vineri, 15 februarie 2019

Ianuarie 2019 cu primele sondaje mai serioase


Nu am băgat aici UDMR. Motive? Sunt. Spațiul și faptul că UDMR este limitat doar la populația de etnie maghiară care crede că UDMR îi reprezintă împotriva statului român. Concluzia mea, având în vedere comportarea UDMR legată exclusiv de comportamentul politic internațional al FIDESZ din Ungaria. Un comportament care are ca principală valoare etnia și nu interesele statelor naționale unde există comunități maghiare.

Sondajele au comenzi diferite. INSCOP a făcut sondajul la comanda Fundației Konrad-Adenauer. IMAS a făcut sondajul la comanda USR. De fapt, USR are lunar un sondaj de la IMAS. Sunt sondaje telefonice.

PNL a comunicat în ianuarie rezultatele unei cercetări sociologice mai ample, făcute în ultima parte a anului 2018 și începutul anului 2019, pe un grup de peste 26.000 de subiecți, după metoda față în față, printre elementele urmărite fiind și situația partidelor la momentul sondajului. Apare în tabelul de mai sus ca „SPNL”.

Dau credit acestor „sondori”. Rezultatele lor sunt relativ apropiate. Pe ici-colo apar și diferențe „în marja de eroare”. Normal. Dar le iau doar ca fotografii ale impresiei cetățenilor față de partide la un moment dat. Dacă la sondajul PNL marja de eroare este de 0,9%, la celelalte sondaje aceasta depășește 2%, se apropie de 3%. De aceea un 3% în plus sau în minus ca să dea rezultatul mulțumitor pentru cel care comandă nu este o crimă. Las de la mine.

Există și sondaje făcute în străinătate pentru evaluarea, atât cât se poate, a viitoarei configurații a Parlamentului European după alegerile din luna mai 2019. Le iau de la „Politico”.



După cum se observă, datele sondajului Politico sunt foarte apropiate de ale celorlalte sondaje. Este evident faptul că „lumea este în mișcare”, că au loc evenimente care își vor pune amprenta asupra rezultatelor viitoarelor sondaje și, mai ales, asupra rezultatului alegerilor europarlamentare.

Am luat de la Politico și situația din anul 2014, pentru a avea un punct de plecare.


PSD a avut în 2014 o apreciere de 37,6%! Acum este la 30%, plus minus niște procente după cum este evaluat de diferiți sondori. PNL a fost la 15%, moment dificil pentru partid pentru că elanul din discursurile unor lideri ducea partidul pe la 25%. A fost și momentul în care Crin Antonescu a renunțat la conducerea PNL iar președinte al partidului a devenit Klaus Iohannis.

Referitor la ce am scris mai sus, am văzut lideri ai PNL care au avansat o propunere ca ținta pentru alegerile europarlamentare să fie 30%. Mă gândesc că este, de fapt, o capcană. Cu o țintă nerealistă în 2014, PNL și-a pierdut liderul! Vor să scape de actualul lider? Nu este suficient obiectivul de a învinge PSD în alegeri? Iar își dă PNL cu stângu'n dreptul?! Obiectivul ar trebui să fie un procent cât mai aproape de realizare. Nu cel mai mic, dar nici cel mai mare. O medie. Fără sancțiunea liderilor pentru că între datele sondorilor și votul cetățenilor există, de cele mai multe ori, diferențe notabile. A propune obiective după datele sondorilor, fără o judecată profundă, fără o înțelegere a evoluției societății este prostie dacă nu ticăloșie.

Și pentru că am vorbit despre evoluția societății, voi pune mai jos o apreciere a unui sociolog, Barbu Mateescu, pe care am citit-o mai demult dar, sunt îndreptățit să apelez la ea:
„Mă aștept ca oamenii excesiv de optimiști vizavi de șansele opoziției de azi în capitală să se pomenească cu un duș rece. Au mult de muncă. Bucureștiul nu mai este cel din anii '90-2000, orașul e bucșit cu pensionari care în genere înclină spre PSD și cu tineri care nu au adresa din cartea de identitate în oraș ( = deci care nu pot vota la locale decât dacă obțin viză de flotant), clasa de mijloc a emigrat și emigrează rapid spre Vest sau Ilfov. Victoriile numeroase ale PSD în oraș din ultimii zece ani nu sunt întâmplătoare, ci surprind o realitate demografică în schimbare.
Am pus doar acest citat dar, ar fi foarte bine, dacă cei care citesc articolul ar parcurge articolul scris de Barbu Mateescu. Clic pe Barbu Mateescu (mai sus) și ajung pe blogul lui. După lectura analizei se pot lega ideile. Ce se întâmplă în București nu este specific doar Bucureștiului! Toate marile centre urbane au această problemă, clasa de mijloc este plecată din țară iar tinerii care au venit pentru un loc de muncă fie nu au chef să voteze (Bucureștiul fiind doar o escală în evoluția lor profesională și socială) fie nu pot vota datorită restricțiilor legale.

La actualele alegeri europarlamentare există șansa mobilizării la vot a tuturor celor rămași în țară. Formularea este corectă. Din niște date statistice comunicate fie la nivelul UE, fie la nivelul altor guverne, doar în Germania în anul trecut au aplicat pentru rezidență, în vederea ocupării unui loc de muncă peste 270.000 de români! Dacă luăm în calcul și alte state membre ale UE, numărul românilor urcă la 500.000! Sunt oamenii activi care nu mai votează în România! Trebuie să luăm în calcul și schimbul natural al populației. Peste 250.000 de persoane mor anual în România. Gândind simplist, peroanele respective „nu mai votează PSD”. Gândind mai mult se va constata că locul lor este luat de alte persoane în vârstă care nu mai au „proiecte de viitor”, sunt refuzate cu ostilitate de generațiile mai tinere dornice de afirmare,  în fiecare partid politic, în toate instituțiile publice și astfel sunt împinse în brațele PSD tocmai de cei care se zbat să mobilizeze cetățenii „absenți” la vot. Mie mi se pare că aceste acțiuni sunt fără logică. În mod natural, clasa mijlocie pleacă să își caute locul și performanța în țările străine iar votanții care rămân acasă sunt „împinși” către PSD, care plânge ipocrit pe umerii persoanelor în vârstă. Ceva lipsește aici. Logica nu este partea tare a multora. Se pare că este o stare naturală. Și prostia face parte din pachetul de „daruri” cu care natura a format omul.

Mereu mă întreb, citind datele sociologilor. „X%” din câte persoane care se prezintă la vot?! Nu cumva are dreptate Mateescu afirmând că numărul celor care vin la vot va scade mereu pentru votanții sunt plecați din țară? Din moment ce exodul forței de muncă continuă cu furie - în special din cauza politicilor distructive ale Guvernului și Parlamentului dominat de PSD și ALDE -, din moment ce dorința de dominare a vârstelor mai tinere este „furioasă”, nu cumva asistăm la o repetare stupidă a aceluiași scenariu? PSD se adresează celor refuzați și câștigă.

Niciun comentariu: