sâmbătă, 2 februarie 2019

Rațiunea în comportamentul politic

Nu pot nega că m-a atras această afirmație a lui Ionel Dancă, purtătorul de cuvânt al PNL. Este singura rațională dintre toate declarațiile liderilor unor partide politice.

Tomac se laudă că ei vor depune „mii de amendamente” la proiectul de lege a bugetului! Cei de la USR au și ei un elan muncitoresc deosebit. Bine, au astfel de intenții,  dar ... la ce le va folosi? Cum pot cei de la PMP și USR să își impună amendamentele unui colos cum este coaliția PSD-ALDE-UDMR? Evident că nu pot dar este și o formă de înșelăciune a propriilor susținători care vor crede că politicienii lor (cei din USR și PMP) sunt capabili să îmbunătățească un proiect de lege atât de important doar prin depunerea unor mii de amendamente.

Ionel Dancă atrage atenția asupra practicii parlamentare actuale a PSD-ALDE-UDMR:
"Nu ne aşteptăm la o dezbatere amplă pentru că cei de la PSD şi ALDE ne-au obişnuit, din păcate, cu acest tratament dispreţuitor faţă de Parlament, observaţiile şi comentariile Opoziţiei şi vor încerca să treacă pe repede înainte acest buget. PNL nu va face o paradă de amendamente, ci se va concentra pe amendamente esenţiale care pot duce la îmbunătăţirea consistentă a proiectului de buget"
Cum-necum, partidele aflate acum în opoziție vor trebui să vadă care sunt opțiunile lor ce pot beneficia de consens și profitând de situația precară a majorității parlamentare PSD-ALDE (care se pare că nu prea mai este) să încerce să corecteze sever această lege a bugetului propusă de Dragnea-Vâlcov-Tăriceanu. Dacă nu vor colabora, atunci proiecția bugetară va trece așa cum și-o dorește Dragnea și ai lui.

Vrem sau nu, Victor Ponta poate fi „cheia” răsturnării acestei proiecții bugetare a PSD-ALDE. Poate fi. Din declarațiile lui dar și a celorlalți colegi din ProRomânia sunt posibile puncte de vedere comune cu ale PNL, USR sau PMP. Vom vedea dacă se poate ajunge la consens pe elementele de bază ale construcției bugetului unde schimbările susținute de opoziție să refundamenteze construcția bugetară. Ar fi bine. Pentru că există punți ce pot fi trecute de toate formațiunile din opoziție fără a fi nevoie de alianțe politice sau susțineri politice viitoare.

Niciun comentariu: