vineri, 2 martie 2018

Ludovic Orban, în cadrul emisiunii ‘Talk News’, RealitateaTV – 01.03.2018


Sinteza declarațiilor președintelui PNL, Ludovic Orban, în cadrul emisiunii ‘Talk News’, RealitateaTV – 01.03.2018

Despre vizita prim-vicepreședintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans 

Vizita prim-vicepreședintelui Comisiei Europene este o vizită extrem de importantă prin care Comisia Europeană, aici nu este vorba că a venit un oficial al Comisiei Europene, prim-vicepreședintele Timmermans exprimă punctul de vedere al Comisiei Europene.

Primul și cel mai important lucru pe care vreau să-l remarc și pe care nu știu dacă l-au înțeles colegii noștri din majoritatea guvernamentală, este acela că Europa este cu ochii pe noi. 

Și chiar dacă o perioadă de timp nu a existat atâta  atenție  privitor la involuțiile din România, din cauza faptului că a existat un parcurs mai degrabă pozitiv, de o bucată de vreme, ceea ce se întâmplă în România a făcut ca Europa să fie extrem de interesată de ceea ce se întâmplă aici. 

Dacă nu înțeleg colegii nostri, dacă se fac că nu înțeleg, înseamnă că urmăresc, în mod deliberat, răul României. După părerea mea, România poate să-și găsească, să-și implinească destinul decât în cadrul Uniunii Europene, ca un partener egal și respectat de ceilalți membrii ai Uniunii Europene.

Imi este clar că dacă ei vor continua pe acest drum, vom fi tratați în continuare ca un caz special, vom fi ținuți undeva într-un colț, puși pe coji de nucă. Vreau să atrag atenția asupra celui de-al doilea mesaj pe care l-a transmis, că Mecanismul de Cooperare și  Verificare nu se va încheia decât atunci când toate lucrurile care sunt solicitate în cadrul MCV vor fi respectate de România. 

Ori nu numai că nu suntem mai aproape de îndeplinirea condițiilor care ni s-au solicitat de către partenerii din Uniunea Europeană, ne-am îndepărtat. Și acest lucru este foarte plastic transmis prin mesajul prim-vicepreședintelui care a spus:  “Alergați, alergați dar aveți grijă să alergați spre finish”. Și mai ales, a spus că am parcurs o cursă lungă, ca un maraton și acum când ne apropiem de finish, alergăm în direcția greșită. Acest lucru exprimă clar percepția evidentă a Comisiei Europene despre faptul că noi înregistrăm involuții în ceea ce privește Justiția, independența Justiției, domnia legii în România, un lucru care este extrem de îngrijorător pentru noi.

Vreau să remarc tonul extrem de cooperant al prim-vicepreședintelui Comisiei Europene. El nu a venit aici ca un om care își exercită o autoritate. A spus că este total dispus spre cooperare, că este dispus să discute și zilnic dacă este necesar sau cel puțin să coopereze cu autoritățile românești pentru a îndeplini obiectivele în domeniul Justiției. 

Pe de altă parte, se simt în mesajul domnului Timmermans, lucruri clare, lucruri evidente. Un lucru pe care l-am remarcat cu mare atenție și anume, afirmația domnului Timmermans care a spus că este daltonist politic. Chiar dacă este social-democrat, asta nu-i afectează obiectivitatea în percepția asupra Justiției.  Sigur că se pot discuta altele ca social-democrați, în materie de salarii, de asistență socială, dar nu despre Justiție. 

Este o remarcă care a arătat foarte clar: “Domnul Dragnea, chiar dacă ești în partidul socialist cu mine, să nu te aștepți să închid ochii la nimic din ceea ce faceți rău în România.”

Cătălin Rădulescu exprimă opinia multora din PSD. De altfel, respectful PSD față de observațiile și punctele de vedere exprimate de oficialii europeni este arătat prin oamenii pe care i-au trimis  la Comisia privitoare la Coduri și la Legile Justiției.

Dragnea a spus despre Comisia Europeană că nu este informată. Dragnea a acuzat șefa misiunii Comisiei Europene că trimite rapoarte mincinoase, că nu informează corect și că deformează realitatea, ori Frans Timmermans i-a dat răspunsul în direct, că este foarte bine informat, că are o echipă cu care lucrează și îi pune la dispoziție toate informațiile de care are nevoie, că o apreciază pe Angela Cristea și că face lucruri exterm de bune. 

De asemenea, mă bucur că domnul  Timmermans a fost la dispoziția mass-mediei pentru că a demontat minciunile PSD-iștilor. 

Ca președinte de partid, vă doriți ridicarea MCV? 

Cu siguranță!  MCV este un instrument în care se arată că, de fapt, o țară nu este cu totul și cu totul intrată în drepturile depline și că necesită o monitorizare din partea Comisiei Europene. Este un tratament care ne pune într-o poziție defavorabilă. MCV nu se va ridică doar că suntem noi deștepți și fumoși, dacă nu facem ceea ce trebuie să facem, privitor la Justiție.

Despre situația Tudorel Toader – Laura Codruța Kovesi. 

Domnul Timmermans s-a pronunțat și asupra acestui subiect și cine are urechi și minte să înțeleagă, poate să înțeleagă.  A spus că nu este treaba politicienilor și a guvernului, care este în cadrul puterii executive, să corecteze eventuale disfuncționalități care apar în cadrul puterii judecătorești și în cadrul sistemului de justiție și acest lucru trebuie făcut în cadrul puterii judecătorești, fără imixtiunea puterii executive sau a politicienilor în cadrul acestor mecanisme. 

Declarația domnului Timmermans este foarte clară: “ Țineți cont de evaluarea CSM care este organismul stabilit prin Constituție, care asigură independența Justiției și care are dreptul de a cerceta și de a stabili dacă un magistrat și-a făcut sau nu treaba”.

Despre dreprul președintelui de a o revoca sau nu pe Laura Codruța Kovesi. 

Nu există nici un temei pentru invocarea vreunui conflict între puterile statului. Aici lucrurile sunt clare, este o lege, scrie negru pe alb, procedura de revocare presupune în ultimă instanță decizia președintelui. De altfel și Cazanciuc, senator PSD, care se pare că este președintele Comisiei Juridice, spune clar: “Președintele este la capătul procedurii și răspunderea îi aparține președintelui.”

 Nu cred că vor invoca conflict între puterile statului, mai ales dacă fac lucrul acesta după vizita lui Timmermans, se mai pun încă trei bile negre. Părerea mea este că ei trebuie să decidă, sunt europeni, respectă regulile din Uniunea Europeană sau pleacă acasă. Cred că se va vedea în perioada imediat următoare adevărata față a PSD-ului și dacă ei aleg totuși să păstreze o conduită europeană sau se orientează spre Est

Despre scăderea bugetelor localităților 

După jefuirea companiilor de stat, guvernul a jefuit localitățile. Localitățile au pierdut peste două miliarde de euro în urma țopăielii fiscale, prin Ordonanța 79 și în urma legii bugetului de stat prin care, nu li s-au mai dat  bani deloc celor care aveau excedente, neexistând nici un fel de analiză privind excedentul respectiv. Soluția este simplă, este scrisă în programul de guvernare PSD.

Toate localitățile care au avut primari buni, care au adus investiții, care au creat locuri de muncă, care aveau o sursă de venit importantă din impozitul de venit, au fost afectate grav și le-au fost distruse deja programele de investiții. La ora actuală, calitatea serviciilor publice, programele de investiții în infrastructură sunt puse pe butuci de guvernul PSD. Ceea ce își dorește guvernul PSD prin aceste modificări este exact ceea ce face prin PNDL, să mărească dependența autorităților locale de veniturile de la buget.

Niciun comentariu: