vineri, 23 martie 2018

Declarație de presă a președintelui Klaus Iohannis la Bruxelles

Declarația de presă susținută de Președintele României, domnul Klaus Iohannis, la finalul reuniunii Consiliului European (Bruxelles, Regatul Belgiei)



13:00 | 23 martie 2018 | Uniunea Europeană

Președintele României, domnul Klaus Iohannis:

Bună ziua!

Am terminat partea de Consiliu la care participăm noi de data aceasta și aș face câteva referiri la ultima parte din această dimineață, care s-a referit la Brexit.

Cum am spus deja ieri, negocierile merg într-o direcție care este foarte favorabilă României și acest lucru nu este întâmplător. Noi ne-am implicat în discuțiile cu echipa de negociere, cu celelalte echipe din țările Uniunii Europene și am obținut până aici – repet, este o fază incipientă de negociere – am obținut rezultate bune.

Ne amintim, poate, că la început am enunțat trei obiective, sau trei teme importante pentru noi: drepturile cetățenilor, acordul financiar și acordul ulterior pe securitate și apărare.

Pot să spun că acum, la momentul la care vorbim, negocierile au dus la un document care satisface 100% partea de cetățeni.

Deci, nu numai că s-a acceptat acordarea drepturilor cetățenilor europeni care sunt acum în Marea Britanie, ci și a cetățenilor care vor intra în Marea Britanie până la terminarea perioadei de tranziție, lucru foarte important.

Acordul financiar, așa cum s-a negociat până în momentul acesta, este 100% satisfăcător din punctul nostru de vedere. Iar apărare și securitate, este o chestiune care nu ține neapărat de negocierea pe Brexit, ci ține pe o înțelegere ulterioară, dar am putut să vedem deja aseară, când s-a discutat, solidaritatea cu Marea Britanie în chestiunea UK – Rusia. Toată lumea a fost de acord că aici avem nevoie și vom avea o înțelegere foarte bună.

În afară de aceste teme, s-a discutat, tot în această dimineață, o temă care a fost prevăzută inițial pentru discuția de ieri, relațiile comerciale între Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii, unde evoluția nu este neapărat senzațional de pozitivă, dar nici foarte negativă. Concluzia este că se vor face demersurile necesare pentru o negociere serioasă, în termene rezonabile. Perioada până la 1 mai nu este un termen rezonabil pentru o negociere de acest tip, dar suntem, ca să mă exprim așa, pătrunși de un optimism precaut.

Sesiune de întrebări și răspunsuri:

Jurnalist: În legătură cu poziția pe Rusia. În final s-a ajuns la o unitate de opinii, dar exact acest anunț de decizie de rechemare a ambasadorului Uniunii Europene pentru consultări la Bruxelles, solicitare adresată doamnei Mogherini. România a susținut această măsură? Și dacă știți, sunt și state membre care, în particular, intenționează să își recheme acasă ambasadorii pe acest fond?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Știți de ce durează atâta aceste discuții? Pentru că problema este complexă și dorim să avem toate fațetele luate în considerare.

Noi luăm decizii în consens, nu se votează decât atunci când există chestiuni care, evident, se rezolvă numai prin vot. Deci, pot să vă spun că toată lumea a fost de acord cu măsura rechemării ambasadorului european, adică al nostru, al tuturor, pentru consultări. Și celelalte măsuri, inclusiv textul concluziilor, a întrunit consens.

Deci, nu majoritate, consens. Că nu ajungem într-o jumătate de oră la consens în teme complicate este, după părerea mea, mai degrabă un semnal bun decât un semnal negativ. Cum să ajungi în 28 la un consens pe o temă extrem de complicată într-o jumătate de oră? Nu este posibil și aceste discuții destul de lungi ne ajută să ne armonizăm punctele de vedere, cu influențe și asupra altor dosare.

De exemplu, discuția de ieri a avut cert influențe pe discuția pe Brexit, și anume influențe mai degrabă pozitive, aș zice.

Jurnalist: Mai sunt nouă luni de zile până România va prelua Președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene. Cum apreciați pregătirea țării noastre până la acest moment?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Ne pregătim. O să facem față onorabil.

Jurnalist: Domnule Președinte, Premierul Viorica Dăncilă a transmis Președintelui Comisiei Europene o scrisoare în care solicita lămuriri cu privire la un document din 2012 pe cauze penale și invoca niște imixtiuni în Justiție și în separația puterilor în stat. Ați discutat cu domnul Președinte Juncker despre acest lucru? V-ați consultat cu Premierul înainte de a transmite această scrisoare?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Acasă nu ne-am consultat, dar am văzut acea scrisoare și nu conține elementele pe care le-ați menționat. Este o scrisoare prin care se cer clarificări, nu se face nicio acuzație acolo. Și, din acest punct de vedere, scrisoarea nu este greșită.

Și da, am discutat. În speță, Președintele Juncker m-a abordat și i-am spus că este o preocupare legitimă din partea opiniei publice și opiniei politice din România. L-am rugat să dea în lucru la o echipă care se apleacă cu toată seriozitatea și în toată profunzimea asupra chestiunii și să ne lămurească. Personal, nu cred că este vorba de o imixtiune în actul de justiție, dar nu vreau să dau eu răspunsul în locul Comisiei.

I-am rugat, de asemenea, să trateze chestiunea exhaustiv și să vină cu niște răspunsuri pertinente pentru întregul demers, fiindcă, până la urmă, de aici rezultă o creștere a credibilității MCV la noi acasă sau o scădere a încrederii în acest mecanism. Eu cred că lucrurile se vor lămuri și repede, și bine.

Jurnalist: Domnule Președinte, urmează, acum imediat, un Summit al țărilor din zona euro. Doamna Dăncilă a propus formarea unei Comisii care să pregătească trecerea la moneda unică europeană. Aș dori să vă întreb dacă 2024 este un termen realist, având în vedere degradarea indiciilor economici, un leu din ce în ce mai slab. Credeți că 2024 este realist?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Deci, în acest moment, și temporar, am ieșit din marja de conformare, dar lucrurile se pot corecta, dacă se dorește politic, și aici este nevoie de o voință politică guvernamentală, nota bene.

Față de acel comitet, nu vreau să fiu sceptic, dar noi am avut deja un comitet, doar că el a fost sub coordonarea BNR. Acum vom avea un comitet sub coordonarea Guvernului. Pot să vă spun că eu nu o să fac un comitet sub coordonarea Administrației Prezidențiale. În esență, dacă toate „comiții și comitete” se adună într-un forum serios și se începe o discuție aplicată, cu niște măsuri concrete - că aici este vorba de lucruri concrete, nu de povești -, atunci, sigur, se poate anvizaja 2024.

Jurnalist: Ministerul de Externe a pornit o evaluare a ambasadorilor, la sugestia președintelui PSD, domnul Liviu Dragnea. Vreau să știu, dacă această evaluare va ajunge la Cotroceni, cum vă veți raporta la ea și dacă veți fi de acord, la sugestia Ministerului de Externe, să schimbați anumiți reprezentanți diplomatici ai României?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Nu cred că trebuie să hiperacționăm la această chestiune. Cu toții ne dorim ambasade performante și Ministerul Afacerilor Externe are o procedură uzuală, anuală, de evaluare a ambasadorilor. Eu mă aștept să facă exact acest lucru, care s-a făcut și până acum. Iar în măsura în care ministrul de Externe constată că într-o anumită ambasadă lucrurile nu au mers bine și solicită o discuție cu mine pentru a prezenta situația, evident că voi accepta această discuție. Dar decizia o voi lua de la caz la caz, după ce îmi fac eu o imagine asupra chestiunilor.

Jurnalist: Can I ask you in English if you are intending to expel Russian diplomats? / Aveți în plan să expulzați diplomații ruși din țara dumneavoastră?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: The discussion about expelling diplomats is not a discussion which can have a decision in the European Council. This is a matter of national security in each of our member states and some of our colleagues had opinions on this issue and, as a follow-up, most of us will go home and continue the discussion at home, in the appropriate constitutional format for each country and take a decision on this issue.

Discuția despre expulzarea diplomaților nu este una care se decide în Consiliul European. Aceasta este o chestiune de securitate națională în fiecare dintre țările membre și unii dintre colegi au avut opinii asupra acestei chestiunii și, ca urmare, mulți dintre noi vom merge acasă și vom continua această discuție, în formatul constituțional adecvat, pentru a lua mai apoi o decizie.

Jurnalist: Do you think you are likely to? Romania? / Credeți că există această posibilitate?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: As soon as we will have a decision, it will be made public. / De îndată ce vom lua o decizie, aceasta va fi făcută publică.

Jurnalist: Legile Justiției au fost adoptate de către Camera Deputaților, urmează să fie dezbătute în Senat. Potrivit acestora, Președintele României este exclus din procedura de numire a conducerii Înaltei Curți de Casație și Justiție. Cum vedeți modul în care au fost adoptate aceste legi, ce așteptări aveți și ce intenționați să faceți în continuare?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Am așteptări să îmbunătățim legile până când sunt bune și satisfac nevoile societății românești. Nu o să intru în detalii astăzi, dar intenționez, în momentul în care aceste legi ajung la mine - fiindcă niciuna nu a ajuns până acum instituțional la mine -, să fac o primă analiză, să fac o declarație publică de intenție și atunci o să vă spun un pic mai concret ce părere am despre anumite demersuri, despre anumite articole și ce voi face eu, în definitiv cu aceste legi, fiindcă în prima etapă am mai multe opțiuni care pot fi luate în vizor.

(...)

Jurnalist: Ați primit propunerea din partea ministrului Justiției, cât și motivarea avizului CSM în privința procurorului șef al DNA, Laura Codruța Kövesi. Ați luat o decizie? Spre ce vă îndreptați, spre ce decizie vă îndreptați?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: M-ați întrebat și ieri și atunci nu v-am răspuns nimic. Ca să avansăm, totuși, puțin în discuția noastră, cu certitudine la momentul potrivit voi lua o decizie, dar pot acum să vă spun că această decizie nu va fi luată înainte de sărbători, ci mai degrabă după Paști. Cum va suna această decizie, voi explicita într-o declarație publică pe care o voi face la momentul respectiv, dar, cu siguranță, în luarea deciziei mă voi inspira din toate documentele care îmi sunt puse la dispoziție, și de o parte, și de cealaltă parte.

Mulțumesc! Vă doresc o zi bună!

Niciun comentariu: