miercuri, 15 februarie 2017

Împreună și nu separat. Președintele Austriei la PE.


Prin intermediul europarlamentarului Daniel Buda am ajuns la acest text al discursului lui Alexander van der Bellen, Președintele Austriei, în Parlamentul European. Susțin acest mod de a gândi despre Uniunea Europeană și relațiile dintre statele membre ale UE. Mai ales că la noi, de la o bună bucată de timp, niște politicieni au idei ciudate, mai ales după ce au ajuns să se creadă „Zmei”, au fost loviți de eurofobie, alături de tot felul de aventurieri politici sau sociali, cu mai multă notorietate sau mai puțină însă foarte activi în media cu tâmpeniile pe care le debitează de parcă ar fi purtătorii „pietrei filosofale”.

Nu trebuie să lăsăm eurofobii să preia frâiele Europei!

Astăzi, în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, a avut loc şedinţa solemnă cu ocazia susţinerii discursului în plen a Preşedintelui Republicii Austria, domnul Alexander Van der Bellen.

În discursul său, preşedintele Alexander Van der Bellen a subliniat faptul că: „Este important pentru mine să ţin un discurs în Parlamentul European. Mă adresez dumneavoastră şi celor 508 milioane de cetăţeni ai Europei. Sunt un copil al Europei iar pentru aste sunt profund recunoscător.

În UE a devenit o modă să te decizi pentru dragostea de patrie pe de-o parte şi pentru dragostea pentru ideea europeană. Aceste două chestiuni trebuie să coabiteze iar noi trebuie să ne luptăm pentru viitorul comun. Viitorul UE şi al democraţiei sunt motive centrale, apropiate de sufletul nostru. 

Personal, în campania electorală am militat pentru aceste lucruri şi am câştigat. Nu trebuie să lăsăm eurofobii să preia frâiele Europei. În Austria, cetăţenii au dreptul la vot încă de la 16 ani iar generaţia tânără doreşte să fie în Uniunea Europeană.

Atunci când încalci demnitatea umană şi limitezi drepturile cetăţenilor dar şi atunci când ridici ziduri, creezi probleme noi. Noi trebuie să tragem învăţăminte din istoria Europei. Dacă astăzi trebuie să decidem, atunci nu este o alegere între latura naţională şi latura europeană ci dacă mai credem oare că toţi oamenii sunt liberi şi au drepturile respectate? Credem sau nu credem acest lucru?

În câteva zile sărbătorim 60 de ani de la constituirea UE. În anul 2018 se împlinesc şi 80 de ani de la încheierea celui de-al doilea Război Mondial. Europa Unită este rezultatul unei civilizări unice, prin respect reciproc. O reuşită a civilizaţiei de care trebuie să fim mândri şi pe care trebuie să o preţuim.

În baza păcii pe care am obţinut-o împreună, noi trebuie să construim bunăstare cetăţenilor. Este clar că doar împreună am putut să realizăm ceea ce este Europa astăzi. Pentru alte state din afara Europei este un obiectiv să ne divizeze şi există interesul de a slăbi puterea de negociere a Europei. Noi nu trebuie să permitem altora să încerce să ne convingă că vom face o afacere bună dacă ne evidenţiem individual, pentru că la urmă vom pierde cu toţii. Trebuie să vedem care sunt marile probleme pe care le putem rezolva: şomajul, sărăcia, migraţia, terorismul, schimbările climatice. Credeţi că acestea se pot rezolva naţional şi nu împreună? Multe lucruri nu se pot negocia în nume propriu de aceea trebuie să colaborăm împreună în Europa, unde să se respecte drepturile clasice ale omului.

Noi decidem cum va arăta Europa în lume şi cum va fi percepută Europa de către celalalte state. Eu cred în Europa care se bazează pe fundaţia sa şi pe regulile statului de drept iar evoluţia sa ne va permite să mergem să impunem şi pe viitor valorile comune.

Ideea europeană este unică şi măreaţă şi merită toate eforturile.

Niciun comentariu: