luni, 5 martie 2018

Incapabili de reformă la ANAF

Vorbim mereu despre politică. Ei bine, sunt unele amănunte care ne scapă. Pentru că nu sunt așa vizibile. Vizibile pentru Agerpres, Mediafax și restul presei sunt declarațiile „oloage” ale lui Călin Popescu Tăriceanu, fandoselile unor politicieni din Parlament sau miniștri care ar trebui să „mai pună mâna pe un manual de matematică să învețe limba română”, jurnaliști care vor să fie percepuți ca formatori de opinie sau făcători de revoluții.

La „cursdeguvernare” am găsit un articol interesant. Dar și îngrijorător. Nici reformă nu putem face.

Sub titlul „Banca Mondială – oficial: Niciun progres de 6 luni în reformarea ANAF – discuții pentru închiderea proiectului” se ascunde o mare mizerie. Bani și timp cheltuiți aiurea. Un Guvern habarnist (Tudose!) care sabotează programul de modernizare a ANAF derulat cu bani de la Banca Mondială și desfășurat după un program acceptat de Banca Mondială! Iar la ANAF opoziție cumplită în digitalizarea sistemului de management al veniturilor bugetare.

Nu sunt specialist în materie dar am o cumplit de tristă experiență cu cei de la finanțe, cu mulți ani în urmă când, primind vreo 25 mil de dolari pentru modernizarea serviciilor vamale din punctele de trecere a frontierei au cheltuit banii și apoi au declarat cu tupeu că i-au împărțit cu poliția de frontieră! Culmea era faptul că noi ne „modernizam” cu resurse proprii iar vama prăduia banii Băncii Mondiale fără a ajunge la eficiență. Era stupid să aflu că au calculatoare noi, au programe dar ... țineau evidențele ca pe timpul „contabililor cu mânecuțe”. Iar ca să afli ceva rapid de la ei, aveau calculatoare și programe, ce naiba, trebuia să aștepți un trimestru ca să adune și să verifice datele, ca cineva de la București să aprobe corectitudinea colectării lor, să întrebe la ce folosesc și mai apoi să se întrebe dacă este bună sau nu colaborarea cu alte instituții ale statului.

Două afirmații te pun în gardă:
Motivele formale care au generat aceste discuții le constituie faptul că ”în ultimele 6 luni există o implementare necorespunzătoare a etapelor proiectului și nu s-a făcut niciun progres pentru atingerea obiectivelor de dezvoltare”;
Surse apropiate echipei române de negociatori cu Banca Mondială afirmă că ”disputele tehnice” între experții părților cu privire la modalitatățile de implementare ale acestui proiect au început de câțiva ani, însă ”picătura care a umplut paharul” a fost decizia de înființare a Centrului Național pentru Informații Financiare adoptată de Guvernul Tudose, perceput ca „parazitând” programul cu Banca Mondială.

Curs de guvernare a cerut Băncii Mondiale clarificări și a primit următorul răspuns:


  • Modernizarea sistemului fiscal din România este critică pentru creșterea eficienței și a eficacității modului de colectare a impozitelor și pentru îmbunătățirea gradului de conformare a plăților.
  • Abordarea problemelor referitoare la întreținerea sistemelor IT, la licențe, dotări hardware, securitatea datelor și la chestiuni de personal reprezintă probleme centrale și presante ale îmbunătățiurii capacității ANAF de a-și îndeplini rolul instituțional.
  • Proiectul de Modernizare al Administrației Fiscale a României (RAMP), susținut de către Banca Mondială, a înregistrat, în ultimele 6 luni, o implementare necorespunzătoare a etapelor proiectului și nu s-a făcut niciun progres pentru atingerea obiectivelor de dezvoltare.
  • Aceste circumstanțe constituie motive puternice pentru o potențială decizie de anulare, însă decizia face obiectul unor discuții în curs cu autoritățile române.

Vorbim deci despre o anulare a unui program care avea toate șansele să reușească dacă la guvernare ar fi fost oameni capabili. Iar PSD și ALDE nu au fost în stare să ofere acei decidenți capabili. Să fie clar, nu poți face din contabili de școală inspectori fiscali la nivel central sau sau din secretare miniștri!

În afara anului 2016 când a condus România Guvernul Cioloș, când programul a funcționat pentru că în 2017 materialele contractate au venit la ANAF, în rest au fost la guvernare cei din PSD, iar la finanțe doar ei! Este bine de reținut!

Niciun comentariu: