sâmbătă, 2 februarie 2019

Relația bilaterală româno-britanică este și rămâne specială

01 Februarie 2019
Președintele României, domnul Klaus Iohannis, l-a primit vineri, 1 februarie a.c., la Palatul Cotroceni, pe domnul Jeremy Hunt, Ministrul Afacerilor Externe al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.



În cadrul discuțiilor au fost abordate aspecte legate de ultimele evoluții privind procesul de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană (Brexit), precum și de relația bilaterală româno-britanică.

În contextul deciziilor luate de Parlamentul britanic la 29 ianuarie a.c. referitoare la continuarea procesului de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană, Președintele Klaus Iohannis a subliniat faptul că o retragere fără un acord va avea consecințe negative semnificative atât pentru Marea Britanie, cât și pentru statele membre UE.

Președintele României a arătat că Acordul de Retragere negociat de UE27 și Marea Britanie este cel mai eficient mecanism pentru a asigura o retragere ordonată a Regatului Unit din Uniunea Europeană, limitând consecințele negative generate de Brexit și garantând drepturile cetățenilor UE care trăiesc, lucrează sau studiază în Marea Britanie.

În ceea ce privește relațiile bilaterale, cei doi interlocutori au evidențiat dialogul politic foarte bun dintre cele două țări, subsumat Parteneriatului Strategic lansat în 2003 și revizuit în 2011, care a evoluat pozitiv de-a lungul anilor, în principal în domeniile securității și apărării.

Președintele Klaus Iohannis a subliniat că relația bilaterală nu trebuie să fie influențată negativ de procesul Brexit. În acest context, Președintele României s-a exprimat în favoarea consolidării Parteneriatului Strategic bilateral, fiind necesară intensificarea cooperării în domeniul politicii externe, al securității, inclusiv în cadrul NATO și pe Flancul Estic al Alianței. Președintele Klaus Iohannis a reiterat susținerea puternică a României, și a sa personală, pentru NATO și relația transatlantică, evidențiind totodată importanța unei împărțiri corecte a responsabilităților (fair burden sharing) în ceea ce privește cheltuielile de apărare. Această abordare a fost împărtășită de ministrul de externe al Regatului Unit, fiind subliniat faptul că ambele state alocă 2% pentru apărare și sprijină ferm consolidarea NATO și a relației transatlantice.

Totodată, Președintele României a menționat susținerea țării noastre pentru întărirea parteneriatului UE-NATO, inclusiv în contextul deținerii Președinției Consiliului Uniunii Europene, pledând pentru evitarea duplicărilor și promovarea complementarității, astfel încât să fie atinsă o veritabilă sinergie a eforturilor celor două organizații.

Președintele Klaus Iohannis a subliniat rolul comunității românești din Marea Britanie la întărirea relației bilaterale și importanța pe care România o acordă protecției drepturilor cetățenilor săi din Marea Britanie, în contextul Brexit. Astfel, Președintele României a evidențiat gradul ridicat de integrare a comunității românești în societatea britanică, precum și valoarea adăugată pe care această comunitate o aduce țării gazdă.

În acest context, Președintele Klaus Iohannis a reiterat că protejarea drepturilor cetățenilor români a fost și rămâne principala prioritate pe care România a urmărit-o în cadrul negocierilor dintre Uniunea Europeană și Marea Britanie.

Președintele României a menționat că, și în perioada următoare, cetățenii, atât cei europeni din Marea Britanie, cât și cei britanici din UE27, trebuie să rămână o prioritate, scopul fiind acela ca, indiferent de scenariul spre care vor evolua negocierile, efectele negative care ar afecta viețile acestora să fie reduse cât mai mult posibil.

Ministrul de externe al Regatului Unit a exprimat totodată aprecierea deosebită a țării sale pentru eforturile Președintelui Klaus Iohannis privind menținerea și consolidarea statului de drept în România.

Niciun comentariu: