miercuri, 5 februarie 2014

Referitor la accidentul din Apuseni

Părere personală.

Accidentul aviatic din Apuseni nu impunea instituirea unei situații de criză la nivelul ministerelor. Impunea un comandament de urgență sau celulă de criză doar la proprietarul avionului. Cel care avea obligații față de propria „avere” și răspunderea pentru onorarea contractului semnat cu beneficiarul plus garanția față de viața celor transportați.

Ministerele au un serviciu de dispecerat și persoane care asigură conducerea operativă a structurilor subordonate sau aflate sub coordonare. La fel au și structurile subordonate. Erau suficiente pentru a asigura conducerea operativă a acțiunii propriilor forțe pentru eventuala, subliniez, eventuala salvare a victimelor accidentului.

Dacă este să ne referim la urgența pentru salvarea vieții celor aflați în tafic, fie el aerian, indiferent de scopul traficului, atunci pentru toate accidentele rutiere, feroviare, aeriene sau navale ar trebui să instituim celule de criză la toate ministerele și agențiile guvernamentale iar miniștrii și secretarii de stat, șefii tuturor structurilor aflate în subordonare sau coordonare, prefecții și președinții consiliilor județene etc. ar trebui să se mute în birouri, să doarmă și să mănânce la serviciu. Iar accidente de acest fel sunt zilnice. Este absurd.

Văd că presa vrea sânge. Îmi este teamă, sincer, că procurorii vor să satisfacă plăcerile jurnaliștilor și vor căuta să impună vinovății acolo unde acestea nu există. Este absolut incalificabil să acuzi salvatorii sau cei care ar putea participa la salvare, într-un fel sau altul, degrevând de răspundere autorii reali ai accidentului. Pentru că aceștia există. Cum am mai spus, autorii sunt piloții care au luat un avion nepregătit pentru un asemenea zbor, care au executat zborul fără a respecta restricțiile impuse de tipul avionului. Vinovați sunt și proprietarii avionului care nu l-au pregătit pentru misiuni aeriene după cerințele regulamentelor interne. Chiar dacă avionul avea un accident vara, identificarea locului accidentului nu se putea face pentru că baliza de semnalizare nu era reglată pe frecvența oficială ! Și multe altele.

Văd că media, toată, vrea să impună vinovați politici. Îmi este scârbă.

Niciun comentariu: