miercuri, 12 februarie 2014

PNL nu vrea un guvern deformat, inflaționist, o mascarada în folosul lui Dan Voiculescu

Nu s-a ajuns ieri la consens în USL privind structura guvernului. Au confirmat și Victor Ponta și Crin Antonescu, cei care reprezintă puterile acestei alianțe și ale guvernului. Nu s-a ajuns la consens din cauza lui Dan Voiculescu și a PC-ului pe care îl conduce. Dan Voiculescu vrea să fie egalul PSD și PNL, ceea ce este absolut absurd. Din toate punctele de vedere.

Crin Antonescu a fost aseară la Realitatea Tv, la emisiunea lui Rareș Bogdan. A fost tranșant. A punctat fără a lăsa loc de speculații. Preiau de la HotNews citatele de mai jos:

"Domnul prim-ministru a motivat nevoia de a avea cate un vicepremier de la fiecare partid pentru ca sa discute cu dansii la Guvern decizii guvernamentale, adica sa stie pozitia fiecarui partid. Perfect de acord, acest lucru se poate face cu presedintele PC, Daniel Constantin, intr-un comitet de cinci in care avem prim-ministru, trei viceprim-ministri si presedintele celuilalt partid, nu calitatea de vicepremier iti confera dreptul de a participa la aceasta discutie si de a-ti expune pozitia partidului tau"

"Nu e un lucru de gluma, nu ne jucam cu nasturi, nu suntem fabrica de vicepremieri. Vicepremierii in structura unui Guvern au fie destinatia administrativa, in sensul de a facilita munca de coordonare generala a prim-ministrului, coordonand anumite ministere. Sigur, totul sub comanda prim-ministrului, dar ajutandu-l in munca sa. Fie sunt simbolice, reflectand componente politice semnificative din acel Guvern"

"Nu are nicio explicatie ca PC sa ofere si el un vicepremier asa cum ofera PNL si ofera PSD. Deschis o spun, asta ar inseamna un soi de inflatie, o devalorizare a functiei vicepremierului in acest Guvern, si nu se poate ca noul Guvern sa debuteze prin intrarea in functia de vicepremier de mana a lui Klaus Iohannis cu Daniel Constantin. Asa ceva nu se poate (...)"

"Nu ne cramponam in a-i face vreun necaz lui Daniel Constantin, pentru ca nu treaba lui Daniel Constantin in viata sa devina vicepremier, in Guvernul asta. In altul poate sa devina premier cand o fi, presedinte, secretar general al ONU. Dar in acest Guvern, noi nu ne batem joc de functia de vicepremier".

Lăsând aspectele de can-can specifice muncii jurnaliștilor, poziția PNL și a lui Crin Antonescu este corectă, sub toate aspectele.

Trebuie însă să nu neglijăm existența în guvern a lui Gabriel Oprea, ca vice-premier. Crin Antonescu a arătat că nu are nici o problemă cu această prezență, convenită mai înainte cu Victor Ponta. Gabriel Oprea a fost coordonator, pentru anumite aspecte comune ministerului apărării și ministerului de interne. Culmea, tocmai în domeniul lui de activitate de pe timpul când era ofițer de intendență. Au convenit chiar ca Gabriel Oprea să aibă în coordonare activități ale MAI care să nu afecteze poziția ministrului de interne, Klaus Johannis. Încerc să le identific însă acum nu mi le pot închipui. Dar dacă au ajuns la un consens, atunci ele există.

În exprimarea lui Crin Antonescu, vicepremierul fie are sarcini de coordonare a altor ministere în sprijinul premierului fie este simbolică, reflectând componente simbolice ale acelui guvern. Daniel Constantin nu poate fi nici una, nici alta. Pe de o parte, are funcția de ministru al agriculturii iar prin reorganizare, PC va mai avea un ministru al turismului și IMM. Din toate punctele de vedere, aceste două ministere sunt legate de activitatea economică a guvernului. În organizarea guvernului, PNL are și vicepremierul care se ocupă de coordonarea ministerelor economice. Numirea lui Daniel Constantin ca vicepremier ar duce la ruperea coordonării pe ministerele economice ceea ce PNL nu poate accepta. Pe de altă parte, unui eventual vicepremier Daniel Constantin nu i se pot delega alte atribuții de coordonare pentru că atunci ar însemna ca fie PSD, fie PNL să accepte o superioritate a PC asupra propriilor miniștri, situație absurdă.

Așa cum a bănuit multă lume, „criza” actuală are la origini PC. Îmi vine să spun că este o criză naturală, obișnuită în fiecare guvern care are PC în componență. Din amintirile mele, PC ar fi la a treia criză pe care o provoacă. Toate au fost pentru a stimula electoratul să își închipuie că PC este un partid indispensabil scenei politice. Iar partidele mari au acceptat. „Cuiul lui Pepelea” fiind, întotdeauna, posturile Tv ale familiei Voiculescu.

Chiar dacă nu a spus-o, Crin Antonescu are și un alt motiv pentru a refuza PC o reprezentare inflaționistă în Guvern. Antena 3 a PC duce o campanie furibundă împotriva PNL și a lui Crin Antonescu pentru a scade vizibilitatea PNL în rândul populației atât în vederea alegerilor europarlamentare cât și în ideea ruperii USL pentru a împiedica candidatura lui Crin Antonescu la alegerile prezidențiale. Amenințările din partea PC curg gârlă. Acum și prin vocea lui Daniel Constantin. În mod curent, amenințările au vocea jurnaliștilor de la Antena 3, unde Gâdea predică iar Badea și ceilalți bat clopotele.

Niciun comentariu: