duminică, 16 februarie 2014

PSD-ul este o „stea” care apune. A intrat în ultima fază. Cea de dinaintea dezintegrării.

Îmi place, la nebunie, astronomia. Citesc mult, văd multe emisiuni, visez. Nu am probleme de conștiință. Nu sunt credincios așa că nu sunt legat de „normele” credinței pentru a mă afla în dificultate atunci când accept realitatea universului alături de cei care îl cercetează și își comunică rezultatele.

Un articol privind descoperirea „celei mai vechi stele cunoscute în univers”  îmi provocă asocieri ciudate. Nașterea și evoluția Universului în care ne ducem existența comparativ cu nașterea și evoluția societății politice. Excitant !

O stea cu vechimea de 13,7 miliarde de ani ! Astronomii care vorbesc despre ea spun că este „din generația” a doua. Spun ei. Deja am intrat în șablonul atât de necesar nouă oamenilor pentru a putea emite judecăți și a face comparații. Tot ei spun că s-a născut la aproape 200 mil ani de la Big Bang. „Dovada” vârstei este dată de cantitatea extraordinar de mică de fier din compoziția stelei, comparat cu Soarele nostru, acesta are o cantitate de peste un milion de ori mai mare de fier în compoziție. De aici ... tot felul de concluzii, care mai de care mai aproape de realitate până la „proba contrară”. Pentru că știința are ca motor de dezvoltare căutarea, mereu și mereu, a „probei contrare”.

Pentru ce fac eu aici, descoperirea este o anume parte. Înțelesul evoluției universului este cel care mă interesează pe mine, este cel pe care îl compar cu evoluția societății politice.

Stelele sunt ca partidele politice. Primele stele au fost uriașe, formate doar din heliu, hidrogen și litiu. De sute de ori mai mari ca Soarele nostru. Prea mari pentru a trăi mult așa că au murit „de tinere”. Și partidele inițiale au fost „uriașe”, peste tot în lume. La fel ca stelele au murit de tinere. Moartea însă nu este ca moartea vieții, moartea lor a născut (ce ciudat sună !) alte stele, iar în societate, alte partide.

Astronomii spun că stele care își anunță moartea încep să „se umfle”, să se extindă urmând a colapsa, rezultând niște stele mai mici, mai dense, restul fiind expulzat în spațiul cosmic sub formă de praf, în componența căruia intră elementele chimice grele cum ar fi carbonul, siliciul, fierul iar de steaua a fost mai mare, aurul, argintul, elementele radioactive etc. Dacă steaua a fost foarte mare, va naște o gaură neagră care va acapara majoritatea elementelor grele, cum ar fi fierul, restul intrând în componența altor stele sau al planetelor care se vor forma în respectivele sisteme solare.

Partidele care urmează să „moară” au aceeași tendință. Se umflă, cuceresc cât mai mult spațiu, își înghit propriile planete cu tot cu sateliții lor iar apoi „explodează”. Va rămâne un nucleu, în cazurile mai fericite, format din „durii” care s-au născut și format odată cu viața partidului restul fiind expulzat în întreaga societate. Istoria recentă ne arată cum PNȚ s-a umflat, cum a vrut să acapareze tot atunci când a devenit PNȚ-CD ca mai apoi să explodeze rămânând doar o ciudățenie politică, numită PNȚ-CD Pavelescu, destul de zgomotoasă și orgolioasă însă inutilă, impotentă. Tot istoria recentă ne arată „steaua” numită FSN care, la rândul ei, a explodat, au rezultat o groază de partide și partidulețe însă azi, PDL care este rămășița de bază a fostului FSN devine o altă ciudățenie politică alături de PNȚ-CD Pavelescu. Are loc un exod de la PDL către PMP, o „steluță” în devenire, dacă și numai dacă are suficientă „materie” care să „accepte” să facă parte din ea.

PSD este o stea rezultată din spargerea FSN. După ce a canibalizat stânga politică, chiar și fostul PD al lui Roman, a reușit să înlăture din Internaționala Socialistă PD-ul preluat de Băsescu și a ajuns la o anume mărime peste care nu a putut trece. Constanta socială a PSD este procentul de 30% din intențiile de vot ale electoratului. Însă șansa să coboare sub acest procent este reală, în unele perioade PSD a ajuns chiar sub 25%, ceea ce înseamnă că o parte a electoratului lui este volatil. Periculos de volatil.

Noua conducere a PSD, cu Victor Ponta în frunte, vrea mai mult. Lăcomie ? Pragmatism ? Pragmatism explicit: cât trăiesc eu, să îmi fie bine, nu mă interesează ce se întâmplă după ce mor. Fie lăcomie, fie pragmatism, „bunăstarea” la care visează liderii PSD este relativ puțină. Unii se vor lăfăi în „horbotă și mătăsărie”, alții vor trăi cu speranța că mâine-poimâine vor primi și ei un ciolan, ceva acolo. O astfel de soluție este imorală însă este proprie socialismului. Contrazice, evident, propaganda doctrinei „social-democrației”. Pentru a pune „sare pe rană”, Victor Ponta și strategii PSD au decis să ia din mâna social-democraților care i-au însoțit, pătimaș de multe ori în luptele politice, „bucățelele” la care au avut șansa să ajungă și să le dea altora care nu au „luptători” ci doar „salariați”. PSD a început să se umfle. A preluat UNPR și PC partidele „punguliță” în care au intrat cei de la PP-DD - ul lui Dan Diaconescu „în direct”, ba chiar o parte dintre PDL-ii înspăimântați că ajung iar la mâna lui Băsescu. Se umflă într-un ritm alarmant. Era el PSD un partid cam mare, acum devine obez. Nici nu mai trebuie să caute el „mâncare” pentru că „mâncarea” va veni singură la el. Iar PSD va spune: să fie primit.

Astronomii spun că „fierul este moartea stelelor”. Cu cât stelele au mai mult fier, cu atât trăiesc mai puțin. Partidul comunist a explodat și a „însămânțat” sistemul politic românesc cu fierul rezultat. Ca să folosesc o sintagmă mai veche, a umplut partidele rezultate cu „burghezii roșii”. PDL și „coconul” lui PMP, PSD și toate celelalte partide și partidulețe care s-a format ca urmare a exploziei FSN. Chiar și PNL a luat o parte din „fierul” FSN, partidul lui Meleșcanu fiind o „rămășiță fieroasă” a FSN. Azi, PSD a început o campanie de „recoltare a fierului” scăpat aiurea. UNPR - fieros rău de tot - și PC. PC care este compus doar din „fier”, din „burghezi roșii”, de aceea el a fost și va rămâne doar un planetoid, la fel ca UNPR.

A fost rău pentru PNL că s-a asociat cu PC. Acum trage ponoasele. „Burghezii roșii” nu au conștiință politică. Nu pot avea așa ceva. Nu pot pentru că „politic” înseamnă să dai de la tine celor din jur ceva care să le facă viața mai bună, mai frumoasă. PC nu are cum da. Burghezii roșii ai lui Voiculescu știu doar cum să ceară, mai de grabă cum să cerșească, nu au cum să dea. PNL a făcut însă bine când și-a propus să încerce a face împreună cu PSD o alianță politică, temporară, însă cu potențial benefic pe termen mediu și lung. În PSD nu sunt doar „ferotanii”, sunt și foarte mulți oameni tineri, entuziaști. Din nefericire, „fierotaniile” comuniste sunt încă la conducere. Există speranța că după ce va exploda, după ce va arunca „fierul” care îi atârnă de picioare ca niște ghiulele, PSD va renaște cu cei tineri și încă neintoxicați de prostii comunistoide.

Umflarea PSD pune în pericol pe cei din jur. PNL este a doua victimă. Prima victimă este formată din cei care au votat USL încrezători în angajamentele asumate la alegerile parlamentare și locale. Consider că PNL va fi „ars” de umflarea și explozia PSD. Dar, cum spune o vorbă din bătrâni, tot răul va fi înspre bine.

4 comentarii:

ADRIAN spunea...

N-as sta de grija PSD, astia sunt o caracatita intinsa peste tot in varii forme. Eu cred ca PNL este cam in pericol si lucrurile cred ca erau destul de limpezi inca de la inceputul guvernului cand parghiile lui au fost taiate si date tot la PSD. Eu cred ca PNL ar trebui sa se retraga din guvern si sa tina PSD in haturi din postura de sustinator al unui guvern minoritar asa cum a facut si PSD cu Tariceanu. La o asemenea masura s-ar produce sigur si o autocuratare caci ticalosii oportunisti vor migra de la sine. La tura viitoare PNL va avea mai mult de castigat. Oricum USL, ca stelele din povestea articolului, e o bula de sapun artificiala bazata pe minciuna electorala ca va da cu Bas de pamant. Minciuna la care PNL si Antonescu, oricat ar da din gura, vor ramane asociati in mintea alegatorilor. Pacat.

Crăciun Florin spunea...

Părerea Ta, Adrian. Eu cred că PNL nu pierde în această guvernare, chiar dacă rămâne. Pentru că PNL a creat niște programe la ministerele pe care le conduc, programe însoțite de modificări legislative majore, prin care urmează a fi implementate conceptele liberale în materie. După ce aceste programe vor fi puse în aplicare, PNL va avea cu ce motiva, odată în plus, capacitatea de a guverna.

Este adevărat că PSD, luat otova, nu este un partener credibil. Este însă, în particular, o resursă politică ce trebuie luată în considerare.

Avem păreri diferite.

ADRIAN spunea...

Eu sunt pe margine si tind sa simplific lucrurile ca sa le inteleg mai bine. In situatia asta mie imi staruie in minte PNTcd si "programele" lor care urmareau dovedirea capacitatii lor de guvernare. Cum s-ar spune, iaurtul e numai bun de suflat in el.

Crăciun Florin spunea...

Asta, da. De acord. Numai că programele respective sunt deja la finalizare iar ieșirea lor din guvern acum, fără un motiv suficient de bun, nu ajută.

Evident că se va ajunge la un compromis. Nu știu care este însă va fi. Nu este exclus ca PNL să fie dat afară zilele următoare, nu este exclus ca PSD să respecte înțelegerile. Este politică iar partidele politice sunt competitori, chiar dacă sunt aliate la un moment dat.