duminică, 26 februarie 2017

PNL: reprezentantul voinței politice a cetățenilor care doresc un stat de drept funcțional, pe baza unei doctrine de dreapta.

La Consiliul Național Director al OPV3 - PNL am recomandat colegilor să revadă art. 8 alin. (2) din Constituție unde se arată că „Partidele politice se constituie și își desfășoară activitatea în condițiile legii. Ele contribuie la definirea și la exprimarea voinței politice a cetățenilor, respectând suveranitatea națională, integritatea teritorială, ordinea de drept și principiile democrației”.

Am afirmat că PNL nu și-a îndeplinit acest rol în ultimii 2 ani de zile, l-a neglijat din cauza „parității” și a „coagulării dreptei”, din cauza luptelor interne „pentru a pune mâna pe ștampilă” (așa definesc eu încercările disperate ale unor persoane de a se poziționa cât mai sus în ierarhia de partid, pentru a accede la funcțiile de conducere, în detrimentul activității politice în mijlocul cetățenilor de clarificare a rolului și locului partidului în viața societății). S-a umblat „creanga pe coclauri” pentru a atrage diferite persoane în partid (declarate ca fiind vectori ai dreptei !) și a le promova în detrimentul membrilor partidului cu vechime, cu multă muncă depusă (peste activitatea profesională !), cu notorietate și cu o reputație deosebită în comunitățile în care activează. Se pot spune multe, s-au spus la acel Consiliu, sunt confirmate și de către membrii ai partidului care nu fac (încă !) parte din categoria persoanelor în vârstă.

Ludovic Orban și-a depus candidatura pentru președinția partidului. Ieri, a făcut unele declarații la emisiunea Cristinei Țopescu de la Antena 3. Profit de preluarea acestor declarații de către alte agenții de presă, acum am în vedere Digi24Ludovic Orban: PNL, fără lideri și democrație internă. Care preia informațiile de la news.roOrban: Una dintre problemele PNL a fost absenţa democraţiei interne şi lipsa de respect faţă de membrii partidului


Să respect o ordine a problemelor dezbătute și mai ales, a ideilor care au relevanță.

Principalele probleme pe care Ludovic Orban le vede ca fiind cauza eșecurilor PNL în anii ce au trecut sunt: problema leadershipului, cea a identităţii doctrinare şi „absenţa democraţiei interne, lipsa de respect faţă de membrii PNL, faţă de Statut şi faţă de instituţiile din partid”.
Să ai memorii depuse din mai multe judeţe, memorii semnate de aproape toţi primarii din judeţele rexpective în care îţi solicită să nu pui candidaţi de la centru pe care nu-i cunoaşte nimeni, îţi solicită să laşi filiala judeţeană să alcătuiască lista, aşa cum este normal... Acum chiar să nu asculţi nici primarii partidului?
Este una dintre foarte marile probleme ! La CND OPV3-PNL a fost una din problemele cele mai dezbătute. Nu doar desemnarea candidaților s-a făcut abuziv ci și desemnarea conducerilor locale și a membrilor birourilor politice. Organizațiile care și-au manifestat independența le-au fost impuși „venetici”, „competitori pentru ștampilă”, persoane fidele celor din conducerea centrală a partidului, persoane care trebuiau să asigure „paritatea” (printre „altele” !).
Când vii şi pui un candidat de la centru tu practic distrugi organizaţia, distrugi cultura organizatorică. Membrii respectivei organizaţii nu or să mai muncească, nu or să mai depună efort pentru un partid, nu or să se mai implice pentru că înţeleg că degeaba munceşti pentru partid dacă vezi că nu ţi se dă nicio şansă pentru eforturl şi rezultatele tale. Asta îţi afectează în final scorul partidului.
Rezultatele la alegerile locale și parlamentare de anul trecut confirmă. Pe lângă alte minunății locale, cum ar fi „parteneriatele familiale sau de afaceri” cu PSD sau alte formațiuni politice aflate în competiție cu PNL.
În PNL, care a beneficiat de mulţi lideri, această distrugere de leadership a avut mai multe cauze: fie sistemul de alegere în care preşedintele a venit şi a pus pe listă pe cine a vrut el, de regulă oamenii cu care ştia că nu are niciun fel de problemă, fie sistemul în care se aleg preşedinţii între ei, fiecare cu voturile lui judeţene în spate şi generează o majoritate în care se sprijină unii pe alţii şi ajung la putere
Sfânta complicitate. Iar aici nu pot să nu remarc una din marile probleme din viața politică. Se vorbește de „mandat politic” dar altfel decât este el definit, „împuternicire (contractuală) de a reprezenta o persoană fizică sau juridică și de a acționa în numele ei; act prin care se dă această împuternicire; procură” DEX. Toți se prevalează de art. 69 din Constituție, alin. (2) care stipulează că „orice mandat imperativ este nul”, fără a se uita și la alin. (1) care spune că deputații și senatorii sunt în serviciul poporului, astfel că ei îndeplinesc un mandat al poporului care i-a ales pentru un anume program, nu pentru libertatea de a nu respecta ce poporul a cerut prin votul care l-a dat. Alin (2) apare ca o măsură de protecție a mandatului dat de cetățeni, senatorii și deputații fiind obligați să își respecte angajamentele politice asumate înaintea obținerii voturilor, să se opună unor decizii ale partidului din care fac parte care nu mai respectă angajamentele asumate anterior. Venind la problema PNL, identificată de Ludovic Orban, președinții aleși nu merg la organismele superioare ale partidului cu problemele sau mandatul dat de membrii organizațiilor ci aleg să facă jocuri care se opun, uneori, acestor probleme sau mandatului. Degeaba organizația se pronunță asupra unui mod de soluționare a unei probleme dacă liderii „cad la pace” între ei și aleg o variantă opusă. Este o formă de capturare a partidului în scop personal.
Problema identităţii PNL s-a manifestat în ce priveşte actele normative promovate şi poziţionările politice ale partidului, crede Orban. ”Libertatea, propietatea privată, reducerea puterii statului, debirocratizarea, reducerea administraţiei şi procedurilor adminsitrative ş.a.m.d. nu au apărut foarte des în discursul nostru public. Astea sunt lucruri fundamentale care construiesc identitatea unui partid de dreapta, naţional-liberal”, a spus liberalul.
Of ! Câtă dreptate are. Liderii partidului s-au prezentat pe ei. A devenit o boală. Ia te uită cetățene ce liberal sunt eu ! Am supt de la țâța mamei „lapte de liberal”, îmi moștenesc părinții foști liberali, am crescut „în religia liberală” etc. Cer să fiu lider liberal ! Chiar dacă în decursul vremii a umblat creanga pe la diferite formațiuni politice sau a promovat idei politice ostile liberalismului. Ba a „șters pe jos” cu liderii politici ai PNL aleși direct de membrii organizațiilor. Valorile liberalismului în gura unor astfel de persoane au fost deformate, oloage, nu au avut priză decât la acele persoane care au obiceiul de a fi subjugate de titluri academice, de notorietate, de discurs. De aceea a lipsit din discursul lor ideea de libertate - în toate formele promovată de doctrina liberală -, principiul valorii sociale a proprietății private - despre care se poate vorbi enorm de mult, de la formarea comunității până la securitatea și apărarea națională -, reducerea puterii statului în economie dar întărirea acestei puteri pentru apărarea valorilor fundamentale ale omului, debirocratizarea și ducerea deciziei administrative cât mai aproape de cetățean etc.

Cât privește relația PNL cu Președintele Klaus Iohannis, Ludovic Orban are o poziție clară:
Preşedintele Iohannis este un preşedinte nonintervenţionist. El nu s-a implicat în deciziile curente ale PNL, în ciuda a ceea ce se spune, fără nicio probă, că s-ar fi implicat. A lăsat ca PNL să-şi ia deciziile în mod autonom. Cu toate astea, de multe ori ca să legitimeze anumite decizii, unii care veneau cu diverse propuneri au încercat să creeze această impresie, că deciziile ar veni de sus. (...) Am convingerea că preşedintele Iohannis nu se va implica în alegerile interne din PNL. Klaus Iohannis are nevoie de un PNL puternic şi recredibilizat care să aibă cu adevărat infrastructura şi resursele umane pentru a putea susţine candidatura la alegerile prezidenţiale din 2019. Revenirea PNL în scorul său natural, de peste 30%, nu poate fi făcută decât dacă membrii PNL sunt lăsaţi să-şi aleagă liber liderii naturali. Dacă nu vor fi aleşi liderii care sunt percepuţi ca atare,  şi la baza partidului şi în afara lui, şi vor ajunge alţii lideri care nu se bucură de sprijin în baza partidului, asta va avea consecinţe extrem de grave asupra funcţionării partidului
Și uite că din tot discursul lui Ludovic Orban ajung să merg tot la art. 8 alin. (2) din Constituție. Practic, Ludovic vine și ne spune că trebuie să redevenim formațiunea politică care contribuie la definirea și exprimarea voinței politice a cetățenilor care își doresc o putere politică de dreapta reală și nu a unor persoane care s-au cățărat, conjunctural, la conducerea partidului.
Mi-am depus candidatura la funcţia de preşedinte al PNL pentru a oferi partidului din care fac parte caracter şi identitate, forţă şi credibilitate. Ca preşedinte al PNL, vreau să fiu garantul unităţii, coeziunii interne a PNL, iar obiectivul meu principal este să transform în bine PNL astfel încât să putem să câştigăm toate competiţiile electorale împotriva PSD. Vreau ca PNL să devină forţa politică dominantă în societatea românească, să reprezinte România dinamică, România civilizată, România oamenilor care trăiesc cinstit pe propriile picioare din munca lor, din afacerea lor, din proprietatea lor, din competenţele şi talentele pe care le au

Niciun comentariu: