala ii va sustine in aceasta privinta.

DNA este una dintre povestile de succes in lupta anticoruptie la nivel mondial. Functionarea si rezultatele sale sunt model de studiu pentru generatii de studenti in intreaga lume.

Actualul guvern al Romaniei nu vrea sa continue lupta impotriva coruptiei la nivel inalt si face orice pentru a gasi o scuza in acest sens.

Ministrul vostru al Justitiei va invata curand, intr-un mod dur, ca este intr-o mare eroare. Imi pare rau ca imaginea tarii are de suferit din cauza declaratiilor lui impulsive.

Achitarile sunt o componenta normala a oricarei proceduri judiciare normale in orice tara normala. N-as vrea sa traiesc intr-o tara in care procurorii obtin 100% condamnari.

Restul interviului este la Ziare.com.

Să nu ne mai ascundem după degete. Decizia CCR este bine interpretată de șeful anticorupției din OECD. A fost o acțiune intenționată. Cei 6 judecători constituționali au servit alte interese decât cele naționale. Au răstălmăcit textul Constituției și s-a șters la fund cu spiritul ei.


Cei sase judecatori care au votat pentru anularea independentei sistemului de justitie:

  • Valer Dorneanu (numit de PSD), 
  • Maya Teodoriu (numita de PSD), 
  • Mona Pivniceru (numita de USL), 
  • Varga Attila (numit de UDMR), 
  • Marian Enache (numit de PSD), 
  • Petre Lazaroiu (numit de Traian Basescu) - Foto: CCR


Niciun comentariu: