vineri, 17 februarie 2017

Horodniceanu: să ne obișnuim să discutăm despre produsul infracțiunii !

Evoluția își spune cuvântul. Daniel Horodniceanu, Procurorul general al DIICOT are o abordare nu doar interesantă ci și foarte promițătoare. Rămâne ca Ministerul Justiției să o transpună într-un act normativ și să o supună aprobării Guvernului și de acolo să ajungă la Parlament unde să fie aprobată.

O divizie care să lucreze cu Parchetul General, în particular cu DIICOT și DNA, pentru identificarea produsului infracțiunii în vederea recuperării prejudiciului cauzat poate fi una dintre soluțiile foarte bune pentru întărirea luptei împotriva infracțiunilor de orice natură și, în special, împotriva infracțiunilor economico-financiare asociate, de cele mai multe ori, cu infracțiunile de corupție. Și da, trebuie găsită și formula prin care rezultatul muncii investigatorilor financiari să poată sta în fața instanței de judecată fie ca mijloace de probă fie ca înscrisuri care confirmă probele.

Daniel Horodniceanu
În ceea ce privește recuperarea prejudiciului, trebuie să ne obișnuim să discutăm despre produsul infracțiunii, așa cum vorbesc toți partenerii noștri vestici. Nu are importanță faptul că infracțiunea este sau nu materială. Este foarte important ce prejudiciu produce. Dar acei bani, care sunt generați de o infracțiune, trebuie confiscați de statul român. Ce ne lipsește? O divizie de investigatori financiari, puternică și pricepută, care să știe să urmărească, să identifice și să sechestreze în vederea confiscării acest produs infracțional.

ANABI nu este o divizie de investigatori financiari, ci este doar o agenție de administrare a bunurilor (...) Nici ANAF. Trebuie creată o divizie de investigatori financiari care să lucreze în dosarele penale pe lângă toți procurorii (...) Sunt discuții dacă rapoartele de constatare sunt sau nu mijloace de probă. Raportul de constatare poți să-l privești și ca pe un înscris. Mijloacele de probă nu au o valoare dinainte stabilită. Ele trebuie privite coroborat, iar dacă legea nu definește raportul de constatare, eu pot să folosesc ca un înscris.

Evoluăm ! Iar asta este bine. Din nefericire, politicienii sunt într-un accentuat proces de involuție !

Un comentariu:

Masini de inchiriat spunea...

Politicienii din tara noastra sunt niste hoti.