marți, 27 martie 2018

Discursul deputatului PNL Victor Paul Dobre la Ședința aniversară

Deputatul PNL Victor Paul Dobre la Parlament
Discursul deputatului PNL Victor Paul Dobre ținut cu ocazia ședinței solemne a Parlamentului ce a fost dedicată unirii cu Basarabia

Domnilor președinți ai Parlamentului României,

Majestatea voastră,

Preafericirea voastră,

Distinsă adunare,

Astăzi, cu această aniversare, intrăm în fapt în sărbătorile unificării României Mari. Ca și acum 100 de ani, semnalul reunificării țării, semnalul realizării depline a statului unitar român a fost dat de Sfatul Țării de la Chișinău.

Acum, la un veac de atunci, trebuie să ne plecăm cu umilință, cu pioșenie, cu recunoștință în fața celor ce votau reunificarea Basarabiei cu Regatul României. Cu umilință, cu pioșenie, cu recunoștință pentru că acei români au uitat de proiecte personale, de ținte politice minore, de obiective pentru o zi, o lună sau un an.

Cu umilință, cu pioșenie, cu recunoștință pentru că acei români au avut un proiect de țară, un proiect pentru generații, un proiect pentru veacuri - ROMÂNIA MARE. Proiectul lor a fost proiectul neamului nostru pentru ca toți românii să fie împreună în ”fruntariile” noastre istorice. Acum, la 100 de ani de atunci, noi cei care astăzi reprezentăm, conducem această țară trebuie să luăm aminte unde suntem și ce dorim pentru România.

Suntem mândri că partidul nostru, iluștrii noștri înaintași au fost la înălțimea momentului istoric și au pus temeliile realizării marelui proiect care s-a împlinit la 1 decembrie 1918. Acum, însă, la 100 de ani trebuie să ne asumăm cu toții că România a rămas mereu datoare oamenilor Basarbiei, Moldovei în general.

Mitingurile, podurile de flori, facilitarea accesului la cetățenia română sunt necesare, sunt binevenite, sunt pași înainte, dar sunt absolut insuficiente! Basarabia, întreaga Moldovă, are nevoie de investiții, are nevoie de infrastructură, are nevoie de locuri de muncă.

Basarabia, Moldova întreagă, înseamnă milioane de români care își doresc bunăstare, firesc și legitim, ca orice alt cetățean al Europei, dar și ca oricare dintre compatrioții lor din București, Ilfov sau Transilvania.

România, Bucureștiul, autoritățile centrale avem o datorie de 100 de ani față de cei care inițiau UNIREA, Marea Unire a acestei țări. Colegii mei, Partidul Național Liberal își asumă această datorie! Suntem conștienți de responsabilitatea pe care o avem! Astăzi, este o șansă istorică unică. Astăzi avem o șansă unică și avem prieteni și aliați puternici.

Destinul Basarabiei ca și al României nu poate fi îndeplinit decât în Uniunea Europeană! În Proiectul de țară al liberalilor de astăzi integrarea Basarbiei în Uniunea Europeană este o prioritate. 

A trecut un veac... un veac tragic, o istorie dramatică, un veac de războaie, de revoluții, de suferințe... un veac în care de-a lungul Prutului a fost mult timp o frontieră ghimpată, în care mult timp nu am putut să ne vedem, în care mult timp ne era interzisă călătoria... un veac însă în care am crezut tot timpul în destinul neamului nostru, în frumusețea limbii și culturii noastre, în viitorul acestei țări!

Suntem două state, dar o singură țară, o singură cultură, o singură limbă, un singur popor, pentru că Basarabia e România!

Niciun comentariu: