luni, 17 februarie 2014

Decizia este la Ponta. PNL nu vrea să facă parte dintr-un „guvern al PSD și asociații”.

Întâlnirea de azi nu a ajuns la un rezultat. Încă. PNL și-a redepus oferta, în limitele convenției de guvernare din 2012. Victor Ponta nu a fost de acord. El vrea mai mult. Vrea să schimbe raporturile de putere din guvernul USL, preluând controlul absolut în numele PSD. PNL nu este de acord cu așa ceva.

Cu declarații împăciuitoare în fața presei, cu variante de împăcare, Victor Ponta a mințit. A dat un semnal că este de acord cu cererile PNL însă în fața liberalilor a ținut-o „gaia mațu” cu ideea lui „strălucită” a vice-premierului PC. Asta a dat de înțeles Crin Antonescu că s-a întâmplat în fața jurnaliștilor după ce a ieșit din cabinet.

Victor Ponta nu vrea să renunțe la inițiativele lui de a obține controlul absolut în guvern. Este clar, până acum. A mai încercat odată, profitând de furibunda campanie în presă cu privire la ruperea USL promovată de Antena 3 și România Tv în acompanientul Realitatea Tv și B1Tv. Sursele Antena 3 dădeau și încă dau ca sigură ruperea USL din cauza PNL, partid care are orgolii prea mari și nu își respectă aliații. Exact ce promovează, de la IRL, eternul liberal vopsit Andrei Chiliman.

Victor Ponta va trebui să ia o decizie. Crin Antonescu a declarat că din punctul lui de vedere și al PNL nu mai sunt necesare negocieri. PNL rămâne pe poziția deja anunțată. Observ totuși că PNL nu formulează încă „amenințarea” ieșirii de la guvernare lăsând la latitudinea lui Ponta să ia o decizie. Chiar și aceea de numire a unor interimari la acele ministere urmând ca abia apoi PNL să se pronunțe. Cu precizarea lui Crin că interimarii pot fi de la PC, UNPR sau PSD așa cum va hotărî Ponta.

Practic, PNL îi pune pe cei de la PSD să ia o decizie. USL este miezul problemei. PSD va rupe sau nu alianța ? Vom vedea.

2 comentarii:

ADRIAN spunea...

Eu am zis mai de-a dreptul ca nu e bine pentru PNL in asocierea asta avand in vedere cum decurg lucrurile si asta nu de ieri, de azi. Cand am zis-o eu parea ca nu e bine ...

Crăciun Florin spunea...

Adrian,

Este o competiție politică. Cine este slab, pierde. Nu este doar un contract, o asociere pentru un scop determinat. Componenta „competiție” între dreapta - PNL - și stânga -PSD - a devenit mai activă, ia fața componentei asociative. PSD se grăbește. Eu spun că a ales greșit momentul.