marți, 5 iunie 2018

O decizie a Curţii Constituţionale nu poate fi discutată prin referendum


Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că o decizie a Curţii Constituţionale nu poate fi discutată prin referendum, precizând însă că sunt tot mai mulţi politicieni care pun sub semnul întrebării anumite aspecte ale independenţei Justiţiei şi, dacă va fi nevoie, poate fi convocat un referendum pe această temă.

Să fie clar. Nu decizia CCR privind „revocarea lui Kovesi” poate fi supusă unui referendum ci comportamentul unor politicieni care neagă anumite aspecte ale independenței Justiției!

Cum ne-a obișnuit, președintele Klaus Iohannis refuză să acționeze ca parte a unui conflict. Este deranjant pentru tot felul de indivizi care se visează ca mari luptători ai libertății. Dacă este să acceptăm că trăim într-o democrație, atunci să ne comportăm ca atare.

Este, sigur, o discuţie care se poate purta, dacă se impune sau nu un referendum, însă aici apar anumite riscuri. O decizie a Curţii Constituţionale nu poate fi discutată prin referendum. Prin referendum pot fi discutate problemele din punct de vedere al construcţiei statului, dar în domeniu (...) statul are o abordare foarte clară de mai bine de zece ani încoace, şi anume independenţa procurorilor şi nesubordonarea politicului. Acest lucru este foarte bine ancorat în Justiţia românească şi nu cred că trebuie supusă acum această chestiune unei consultări populare. Dar, sigur, vedem din păcate că sunt tot mai mulţi politicieni care pun oarecum sub semnul întrebării anumite aspecte ale independenţei Justiţiei şi, dacă va fi nevoie, putem să convocăm un referendum pe această temă

Această declarație a președintelui Klaus Iohannis pune punct sau înlătură pozițiile exprimate anterior de unii actori politici.

Dacian Cioloș, în stilul lui ambiguu, „a recomandat” posibilitatea ca cetățenii să poată să se exprime prin referendum asupra unor decizii instituționale, așa cum sunt deciziile CCR.

Curtea Constituţională e politizată şi ia clar decizii subiective, în sprijinul intereselor politice ale PSD de a controla justiţia. Majoritatea actuală din Parlament nu are legitimitate politică să încerce subordonarea justiţiei, nu a fost votată pentru asta. E nevoie de o modalitate prin care cetăţenii să se poată exprima faţă de aceste decizii instituţionale care ies clar din mandatul primit la alegeri. Un referendum mi se pare foarte oportun pentru a tranşa în privinţa dorinţei românilor de a continua lupta împotriva corupţiei”

Președintele Iohannis a închis subiectul. Deciziile CCR nu se discută prin referendum.

Traian Băsescu, în postura de băgător de seamă, recomandă urgent un referendum cu tema „implicarea președintelui în numirea șefilor de parchete”. Până atunci să nu dea curs Deciziei CCR. Altă aiureală. El așa ar face. Știm. S-a comportat ca un aiurit. De aceea nu am avut un avans ala democrației în România. Mai grav, majoritatea actelor normative impuse pe timpul președinției sale au fost modificate de puterea PSD-ALDE astfel că predictibilitatea instituțională asigurată de lege s-a cam dus naibii. Ce se impune cu ciomagul, se distruge cu un ciomag mai tare.

Nu mai spun de numărul mare de ONG-uri, care mai de care mai ciudate care cer ca președintele Iohannis să se consulte cu ele ce să facă. Dorința unora de a deveni „personalități” este deja de notorietate. Mai toți din categoria „Gabriela Firea a lui Pandele”!

Niciun comentariu: