duminică, 9 februarie 2014

Încalcă Băsescu litera și spiritul Constituției sprijinind acțiunile Fundației Mișcarea Populară ?

Azi, la Cluj, are loc o dezbatere publică organizată de Fundația Mișcarea Populară împreună cu Partidul Mișcarea Populară, partid ce reprezintă „instrumentul politic” al respectivei fundații. Tema este : „Statul de drept - intre modelul european si realitatea din Romania”. HotNews ne spune cine sunt participanții: „La dezbatere si-au anuntat participarea membri fondatori ai Fundatiei Miscarea Populara (Prof. dr. Marian Preda, Elenina Nicut, Daniel Funeriu), lideri si deputati ai Partidului Miscarea Populara (Eugen Tomac, Teodor Baconschi, Elena Udrea, Cristian Preda)”. La dezbatere participă și Președintele României, Traian Băsescu ! Participă și Emil Boc, în calitate de „coferențiar univeristar” ?! Iar alături de Traian Băsescu și Emil Boc vin consilieri și primari ai PDL (încă) din Cluj și localitățile învecinate și nu numai.

Nu este o haină cusută cu ață albă, este ditamai pânza de corabie cusută cu otgonul de culoare albă. Dezbaterea este o simulare. O simulare a unei stări de normalitate, o simulare care să permită lui Traian Băsescu participarea și intervenția în viața unei fundații cu pronunțat caracter politic și a unui partid care este „brațul politic” al fundației cu același nume. Clujul a fost ales pentru că aici, la Cluj, este Emil Boc iar în județele din jurul Clujului sunt lideri ai PDL care pot trece, cu puțină presiune prezidențială, în barca „mișcătorilor populari”.

Încalcă Traian Băsescu prevederile articolului 84 alin. (1) din Constituție care prevede că: „În timpul mandatului, Președintele României nu poate fi membru al unui partid” ?! Eu spun că încalcă. Băsescu și ai lui spun că nu. Pentru a afla adevărul și numai adevărul să procedăm potrivit doctrinei juridice privind judecata. Acolo găsim cauze și condiții care au determinat și au favorizat săvârșirea unei fapte sancționate de legea penală. Cauze care determină și condiții care favorizează săvârșirea faptei de către o persoană sau mai multe (complici) descoperite pe timpul urmăririi penale de către procuror și însușite de către instanța de judecată pentru a putea stabili o sancțiune sau o altă măsură.

De aceea se cuvine a merge înapoi în timp pentru a vedea cum s-a format Fundația Mișcarea Populară, apoi cum a apărut Partidul Mișcarea Populară, se cuvine a citi „documentele programatice” ale PMP, aici, apoi a interpreta corect vorbele lui Traian Băsescu legate exclusiv de FMP și PMP legându-le de acțiunile politice ale lui Traian Băsescu, fie în calitate de președinte al țării fie în calitate de persoană fizică în raport cu Guvernul, Parlamentul, celelalte partide politice din România.

O să vedem cum s-a exprimat public Traian Băsescu în sprijinul Fundației Mișcarea Populară din postura lui de Președinte al României, având astfel o influență determinantă în promovarea mișcării respective, prin stimularea, îndeosebi, a diferitelor persoane să adere la această mișcare și la partidul politic construit de aceasta pentru a activa pe scena politică.

În DEX, „membru” are mai multe înțelesuri, unul dintre acestea fiind: „2. S. m. și f. Persoană care face parte dintr-o colectivitate (organizată); fiecare dintre persoanele sau unitățile care fac parte dintr-o grupare sau o organizație socială, politică etc., considerată în raport cu acestea”. După cum se observă, nu este doar un sens literar luat în considerare ci și un sens social. Dacă facem o interpretare corectă a sensului cuvântului „membru” în acest caz, ajungem ușor la raportul social. Traian Băsescu este un membru al FMP pentru că din actele și faptele săvârșite de el este „considerat a fi membru” în percepția opiniei publice.

Ieri, Traian Băsescu a participat la „o cină” la un hotel din Cluj unde a fost înconjurat de consilieri locali ai PDL și membri ai FMP și PMP, primari PDL și consilieri ai PDL din localitățile învecinate. Nu s-a discutat politică, spun unii și alții, s-a discutat suficientă politică și deosebit de directă după declarațiile acelorași participanți. Mediafax.

Ia să vedem câteva dintre declarațiile „nepolitice” ale unor participanți, luate de pe pagina Mediafax:

„„Fostul premier Emil Boc a declarat, sâmbătă seară, la ieşirea de la întâlnirea cu preşedintele Traian Băsescu şi lideri ai PMP, că a participat la "o discuţie între parteneri" pentru că, până la urmă, "adversarul nu este înăuntru, ci dincolo, la USL".

"Ce pot să discute doi oameni care au fost parteneri în cele mai grele momente ale crizei economice de după 1928-1933? Probleme care ţin de criza prin care am trecut şi faptul că partenerii rămân parteneri şi prieteni indiferent de vremuri", a spus Boc.

De asemenea, întrebat cum comentează faptul că la întâlnire a participat şi Elena Udrea alături de mai mulţi lideri ai PMP, Boc a spus: "A fost foarte bine pentru că am fost membri în acelaşi guvern, care a trecut România prin cea mai gravă criză economică".

La rândul său, Elena Udrea a declarat, la ieşirea de la întâlnirea cu şeful statului, că a fost o întâlnire "ca pe vremuri, din nou o echipă".

"Am vorbit despre guvernarea Boc, despre asumare, despre lucrurile bune care s-au făcut, despre faptul că am avut un guvern care nu a fost susţinut de partid la vremea aceea, ci de nevoia de a continua împreună", a spus ea.

"A fost o seară între prieteni care au lucrat împreună, care vor mai lucra împreună. Am avut şi divergenţe de opinii, unii au spus că PMP va veni la guvernare din 2016, eu am susţinut că de la finalul anului 2014. Important este să vedem după europarlamentare un proiect comun, cu un singur candidat la preşedinţie, susţinut de partidele de centru dreapta şi de Traian Băsescu. Nu s-au spus nume, dar aşteptăm să se profileze numele celui mai bun candidat, un candidat care să adune voturi, care să fi făcut ceva în funcţiile pe care le-a avut, care să asume ceea ce face şi care să strângă în spatele şi în jurul său tot centrul dreapta", a spus Udrea.

Ulterior, şeful statului, primarul Emil Boc şi liderul PDL Cluj, Daniel Buda, s-au retras pentru discuţii””.

După cum se vede, nu s-a discutat deloc politică. Dar s-au pus serioase jaloane politice. Iar ultima „știre” pune cireașa pe colivă. Pe coliva PDL ! Băsescu s-a retras cu Boc și Buda (liderul PDL Cluj !) pentru „alte vorbe”.

Dacă nici aceste acte și fapte nu fac parte din conținutul noțiunii de „membru al unei organizații sociale, politice ...” atunci care or fi acelea ?

Părerea mea este că USL sau unul dintre partidele USL ar trebui să inițieze urgent o dezbatere parlamentară cu privire la acțiunile mai mult decât evidente ale lui Traian Băsescu ca „membru” al unei formațiuni politice. Pentru că în jurisprudență avem suficiente exemple de interpretare juridică a calității de membru ar trebui să ne folosim de ea pentru a defini actele și faptele lui Traian Băsescu ca fiins acelea ale unui membru. Da, este adevărat, Traian Băsescu nu este membru formal al PMP sau FMP însă este unul informal, evident, este liderul de facto al Mișcării Populare.

Ieri a avut miting PDL cu fruntașii săi în București. Presa a dat date privind o participare entuziastă. Unii spun de 6 mii, alții spun de 7 mii, alții dau mai mult: 10 mii, 12 mii, 15 mii. Merge. Fiecare cum vede. Unii văd simplu, alții dublu sau triplu. În timp ce Blaga și PDL-ul lui manifesta împotriva USL la București, Boc și Buda aranjau trădarea de la Cluj. Pentru toată zona transilvană. Vai de curul portocalezilor. Iar Băsescu, imparțial politic, și-a luat în serios rolul de mediator instituțional. Mediază trecerea pedeleprelor din Transilvania la Partidul Mișcarea Populară.

Curat constituțional, coane Fănică !

4 comentarii:

ADRIAN spunea...

Motiv pentru care, am zis eu in ultima mea postare, PDL a intrat in fibrilatie si degringolada asa ca Blaga a organizat un mars pe care nu prea l-a aratat nimeni la stiri ...

Crăciun Florin spunea...

Adrian,

De arătat, l-au arătat. A fost însă un marș ... degeaba. Practic, PDL se dizolvă pentru a fi preluat, pe bucățele sau cu toptanul de PMP.

ADRIAN spunea...

Cam asta zic si eu. Zbaterea e inutila, e ca la nisipurile miscatoare, disperarea nu face decat sa grabeasca sfarsitul. Poate n-am fost destul de elocvent in postarea de la mine pe blog ... sau poate am fost "decat" necitit acolo.

Crăciun Florin spunea...

Adrian,

Ai fost citit. Este printre puținele bloguri pe care le mai citesc. Pentru că ești activ. Citesc chiar și materialele tale specializate. Chiar dacă nu pot participa.