miercuri, 13 februarie 2019

Discursul Ralucăi Turcan la legea bugetului. PNL nu votează proiectul de buget

Știți cum arată bugetul pe anul 2019? Exact ca Guvernul care ni-l propune! 

Acest buget poartă semnătura unui prim-ministru care a picat toate examenele importante ale educației: admiterea la liceu, examenul de treapta a II-a și admiterea la facultate.

Marele regres al societății românești este că o astfel de persoană a ajuns ulterior europarlamentar și prim-ministru al României.

PSD este la guvernare, are președinții Camerelor, șefii comisiilor parlamentare importante, are până și un domn Vâlcov, marele guru într-ale finanțelor, bugetelor și cimitirelor. Toate aceste avantaje nu au fost însă de folos pentru a alcătui un buget coerent și a dezbate în condiții de legalitate.

Este deja mijlocul lui februarie. Cu trei luni întârziere, am obținut cu chiu cu vai un buget improvizat, mincinos, rupt de marile interese ale României. Îndoielnic din punct de vedere constituțional. Un buget care, exact ca prim-ministrul Viorica Dăncilă, pică la toate testele privind prioritățile reale ale societății românești.

PNL a cerut sesiune extraordinară pentru a putea avea bugetul în vigoare cel târziu la sfârșitul lui ianuarie. Ați ignorat cu dispreț această solicitare, domnilor de la PSD-ALDE. De parcă era mai importantă vacanța domnilor Dragnea și Vâlcov decât faptul că România nu avea buget, că primăriile pierdeau bani zi de zi, că instituțiile au fost paralizate, iar firmele și companiile private s-au pomenit cu planurile de afaceri date peste cap. Ori poate că această întârziere a fost cu bună știință, tocmai pentru ca să câștigați timp în privința cheltuielilor pe care le aveți de acoperit, gândindu-vă că faceți economie pe spatele autorităților locale?!

Iar când, rușinos de târziu, ați venit totuși cu un proiect de buget, constatăm cu toții că el nu are nimic de-a face cu realitatea în care trăim noi, aici, în România. Este bugetul celor certați cu Codul Penal, mai binevoitori cu infractorii din închisori decât cu românii cinstiți. Bugetul Dragnea-Vâlcov: cârpit, lăudat, contrazis și amendat pe furiș, în stil de interlopi politici.

Este bugetul ”Vitamina D”, când România are de fapt nevoie de tratament pentru bolile cronice pe care i le-a adus guvernarea PSD – ALDE.

Este un buget promovat cu manipulări grosolane, care pun în mod cinic în balanță  cele patru milioane de copii ai României cu instituțiile esențiale pentru siguranța noastră, a tuturor.

Dezonorat cu falsuri ordinare precum „PSD e bun și dă copiilor de mâncare din banii de la partide”, când în realitate același PSD a avut grijă să crească cu nesimțire subvențiile pentru partide. Autor/impostor, în ambele cazuri: Liviu Dragnea.

Niciodată construcția, promovarea și susținerea unui proiect de buget nu au ajuns atât de jos.

Doamnelor și domnilor,

Prima mare problemă a acestui proiect de buget este că pornește de la o minciună – execuția bugetară pe anul trecut. Sunt mari suspiciuni că diferența dintre cât ați cheltuit și veniturile încasate este mai mare decât cea care v-a ieșit din pălărie.

Continuă cu o altă minciună – principalii indicatori  (rata inflației, creșterea economică) sunt manipulați și deformați cu premeditare. Ca să creați iarăși  iluzia că aveți de unde da.

Îi mințiți din nou pe cei care v-au dat votul și care au constatat deja ca i-ați înșelat.
         
Ca să fie limpede: este un buget întemeiat pe jaf, cu prețul distrugerii sectoarelor care susțin din greu bugetul!

Ați pus bugetul pe perfuziile  OUG 114. Această  Ordonanță ticăloasă a lăcomiei  grupului Dragnea –Vâlcov spoliază, demonizează și lovește firme românești și străine, companii de stat, toată administrația locală, bănci. Fură pensiile private ale tinerelor generații.

Procedați în stilul Chavez/Maduro care a adus o țară cu mari bogății, în mari lipsuri și faliment.  Și nu vreți să răspundeți pentru ceea ce ați făcut!

Aruncat pe aceste baze toxice și false, în contrasens cu tot ce înseamnă dezvoltare și  preocupare pentru calitatea vieții oamenilor și a comunităților, bugetul Dragnea Vâlcov are mari vulnerabilități și conține adevărate amenințări. Pentru România și pentru români, nu pentru domnii Dragnea și Vâlcov!

Sănătatea este cea mai mare vulnerabilitate.

Din 2012,  PSD tot promite opt spitale regionale. Opt. Nu le-a făcut. Nu le va face nici pe cele trei de la Iasi, Craiova și Cluj în această guvernare. Cea mai clară dovadă este că PSD și ALDE au respins, în comisii, amendamentele PNL care prevăd o sumă consistentă pentru proiectarea și începerea lucrărilor la spitalele din Cluj, Craiova și Iași. V-ați bătut joc de fondurile europene la dispoziție, de propunerea noastră.

Restul e praf  în ochi, demagogie și spitale pe hârtie. Românii mor cu zile în spitale. Cazuri cutremurătoare sunt zilnic mediatizate.  Câtă vreme refuzați să îmbunătățiți infrastructura în Sănătate, să construiți spitale moderne și bine dotate, mărirea salariilor medicilor e cu totul insuficientă.

Educația este o altă rană deschisă în bugetul Dragnea-Vâlcov. Nenorocirea Educației este, de altfel, o specialitate a PSD simbolizată de revenirea doamnei Andronescu la locul faptei. Bugetul propus de PSD va adânci criza din Educație și va nenoroci viitorul  altor generații de copii și tineri.

Ați furat și compromis, domnule Dragnea, o propunere foarte utilă a PNL – Masă diversificată pentru elevi. Că ați furat acest program  e o problemă de moralitate. Onest era să îl votați și să îl aplicați așa cum a propus PNL. Mai grav este că l-ați compromis prin subfinanțare. După cum tot atât de grav este că supușii dumneavoastră din comisii au aruncat la coș măsurile PNL împotriva abandonului școlar și pentru ridicarea calității actului educațional!

Când vorbim despre investiții, constatăm că acest buget devine o reală amenințare, un pericol de-a dreptul.

PSD și ALDE au votat împotriva copiilor, împotriva investiției în viitorul României – copiii. Au refuzat mărirea alocației pentru copii propusă de PNL. Este o măsură prevăzută chiar de programul de guvernare PSD-ALDE.

De doi ani guvernați, domnilor Dragnea și Tăriceanu, și nu ați mărit nici măcar cu un ban alocația copiilor care este cea mai mică din Uniunea Europeană!  Și mai aveți nerușinarea, Liviu Dragnea, să spuneți că le dați vitamina D!

Măriți-le alocația, așa cum v-ați angajat în programul de guvernare! De ce nu-l respectați? De ce nu aveți inimă pentru cei peste patru milioane de copiii care trăiesc cu o alocație de nimic? Aveți bani în buget pentru toți piloșii și șmecherașii cu relații prin PSD și ALDE, pentru tot aparatul mamut și îngrășat din agenții și guvern. Dar bani pentru alocații nu aveți. Votul pe care l-ați dat împotriva creșterii alocațiilor este una din paginile cele mai rușinoase din istoria ultimilor 30 de ani.

Nu în ultimul rând, proiectul de buget este un pericol direct pentru marile investiții în infrastructură. Dacă va fi aplicat așa cum e construit bugetul, România își ia adio de la autostrăzi până în 2020. Ați respins deliberat toate propunerile PNL de finanțare prioritară  a autostrăzii Unirii, a tronsonului Sibiu-Pitești, a autostrăzii Transilvania și a drumul expres Pitești – Craiova.

În plus, manipularea cifrelor bugetului se răzbună în primul rând pe marile investiții. Asta s-a văzut ori de câte ori PSD a guvernat, mai cu seamă în ultimii doi ani. Investițiile au fost și vor fi primele sacrificate pentru că ele suferă primele când bugetele sunt umflate, trucate ca să păcălească.

Doamnelor și domnilor,

Nu în ultimul rând, acest buget pune în pericol grav funcționarea administrațiilor locale și, implicit, dezvoltarea comunităților și regiunilor României.

PSD va obliga persoanele cu handicap să stea la ușa primăriilor și să primească indemnizația pe care aceștia nu vor avea de unde să o plătească. Ați transformat bugetele primăriilor din bugete de dezvoltare în bugete de funcționare.

Un primar mi-a spus că vrea să-și dea demisia pentru că el a fost ales să dezvolte comunitatea nu să calculeze și să drămuiască salariile.

Șochează brutalitatea cu care guvernarea Dragnea-Vâlcov se poartă cu administrațiile locale. Și lipsa de respect pentru comunitățile locale. Acest buget nu doar că le jefuiește, dar le și umilește și împinge spre anii înghețați și cenușii Iliescu-Văcăroiu.

PNL a pus în oglindă un buget alternativ la sfârșitul anului trecut. Cu obiective și cifre clare și realiste. Pro-investiții, pro-educație și sănătate. Buget care făcea dreptate administrațiilor locale jefuite de Guvernul căpușat și păpușat de cuplul Dragnea-Vâlcov și servit de Călin Popescu Tăriceanu.

Ați respins cu aroganță proiectul PNL de buget, care ar fi salvat multe din cele blocate, amânate și distruse de nepăsarea și nepriceperea acestui Guvern.

Doamnelor și domnilor de la PSD-ALDE care mai aveți o brumă de bună-credință, aveți modele de dezvoltare și de bună guvernare locală. Aveți modele viabile, de succes în  ridicarea calității vieții în comunitate, pentru fiecare locuitor al ei. Nu mai trebuie să mergeți în Occident să le luați. Le aveți aici,  în România.

Sunt municipii mari, orașe și comune administrate de primari PNL, cu eficiența văzută de milioane de români care le-au vizitat, și care au trecut pe acolo.

Aceste localități arată ca în Occident. De ce nu le urmați exemplul ? De ce îi pedepsiși tocmai pe ei, de ce îi pedepsiți pe locuitorii acestor orașe ?

Nu știți decât să distrugeți și să înșelați, domnule Dragnea și camarila.
Nu vreți decât supunere în sărăcie și subdezvoltare.

Ajunge!

Pentru toate aceste motive, PNL va vota împotriva acestui proiect de buget.

Niciun comentariu: