marți, 7 februarie 2017

Deranjant. Scârbos. Nedemn. Anti-liberal, antidemocratic. Discriminator.

Daniel Zamfir și Gheorghe Piperea
Suntem în fața celui mai mare protest popular împotriva unei puteri politice care a încercat să ducă țara înapoi în timp, către dictatura socialistă. Obstrucționarea Justiției, punerea unei botnițe Justiției prin dezincriminarea unor fapte de corupție, împiedicarea tragerii la răspundere a demnitarilor și funcționarilor publici pentru abuzurile în folosirea discreționară a banilor publici, chiar și banilor care vin din fondurile europene, stoparea cursului dosarelor instrumentate de procurorii anti-corupție și oprirea proceselor pentru acte și fapte de corupție comise prin intermediul abuzului în serviciu, eliberarea din penitenciare a corupților și curățirea cazierului lor judiciar, toate acestea cu pagube iminente de peste un miliard de euro în dauna bugetului statului (la care fiecare dintre noi a contribuit prin taxe și impozite !) sunt motivele pentru care oamenii au ieșit în stradă. Protestul nu este organizat de partidele politice din opoziție (incapabile să poată organiza așa ceva !), este o revoltă a membrilor societății care urmăresc viața politică și care au suficientă instruire pentru a înțelege ce urmăresc de fapt liderii politici din PSD și ALDE.

Este jenant să văd cum PNL este asociat demersului politic al PSD și ALDE prin deputatul PNL Daniel Zamfir care a postat pe pagina lui de Facebook un mesaj ... revoltător (ca să fiu cât se poate de ponderat). Preluat de presă și răspândit cu o satisfacție bolnăvicioasă.
Vad bine??? Van Groningen e la proteste? El, președintele Raiffaissen Bank,care a făcut sute de milioane pe carca Statului român? El, care a jecmanit sute de mii de români și care vrea sa dea in judecata Romania la instanțele internaționale din cauza legii darii in plata, e acum protestatar??? Pe când un protest la care sa strigam din toate piepturile: DREPTATE, LIBERTATE și OPRITI ABUZURILE ? Mă înscriu de pe acum la organizatori...
Această reacție a deputatului PNL de Brașov, Daniel Zamfir îmi reconfirmă impresia căpătată cu ceva timp în urmă. Alături de avocatul Gheorghe Piperea este unul dintre cei care promovează în interiorul PNL și de aici duce o proiecție în exterior a populismului de cea mai joasă speță. PSD și ALDE promovează exact același tip de populism ! Iar lumea, văzând declarațiile acestui deputat al PNL, va trage concluzia că și PNL este alături de PSD și ALDE ! Ceea ce este foarte grav. Este inadmisibil !

Raluca Țurcan a reușit să spună un cumplit adevăr într-una dintre intervențiile ei: PNL a folosit în discursul public un dublu limbaj. Ei bine, acest deputat de Brașov asistat de avocatul Piperea cu care se pare că face echipă (în folosul cabinetului de avocatură !), folosește limbajul puterii politice PSD-ALDE el fiind membru al unui partid care ar trebui să fie, prin excelență, apărătorul valorilor protejate prin Constituția României !

Să ascultăm, așa cum este normal, părerea lui Steven van Groningen.

Este olandez și cetățean al Uniunii Europene, calitate pe care o au și cetățenii României. Bancherul Steven van Groningen are dreptul potrivit Constituției României să aleagă și să fie ales la alegerile locale, la alegerile europarlamentare, este rezident de peste 20 de ani în România, este vorbitor de limbă română, este căsătorit cu o româncă și are o familie în România, a participat la protestele din Piața Victoriei alături de membrii familiei și de prieteni. Este absolut normal și explică, pe blogul său dar și într-o postare pe Facebook de ce, ca răspuns la „îngrijorarea” infractorului Liviu Dragnea față de participarea „multinaționalelor” la proteste.

Martea trecuta, seara, ma suna unul dintre copiii mei. “Tata! Ai auzit?” Si imi povesteste despre ordonante. ”Mergem in piata! Veniti si voi?”

Era tarziu si am lasat copiii sa se duca singuri.

Miercuri am inteles mai bine despre ce este vorba. Aveam 30 de musafiri acasa, dintre care multi s-au grabit sa ajunga in piata. Era tarziu cand am ajuns si noi, iar in partea opusa a pietei erau deja incidente pe care fortele de ordine incercau sa le aplaneze. Asa ca nu am stat mult. Totusi am ramas impresionat de ce am vazut si ne-am dus in continuare in fiecare seara, cu familia.

Prezenta mea acolo este o decizie personala. Inainte de a fi presedinte de banca sunt tata si imi pasa de viitorul copiilor mei si al tarii in care locuiesc. Nu cred ca din acest punct de vedere exista vreo diferenta fata de cei  cu care m-am intalnit acolo – clienti, prieteni, parteneri de afaceri, antreprenori, sportivi, inca o campioana olimpica, angajati. La fel ca in cazul lor, dorinta mea pentru un viitor mai bun pentru copii mei, intr-o Romania mai prospera, este total legitima.

Inteleg ca faptul ca imi pasa de ceea ce se intampla in Romania, tara unde am locuit 20 de ani si care pentru mine este acasa, ii deranjeaza pe unii. Am vazut reactii de indignare de la politicieni, declaratii ca ”nu este corect” sa ma aflu acolo.

Da, sunt si presedinte de banca. In acest rol, imi pasa de cele 5.500 familii de romani care depind de salariul de la banca, imi pasa de viitorul lor, dar si de cele 2 milioane de clienti care ne-au incredintat economiile lor si de cele 30.000 de companii finantate de banca.

Politicienii nu ar trebui sa fie surprinsi de pozitia mea. De cel putin 10 ani am acelasi discurs.

Pentru a crea valoare, pentru a creste productivitatea care ne va permite sa platim salarii mai mari avem nevoie de un sector privat performant. Afacerile au nevoie de un mediu predictibil, fara schimbari importante de legislatie facute peste noapte. Orice schimbare trebuie discutata cu cei afectati, printr-un proces amplu de consultare. Orice propunere legislativa trebuie facuta pe baza unei analize de impact – o alta prevedere legala care adesea nu este respectata de politicieni. Mediul de afaceri are nevoie de o perioada rezonabila de implementare a legilor.

Cu alte cuvinte, avem nevoie de dialog real, nu doar sa ne prefacem ca dialogam.

In ultimii 10 ani s-au schimbat prea putine din acest punct de vedere. Dialogul este evitat. De ce sa ne obosim cu contraargumente, daca este mult mai simplu sa discreditam sau sa insultam orice voce critica?

Ad hominem nu este un semn bun cand este vorba despre un proces democratic.

Imi pasa. De aceea am fost in piata. Era de asteptat ca unii vor exploata prezenta mea intr-un mod total previzibil. Este un risc  pe care mi-l asum.

Înțeleg că infractorul Liviu Dragnea și inculpatul Călin Popescu Tăriceanu au un discurs împotriva lui Steven van Groningen (este „străinul cel rău” !), dar nu mă așteptam ca din mijlocul PNL, din partea unui deputat al PNL să văd o reacție de o ostilitate ieșită din comun, de-a dreptul insultătoare.

PNL trebuie să se curețe de populiștii care l-au invadat. PNL trebuie să revină să se adreseze cetățenilor români cu aspirații la un viitor în cadrul Uniunii Europene. PNL trebuie să redevină apărătorul Constituției României. PNL trebuie să revină ca partener al Președintelui Klaus Iohannis. Dacă PNL va permite populiștilor care îl populează să se manifeste astfel, ca acest Daniel Zamfir, își va pierde tot electoratul, nu mai spun de membri.

Niciun comentariu: