miercuri, 21 martie 2018

„Înstăpânirea pe Justiție” ca fenomen!


Intervenția deputatului PNL, Ioan Cupșa, în plenul Camerei Deputaților pe tema modificărilor aduse Legilor Justiției

„Înstăpânirea pe Justiție” ca fenomen!

Noi, PNL, așa cum nu am votat nici forma inițiala a legilor de modificare a Legilor justiției, nu putem vota nici aceste propuneri de modificare ca urmare a reexaminării...

Nu am votat nici acum 3 luni, așa cum nu am votat nici astăzi.

Am sesizat Curtea Constituțională acum 3 luni și, fiți siguri de acest lucru, o vom sesiza din nou după adoptarea acestor modificări!

Puteți conta pe cuvântul nostru! 

Noi ne întemeiem demersul pe lipsa dumneavoastră de profesionalism, pe superficialitatea acestui demers parlamentar, pe graba nesănătoasă și pe lipsa de colaborare cu noi, opoziția serioasă! 

Forma adoptată cu mare grabă înainte de Crăciun era un act normativ superficial, o lege de modificare care cuprindea texte care se dublau, un act normativ care cuprindea cuvinte și expresii neclare, texte care încălcau prevederi constituționale!

Curtea Constituțională ne-a dat dreptate, a arătat că anumite texte erau neconstituționale și, drept urmare,  a  urmat procedura de reexaminare – procedură care, fiind parcursă cu aceeași grabă și superficialitate, produce aceleași urmări nesănătoase.

Cum sunt prezentele legi de modificare a Legilor justiției? 

Pe de o parte, încă mai sunt anumite texte normative pe care le-ați adoptat înainte de Crăciun și care nu au fost reexaminate, deci nu au fost modificate, dar care sunt neconstituționale. 

Pe de altă parte, modificările adoptate astăzi în Camera Deputaților păcătuiesc din punct de vedere constituțional deoarece :  
- nu au fost aplicate cu acuratețe Deciziile CCR;
- au fost modificate norme juridice care nu au fost declarate neconstituționale și care nu sunt într-o legătură directă și funcțională cu alte norme declarate neconstituționale;
- unele normele juridice care au fost modificate ca urmare a reexaminării sunt neclare, sunt echivoce și încalcă principiul predictibilității normei de drept. 

Vreți cu orice preț ca, înainte de Paști, să ne faceți să sesizăm din nou CCR?

O vom face, pentru că trebuie! 

Doamnelor și domnilor din PSD-ALDE doriți să îi faceți, de Paști, cadou d.lui Dragnea ceea ce nu ați reușit de Crăciun? 

Așa-zisele ,,Legi modificate  ale justiției” nu vor produce efectele juridice pe care ,,Dragnea, Tariceanu and co” și le doresc și nici într-un caz ACUM! 

Nu putem să sprijinim ,,autoritarismul” relevat de sloganul ,,pentru că putem!”,  nu vă ajutăm să controlați toate instituțiile și autoritățile publice, nu vă ajutăm să vă înstăpâniți pe sistemul judiciar! 

Vom folosi toate mijloacele legale, constituționale pe care le avem la dispoziție pentru a vă împiedica să vă ,,înstăpâniți pe Justiție”! 

Fenomenul ,,înstăpânirii pe Justiție” - pentru că este cu adevărat un fenomen, o suită de acțiuni legate, de activități petrecute în ultimele 15 luni și care toate împreună privite și analizate relevă esența scopului urmărit de către PSD-ALDE, sprijiniți și de către UDMR -  merită a fi înțeles.

Acest fenomen foarte periculos, cu posibile urmări dezastruoase pentru fiecare dintre noi, cetățenii români, trebuie să fie combătut. Însă pentru a reuși acest lucru, ar trebui să conștientizăm existența sa și să ajungem să-l cunoaștem bine!

Astfel,

Ianuarie 2017, ,,guvernul meu”, adică al lui Dragnea, pregătea o OUG de amnistie și grațiere. Era cea mai mare urgență și cea mai mare nevoie a națiunii...(!?)

Reacții ale societății civile, partidelor din opoziție, ale organismelor internaționale, ale prietenilor de afară. PSD-ALDE renunță!

Februarie 2017, OUG nr.13/2017. Dezincriminarea abuzului în serviciu...și nu numai.

Reacții ale societății civile, partidelor din opoziție, ale organismelor internaționale, ale prietenilor de afară.PSD-ALDE renunță!

August 2017. Mai precis, 23 august 2017, ,,tezele din august ale luiTudorel Toader” -  data fiind aleasă cu mare grijă. Istoria unui partid trebuie să însemne ceva pentru membrii de astăzi...

Reacții ale societății civile, partidelor din opoziție, ale organismelor internaționale, ale prietenilor de afară.PSD-ALDE renunță!

Octombrie 2017. 10 parlamentari PSD-ALDE iau taurul de coarne(sic!). Redactează inițiativa, o motivează pe o jumătate de pagină(!?) și sesizează Parlamentul.

 Reacții ale societății civile, partidelor din opoziție, ale organismelor internaționale, ale prietenilor de afară.PSD-ALDE nu renunță, dar se repliază! Sute de amendamente ale asociațiilor profesionale, sprijinite și de către noi, modifică substanțial inițiativa legislativă.

Noiembrie 2017. PSD-ALDE repliați fiind, constată că nu vor putea modifica așa cum își doresc Legile justiției, că nu vor putea controla întrutotul magistrații și își propun să modifice Codul penal și Codul de procedura penală în așa fel încât să îi lipsească de mijloace procedurale și procesuale pe procurori și judecători. Alibi : Decizii CCR, Directiva nr.343/2016... 

Ianuarie, februarie, martie... 2018. Ofensiva împotriva DNA și procuror-șef L.C.Kovesi. Ofensiva împotriva procurorului-general Augustin Lazăr. 

Martie, aprilie ...2018. Legile justiției și mai apoi Codul penal și Codul de procedura penală.

Amnistiem, grațiem, dezincriminăm, numim procurorii de rang înalt, controlăm Inspecția judiciară prin Ministrul de justiție (deci noi îi ,,inspectăm pe magistrați”), controlăm procurorul șef al Direcției de investigare a infracțiunilor săvârșite de către magistrați pe care o înființăm (deci noi îi ,,anchetăm pe magistrați”), dacă nici nu-i ,,inspectăm” și nici nu-i ,,anchetăm” măcar  le mai luăm din mijloacele cu care ar putea să dovedească săvârșirea unor infracțiuni...! 

Miniștri, parlamentari, oameni politici aparținând PSD-ALDE par a nu avea alt scop decât ,, înstăpânirea pe Justiție”. 

Desigur, folosiți cuvinte mari : drepturi și libertăți fundamentale, ordine de drept, performanța în înfăptuirea justiției, justiție independentă,justiție adevărată, legea să fie lege și să fie respectată de către toți. Cuvinte pe care le-ați golit de conținut, prin repetiție fariseică! 

Desecretizați protocoale, luptați împotriva ,,statului paralel”pentru statul ,,adevărat” și invocați cu mare ardoare Constituția și Legea.

Ce faceți însă în Parlament? Ce faceți în Guvern, atunci când emiteți OUG?

Incălcați Constituția, încălcați Legea! Nenumărate texte normative impuse de către PSD-ALDE au fost declarate neconstituționale. 

Adoptați legi și OUG ca pe niște mofturi! Nenumărate acte normative le-ați modificat chiar înainte de a intra în vigoare sau imediat după ce au intrat în vigoare.

Le prezentați  cetățenilor anumite Legi și OUG ca fiind adevărate modele de bune-practici socio-economice-culturale, ca fiind  foarte aproape de perfecțiune și mai apoi le modificați după  o săptămână sau două! 

PSD-ALDE ar trebui să vă fie jenă de conținutul, de forma pe care o îmbracă și procedura pe care ați urmat-o până în prezent  ca să adoptați modificările la Legile justiției. 

Așa cum nu aveți vreun motiv de bucurie sau mândrie nici pentru majoritatea legilor adoptate în Parlamentul României în ultimul an, de când vă folosiți de infamul temei ,,pentru că putem”!

Niciun comentariu: