sâmbătă, 10 martie 2018

Un Congres al minciunii, al urii și al dezbinării

Foto de pe Facebook, Adriana Duțulescu
În imagine, fundalul pe timpul discursului lui Liviu Dragnea. Deși cuvintele curgeau ca mierea, sensul era unul singur: noi vrem iar voi o să vă supuneți!

După ce am citit o parte a discursului lui Dragnea, prezentată de Agerpres prin „articole” multe, bucată cu bucată, m-am întrebat: unde este Alina Mungiu Pippidi să îl declare „eroul neamului”?!

Discursurile sunt scrise pentru a fi rostite și, de cele mai multe ori, uitate. Ele au rolul de a mobiliza pe cei prezenți dar și pe susținătorii care stau în fața televizoarelor. Acest discurs nu face excepție. Numai că, citind atent unele părți ale acestui discurs, am avut senzația că am în fața ochilor un discurs mai vechi, rostit de Nicolae Ceaușescu la Congresele PCR! Mare diferență între acest discurs și celelalte nu este. Sunt două elemente care apar în plus. Nu este Nicolae Ceaușescu cel care ține discursul ci Liviu Dragnea, urmașul lui natural, inamicii nu mai sunt doar în afara țării ci în interiorul țării - partidele politice adversare -, și de aceea apare suplimentar atenționarea:
Suveranitatea României va fi protejată de legi explicite, dezbătute şi votate în Parlament, a declarat sâmbătă preşedintele PSD, Liviu Dragnea, la Congresul extraordinar al partidului, subliniind că atacul împotriva propriei ţări reprezintă o insultă la adresa tuturor românilor.
"România este un stat suveran, aşa scrie în Constituţie, şi aş vrea să nu uităm niciodată. În schimb, atunci când oameni politici, şefi de instituţii, oameni cunoscuţi ai societăţii îşi sabotează cu bună ştiinţă ţara, prin declaraţii antiromâneşti, prin acţiuni servile, îndreptate împotriva intereselor noastre naţionale şi globale, în aceste situaţii pierdem suveranitatea, pierdem independenţa, pierdem demnitatea, pierdem respectul şi nu câştigăm nimic în schimb
Mai clară amenințare nu există. Liviu Dragnea anunță pe aplaudacii din sală dar și pe cei care stau în fața televizoarelor că a decis să introducă „delictul de opinie” prin lege!

Țintele sunt „oameni politici, şefi de instituţii, oameni cunoscuţi ai societăţii” care comit fapte calificate de PSD ca fiind un atac de natură să afecteze suveranitatea țării. Este cea mai gravă amenințare la adresa restului societății. Cei din PSD stabilesc dacă un punct de vedere exprimat de oamenii politici din celelalte formațiuni politice, șefii de instituții (private, de stat sau independente) sau oamenii cunoscuți ai societății este un atac la „suveranitatea României” sau nu! Democrația este în moarte clinică. Revenirea la autoritarismul comunist de dinainte de 1989 este deja anunțat.

Aproape că nici nu mai interesează celelalte idei din discursul lui Liviu Dragnea. Pentru că cei care vor citi atent acest discurs vor observa, fără nici o greutate, că este centrat pe voința PSD de a face și pe obligația celorlalte formațiuni politice de a se supune.

Mai are Dragnea o ambiție. Supunerea Justiției se va produce prin legi adoptate în Parlament. Pentru că actualul Parlament dominat de PSD și ALDE are o majoritate asigurată, legile justiției vor ieși cum își doresc parlamentarii PSD și ALDE. Schioape, strâmbe, cu magistrații procurori puși sub control politic prin intermediul ministrului justiției și cu instanțe de judecată strangulate prin intermediul bugetului alocat atât pentru resursa de personal cât și pentru asigurarea logistică a instanțelor!
Trebuie să înţelegem încă o dată că dezbaterea pe legile justiţiei şi dezbaterea viitoare pe modificarea Codurilor penale a ajuns la acest nivel de adversitate, tocmai din aceste cauze. Pentru că în spatele celor care doresc să nu se întâmple această modificare, care se opun oricărei modificări raţionale, stau beneficiarii sistemului ilegal de putere. Şi vreau să vă spun ceva: această dezbatere îşi va continua cursul. Această dezbatere va fi dusă până la capăt, până la aprobare. Este un pas de modernizare a societăţii şi vom merge înainte, cu deschidere fără precedent către transparenţă, parcurgând absolut toate etapele constituţionale şi toate procedurile parlamentare. Reforma legilor justiţiei şi a Codurilor penale va continua după un calendar strict, respectând experienţa europeană
Pe lângă Justiție, Dragnea mai are în vedere instituțiile statului care nu sunt supuse, operativ, Parlamentului sau Guvernului. Serviciile. Controlul lor este dorit cu disperare.
PSD va iniţia procesul de reaşezare constituţională şi funcţională a instituţiilor care acum ceva timp - sper, doar acum ceva timp - şi-au uitat rostul şi locul în societate. Legile de funcţionare a serviciilor secrete vor fi actualizate, după standardele de transparenţă şi proporţionalitate ale omoloagelor europene. Comisiile parlamentare de anchetă îşi vor finaliza concluziile în cel mai scurt timp posibil, iar concluziile lor vor fi fructificate atât judiciar, acolo unde va fi cazul - şi sunt convins că va fi cazul - cât şi prin îmbunătăţirea cadrului legislativ, privind drepturile şi libertăţile fundamentale ale românilor
În esență, acestea sunt mesajele acestui Congres al urii, al dezbinării, al minciunii. Celelalte subiecte abordate au avut doar rolul de a acoperi problemele de mai sus: eliminarea democrației constituționale prin eliminarea dreptului la libera exprimare și introducerea sancțiunilor penale pentru cei care doresc să se exprime liber, controlul justiției de către politic (desființarea de facto a celei de a treia puteri în stat, puterea judecătorească) și controlul politic al serviciilor de informații.

Celelalte idei din discurs sunt ca apa de ploaie. Pentru realizarea unora dintre ele este nevoie de persoane calificate la conducerea ministerelor, în ministere și la nivelul structurilor teritoriale care le pun în operă. PSD și ALDE nu au astfel de personal. Repetarea anilor 1950 când intelectualitatea a fost trimisă în pușcării pentru că ... știa carte nu este departe să se întâmple. Fiii și nepoții torționarilor comuniști de atunci sunt astăzi la conducere în PSD și ALDE.

Niciun comentariu: