marți, 14 februarie 2017

Ca să vezi ! Dezorganizarea lumii nu poate avea doi lideri ! Rusia simte cum SUA îi „fură” opera !

MediafaxForeign Policy: Kremlinul începe să fie preocupat de Donald Trump. Vladimir Putin riscă pierderea monopolului asupra instabilităţii geopolitice


Interesant !

Kremlinul a reînceput să gândească. După ce au dansat și băut de bucurie că Trump a câștigat alegerile, au constatat că nu prea merge treaba. Indiferent cum este calificat, Trump a confirmat că un nou acord START nu mai merge, considerând că celelalte au fost în favoarea Rusiei. Ca atare, cursa înarmărilor nucleare este din nou în actualitate. Iar Rusia este în corzi. Nu are capacitatea de a duce o astfel de cursă în competiție cu SUA, cum nu are capacitatea de a duce o astfel de cursă în competiție cu China.

Deciziile administrative luate de Trump au început să agite spiritele în toată lumea. Este evident că tulburările sociale din diferitele state ale lumii, unde influența americană și rusă își spun cuvântul de obicei, au depășit capacitatea Rusiei de a le ține sub control. Mai mult, Trump s-a declarat „preocupat” de niște stări în zone în care Rusia credea că deține controlul. Imprevizibilul Trump a devenit periculos pentru „politica externă” a lui Putin de refacere a zonelor internaționale de influență ale fostei URSS. Capitalistul Trump are prostul obicei să întrebe „și eu, SUA, ce câștig la afacerea asta” ? Iar Putin și Rusia sunt prea slabi pentru o astfel de întrebare.

Cât timp a avut controlul „dezordinii” internaționale, Putin a dominat. A intervenit Trump care nu se comportă ca Obama, nu încearcă să aplaneze conflictele. Intră în zonele de conflict „la concurență” cu cel care le-a declanșat. Dominația lui Putin începe să pălească și se pierde.

Tulburările internaționale provocate de Trump afectează comerțul internațional. Petrolul este și bogăție și armă. Iar Trump nu are nici o jenă în a afirma că exploatarea resurselor aflate la dispoziție trebuie făcută în interesul SUA și a cetățenilor americani. Ca atare, SUA care are petrolul ca una dintre resurse, nu va ține cont de angajamentele statelor din OPEC, acolo unde Rusia are o oarecare influență. Iar prețul petrolului poate scade iar pentru că nu va mai fi sub controlul țărilor care îl dețin ! Iar Rusia are nevoie ca de aer de un preț bun al petrolului pentru a reface rezervele sale bugetare și pentru a putea finanța bugetele anuale. Este evident că ofensiva comercială și militară promovată de Trump pune în dificultate Rusia și dorințele ei de dominație internațională.

Ce vor face rușii ? Dacă presa va fi atentă, dacă va avea jurnaliști calificați să observe viața internațională, vom afla și noi. Dacă nu, vom afla cu surprindere, când se produc crizele, că unul sau altul a făcut o mișcare.

Înțelegere între Trump și Putin ? O fi sau nu o fi ! Aceasta este întrebarea. Eu simt că nu.

Niciun comentariu: