duminică, 16 februarie 2014

Cine rupe USL ?! Hoții strigă „ uitați hoțul ” !

Informații la grămadă. Lipsă de coerență evidentă. Oamenii umblă după știri de senzație și dau verdicte uitând de esența problemei. Ce este USL !

Lumea umblă după „ruperea USL”. Treabă serioasă ce presupune schimbarea agendei politice din 2014. Obișnuiți cu o altă agendă politică, având la bază două evenimente stabilite anterior, alegerile europarlamentare și alegerile prezidențiale, ruperea USL va veni și le va afecta pe amândouă introducând în agenda politică a anului elemente de suspans. Noi alianțe parlamentare, noi alianțe la guvernare, o nouă opoziție politică, noi frământări pe dreapta, frământări pe stânga, un UDMR care este invitat, singur - singurel să sprijine stânga politică el fiind membru al PPE (?!) etc.

Un rol important îl are presa de partid. Antena 3 pentru PC și România Tv pentru PSD. În timp ce PSD a hotărât să folosească România Tv pentru a lovi în PNL și a scade vizibilitatea lui Crin Antonescu, Antena 3 lucrează intens pentru „a da față” PC, partiduleț cu mare vechime politică însă insignifiant, doritor de „succesuri politice” însă incapabil să le aibă prin propriul efort. Fost umanist, fost socialist-umanist, încă „conservator” fără a avea ce conserva, ajuns la socialism-liberalism a amestecat doctrine și principii politice fără jenă având mereu și mereu tolba plină de „jurnalisme”. De aceea PC începe să se confunde din ce în ce mai mult cu televiziunile patronului și telespectatorii lor ba, mai mult, activează politic după cum patronul este sau nu mulțumit de relațiile pe care le are cu actorii politici importanți. Ieri îl pupau în fund pe Băsescu, la un timp scuturau scamele de pe Antonescu, acum îl perie pe Ponta. Nu doar că îl perie ci vrea să aibă o contribuție esențială în schimbarea radicală a scenei politice românești. Vrea să scoată PNL de pe scena politică actuală și de aceea face tot ce poate pentru a crea impresia publică că PNL este suma tuturor relelor în politică. PC este partidulețul conflictual care găsind fisuri în alianța dintre PSD și PNL (normale, fiind vorba despre partide cu ideologii și doctrine diferite) vrea să le lărgească până la rupere în speranța unei mai mari vizibilități și obținerii mai multor avantaje politice, chiar temporare, pentru a mai căpăta ceva forță politică.

Ce este USL ? Este o alianță între două partide majore, adversare consacrate pe scena politică, care au decis să pună mână de la mână pentru a opri prăbușirea țării în urma guvernărilor dezastruoase ale pedeliștilor sub conducerea lui Traian Băsescu. PC și UNPR sunt niște partide fantomă care s-au lipit de această alianță pentru a beneficia de forța partidelor principale. PSD și PNL. Programul alianței și programul de guvernare conțin doar elemente ale conceptelor social-democratice și liberale despre guvernarea țării. PC și UNPR nu au nici o contribuție. Pentru a confirma aceste realități, USL are doar doi co-președinți. Victor Ponta de la PSD și Crin Antonescu de la PNL. Ceilalți sunt „asistenți”. Îndeplinesc rolul „mobielierului” politic.

Cine rupe USL ? Din datele de până acum, cele reale și nu cele „jurnalistice”, se vede că PSD este cel care forțează nota. PNL a făcut o înlocuire de miniștri. PSD nu îi dorește, în realitate, așa că a provocat și provoacă mereu tot felul de scuze și motive pentru a împiedica finalizarea acțiunii PNL. Situația este deosebită pentru că refuzul PSD duce, automat, la ruperea alianței, una din nominalizările PNL fiind al doilea om în partid, prim-vice-președintele Klaus Johannis. Acum aud că SRI (?!) nu îi dă certificatul ORNIS pentru acces la informații clasificate cu care, normal, ar trebui să lucreze Johannis din funcția de ministru de interne și vice-premier al guvernului. Chiar membru al CSAT !

PSD lucrează dur. Ce face PC este doar „treaba slugii”. Ia „noroiul de pe stradă” și îl aruncă pe hainele liberalilor. Este evident că PSD nu îi convine Johannis. În imaginea publică ar apare imaginea egalității politice, egalitate pe care PSD se chinuie de mai bine de un an de zile să o strice. Echipa PNL de la guvernare cu Johannis în frunte ar duce la o reală egalitate politică și la o mai activă implicare a PNL în toate deciziile guvernamentale. PSD a încercat să formeze „careul de vice-premieri” cu ideea că la nivelul guvernului acest careu cu Ponta în frunte ar lua deciziile politice majore cu privire la acțiunile guvernamentale. Prin vot, am auzit eu o exprimare ! Asta ar însemna 4 voturi pentru Ponta sau PSD și 1 vot pentru PNL. Cu majoritate de voturi în această formulă decizională, PSD ar avea controlul absolut asupra guvernului, miniștrii PNL devenind doar niște marionete. Mai mult, formula decizională guvernamentală cerută de Ponta ar înlocui consultările politice ale co-președinților USL ! Practic, PSD îi propunea lui Antonescu să iasă din jocul decizional guvernamental practicat prin ședințele USL de la începutul săptămânii. Este evident că propunerile PSD nu au avut cum fi agreate de PNL. Revenirea la formula guvernamentală agreată în 2012 este singura soluție care poate în picioare alianța. Însă PSD nu își dorește așa ceva.

Cu anumite televiziuni de partea lor, PSD și anexele au trecut la dezinformare. Ponta laudă în gura mare, peste tot unde poate, guvernarea USL și stabilitatea politică pe care aceasta o conferă. Laudă rezultatele guvernării, creșterea economică, stabilitatea macroeconomică, atingerea elementelor de convergență pentru aderarea la moneda euro etc. Lumea primește informații peste informații. USL este bun. Pe de altă parte, televiziunile și liderii politici importanți ai PSD arată cu degetul către PNL și Crin Antonescu care se fac vinovați de „distrugerea” acestui bun numit USL din cauza orgoliilor politicianiste și a dorinței de putere. Merge. Lume multă, minte mai puțină, emoțiile cât casa, informațiile fiind însoțite de cazuri sociale „extreme”. Comunicare persuasivă eficientă. Telespectatorii, în special de partea feminină, percep necazul omului în dificultate alături de „răutatea” PNL și a lui Crin Antonescu care vrea să strice USL-ul care îi garantează că mâine lui, telespectatorului, îi va fi mai bine. În mintea alegătorului PNL devine răul, la fel de absolut ca Băsescu și partidulețele lui, mai ales că aceleași televiziuni se întrec în a induce ideea că PNL, prin Crin Antonescu, are legături de taină cu Traian Băsescu în intenția de a „nenoroci” PSD și USL. De noaptea minții !

Inițial am crezut că Ponta a hotărât să revină la formula inițială a USL și a convențiilor încheiate. Măcar pentru un timp. Acum am mari îndoieli. Foarte mari. Sunt prea intense campaniile media prin intermediul Antena 3 și România Tv, acompaniate cu satisfacție de B1 Tv și Realitatea Tv, prin care PNL este exorcizat. Practic, hoții constituiți în grupul criminal (politic) organizat sub sigla USD strică în față oamenilor că „hoțul” este PNL. Ca la balamuc. Iar comunicatul de ieri al PSD în numele USD este ca cireașa de pe tort.

Niciun comentariu: