COMUNICAT DE PRESĂ AL VICEPREȘEDINTELUI PNL LAURENȚIU LEOREANU:
MINISTERUL EDUCAȚIEI TRIMITE SCRISORI CU PRETENȚII ȘCOLILOR, DAR NU REZOLVĂ NEVOILE DE BAZĂ ALE SISTEMULUI: AVEM 4500 DE CADRE DIDACTICE NECALIFICATE ȘI ȘCOLI PROFESIONALE FĂRĂ DOTĂRI
Recent, profesorilor li s-au adus la cunoștință, prin intermediul unei scrisori metodice elaborate de către reprezentanți ai Ministerului Educației, o serie de recomandări pentru asigurarea calității educației. În ciuda pretențiilor tot mai mari ale doamnei Ecaterina Andronescu, profesorii cu care am discutat sunt disperați pentru că nevoile de bază ale sistemului nu sunt asigurate. De exemplu, aș dori să știu care sunt soluțiile cu care vine doamna Andronescu, în contextul în care în sistemul de învățământ avem 4500 de cadre didactice necalificate și aproape 2000 de profesori se află la vârsta pensionării, dar rămân în activitate pentru că nu are cine să le ia locul?
De asemenea, potrivit scrisorii metodice menționate, profesorilor li se cere să aloce ore suplimentare pentru „activități de tip remedial, de consolidare, de performanță”, numai că nu se menționează cum vor fi recompensați profesorii pentru orele suplimentare pe care trebuie să le aloce pentru a îndeplini aceste recomandări. În plus, personalul didactic de conducere și auxiliar nu primește sporul de suprasolicitare neuropsihică pe care îl primesc cadrele didactice, creând discriminări și nemulțumiri în domeniu. Cum poate gestiona ministerul Educației situația posturilor vacante sau plata pentru orele suplimentare, în condițiile în care costul standard per elev pe anul 2019 nu este conform realității?
O altă problemă presantă este cea a școlilor profesionale: ministrul Educației vrea să crească numărul de locuri, numai că nu există finanțare pentru atelierele de tip școală, laboratoare sau plata efectivului necesar de maiștri, tehnicieni și laboranți, precum și alt personal tehnic necesar. Nu există un plan al ministerului pentru dotarea corespunzătoare a școlilor profesionale, situație gravă, mai ales în contextul în care această opțiune și așa nu este deloc atractivă pentru elevi. Sistemul este foarte birocratizat, profesorii sunt chinuiți cu întocmirea de tot felul de materiale ineficiente, în loc să fie lăsați să se preocupe de actul didactic propriu-zis. Fac un apel public adresat doamnei Ecaterina Andronescu: în loc să adreseze pretenții absurde profesorilor și să le piardă vremea cu scrisori goale de conținut, mai bine ar gestiona aceste problemele de bază ale sistemului. Ar fi singura soluție pentru a ne asigura, pe viitor, că școala românească nu va scoate “Dăncili” și “Dăncile”.
Laurențiu Leoreanu,
Vicepreședinte PNL
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu