joi, 8 martie 2018

Ludovic Orban este confirmat de sondaje. PNL crește

Obiectivul strategic al PNL este să devină cel mai puternic partid din România și să asigure viitoarea guvernare. Este declarația de ambiție a echipei conduse de Ludovic Orban care a câștigat alegerile la Congresul PNL de anul trecut. De atunci, PNL crește. Mai încet, mai repede dar ferm. Convingător!

Nu mă voi băga la persoanele politice, mă voi referi la partidele politice, pentru că ele sunt cele importante, cu adevărat! Persoanele pot face pasul în spate. Dacă partidul este puternic, dacă partidul inspiră încredere cetățenilor, dacă partidul arată că membrii săi pot îndeplini oricare funcție de demnitate publică sau administrativă, partidul va rămâne la aceeași cotă de încredere.

Nu neglijez personalitățile politice, pentru că ele pot arăta direcția politică corectă și pot imprima partidelor pe care le conduc ritmul necesar pentru realizarea obiectivelor strategice. Însă aici avem o oarecare diferențiere de făcut. Partidele de lider și partidele doctrinare. La partidele doctrinare, avem un eșec. PSD a părăsit doctrina social-democrată și a apucat calea „oportunismului politic” și „răfuielii cu statul de drept” pentru apărarea liderilor săi care sunt „clienți” consecvenți ai justiției. Sunt clienți ai celei de a treia puteri a statului, Autoritatea judecătorească, cea care exercită serviciul public de tragere la răspundere și sancționare a celor care încalcă legea pentru un folos propriu. Deocamdată, până la clarificarea doctrinară a USR (care și-a declarat această intenție, președintele Barna afirmând că până în toamnă USR își va prezenta doctrina!), singurul partid doctrinar este PNL. Care are o doctrină clară de dreapta, calificată de mediul politic și științific internațional ca „liberalism-conservator”, o particularitate a liberalismului european care are o orientare mai degrabă „social-liberală” așa cum vrea să declare ALDE condus de inculpatul Tăriceanu că este deși practică haiducismul politic alături de PSD.

Cât privește partidele de lideri, aici avem ALDE și PMP și, mai nou, PSD. Congresul care urmează acum la PSD îl scoate pe acesta din categoria partidelor doctrinare și îl va poziționa lângă ALDE și PMP. Vom avea un triumvirat al rataților politici: Băsescu-Tăriceanu-Dragnea!

Să revin la sondaje.

Mai zilele trecute, presa a prezentat cu surle și trâmbițe un sondaj „surprinzător, bubuitor, înnebunitor” și ce mai vreți voi cu final de „-tor”. Făcut de SOCIOPOL, societatea lui Mirel Palada, fostul purtător de cuvânt al guvernului Ponta.

Mirel Palada și-a prezentat concluzia astfel:
Faptul că PSD scade este deja un lucru confirmat de mai multe sondaje consecutive. Ceea ce nu remarcă mulți este faptul că PSD pierde din bazinul propriu. PSD a pierdu două treimi din acest electorat. Este vorba despre electoratul care spune că merge la vot, dar care nu mai are încredere să voteze cu PSD. Este posibil ca mai târziu să recupereze o parte din electorat, dar acești oameni spun așa: PSD a mărit salariile, dar faptul că au schimbat Guvernul de trei ori într-un an de zile nu le conferă încrederea să mai voteze acest partid și pe viitor
Iar faptul că a pierdut 2/3 din electoratul PSD spune mult, mai mult decât faptul că PSD scade și că mai toți sondorii au văzut și arătat acest lucru. Dar, să punem niște date pentru o comparația cu sondajul IMAS prezentat de USR.

PSD - 34%; PNL - 33%; USR - 12%; ALDE - 5%; UDMR - 5%

Independent - 4%; PMP - 3%; PER - 2%; PRM - 1%; Altii - 1%

La „Alții” ar intra și PNȚ-CD-ul ăluia mic cu capul mare care plânge soarta crudă a partidului istoric după ce la scufundat cât a putut de mult. Sondajul de tip „Cati” (telefonic) a fost efectuat în perioada 27 feb. - 5 martie.

La SOCIOPOL, PSD încă mai are 1% avans față de PNL. Nu aduc aici sondajele de la Avangarde, ale lui Pieleanu, care scoate PSD mult mai în față iar pe cei de la USR îi vede doar în limita lui 5%! Acolo, la Avangarde, stăpânul este infractorul Dragnea iar desenatorul este Pieleanu, fidel membru de partid.

IMAS are propriile măsurători. Voi pune ca primă imagine pe cea din luna ianuarie 2018 și apoi februarie 2018. Sunt interesante măsurătorile.

PSD era în fața PNL cu 3,2%! USR și ALDE erau la 11,4%, la egalitate. UDMR era la 6,3%. Iar aici ne oprim. Alte partide importante nu mai sunt! Nu știm ce va fi în viitor, atunci când Dacian Cioloș își va lansa partidul. Nu va lua de la PSD și ALDE. Bazinul electoral la care Cioloș va apela va fi cel al PNL și USR.

Cum spune Ghinea care analizează sondajul IMAS la USR, în luna februarie s-a produs fenomenul de „foarfecă”. Așteptat de partidele din opoziție, PNL și USR. Bănuiesc că era prevăzut de analiștii politici care se hrănesc cu sondajele tuturor sondorilor dar și de sociologii foarte atenți la ce mișcă în țara asta.

PSD a scăzut sub nivelul PNL, cu - 0,8%, încă în marja de eroare! Nu doar prăbușirea PSD este de remarcat, trebuie să fim cinstiți și să remarcăm prăbușirea unui tandem: PSD și ALDE. La ALDE, prăbușirea față de USR este cu - 0,6%! Trebuie să mai remarcăm o prăbușire: a UDMR! De la 6,3% s-a dus la 4,5%! Aproape 2%!

PSD se prăbușește și trage după el partenerii de guvernare, ALDE și UDMR!

Acum să pun imaginea sinteză.

Barele roșii sunt rezultatele din decembrie 2016. PSD avea atunci 45,5% iar PNL 20%. În timp ce PSD a scăzut, constant, pe parcursul anului 2017 și primele 2 luni din 2018, PNL a crescut, în decembrie 2017 ajungând la 27,1% față de PSD care a coborât la 32,4%. În ianuarie și februarie 2018, PSD a continuat să scadă în timp ce PNL a făcut saltul și în februarie „a forfecat” „linia roșie” trecând în fața PSD. Următoarele măsurători vor confirma sau infirma trendul.

USR se menține stabil la o medie pe linia lui 10%. ALDE încearcă să profite de „debandada” PSD și, după cum arată unele știri, participă cu drag și spor la adâncirea ei în mai multe zone ale țării și se agață și el de linia lui 10%.

Analiza USR la care se adaugă părerile personale ale vicepreședintelui Cristian Ghinea este interesantă. USR constată, luând de bază părerea personală a lui Cristian Ghinea, că PNL este un partid solid, cu o bază solidă, este beneficiarul unei „mașini de partid” în stare bună de funcționare.

PNL crește ca partidul-alternativă din sistem. Mașinăria de partid funcționează. Între PSD și PNL e o bătălie între mașinării organizate. PNL crește mai ales în Ardeal, unde PSD a coborât la 17% (PNL are 29% în Ardeal, USR 13%). Primarii din Ardeal reprezintă motorul PNL.
...

Firea nu a reușit să facă din PSD la București o forță dominantă. Mașinăria administrativă a PSD-București, care controlează TOT, nu se vede în procente: 27,4% PSD, față de 23,1% PNL și 18% USR în București.
...

USR performează în orașele cu peste 200.000 locuitori: PSD 22%, USR 18,3% și PNL 17,7%.
...

PNL stă bine în rural și în orașele mici și mijlocii: ia 28 – 29% stabil pe cele trei categorii: sat / oraș mic / mijlociu.
...

PNL stă prost în orașele mari – doar 17%. Acolo este baza noastră, a USR (n.m. - unde au 18,3%. Diferența nu este așa de mare pentru a clama că PNL stă prost iar ei au baza 😉). Da, sunt profund conștient că trebuie să lucrăm pentru orașele mici și pentru sate. Resursele noastre puține fac intrarea acolo foarte grea.
...

În mod remarcabil, ca o curiozitate sociologică, PNL ocupă mijlocul la toate aceste analize. Scorul PNL se mișcă foarte puțin în funcție de educație sau venit (și cu rezidența e la fel, cu marea excepție a marilor orașe, amintită mai sus). Nota mea: Păi, Ghinea tată, nu ai văzut și tu că PNL este un partid solid?!
...

La PNL scorul variază foarte puțin în funcție de venit și educație. Ceea ce face ca partidul să fie solid, dar și greu de mișcat spre categoriile dinamice de public.
...
 Trebuie să remarc că părerologul Cristian Ghinea vede USR ca o alternativă la ... PSD. Unde scade PSD crește USR! Mortal. Bine, laudele de sine nu miros a bine dar și „laudă-mă gură ca să-ți dau friptură”!

Hai să fac și eu puțină filosofie.

Ghinea și ai lui au constat că PNL este un partid solid, care nu se mișcă în funcție de educație sau venit! Ghinea își dorește ca USR să devină ca ... PNL, de fapt, în toată părerologia lui!

Cât privește USR vs PSD, unde scade PSD crește USR bla, bla, bla ... hai să fim oameni serioși. Ghinea se uită la rezultatele PNL și le declară ca fiind ale USR. Altă explicație nu există.

Dacă PNL își vede de propria creștere și stabilitate, în toată țara, dacă face puțină curățenie (încă mai este nevoie) printre membrii cu mare drag de PSD, ALDE, PMP și mai nou USR (!), dacă refuză să mai „stea capră pentru USR”, ca urmare a indicațiilor dubioase ale unor politologi sau analiști politici ori jurnaliști de căpătuială, are toate șansele să transmită electoratului că este un partid pe care se poate baza pentru o guvernare responsabilă.

Cât privește „unificarea dreptei”, ora 12.00 a trecut! Cine vrea politică de dreapta, o găsește la PNL. Restul, ei bine restul sunt partide care caută cuvinte frumoase despre utopii politice. Un proiect de țară se construiește cu populația unei țări nu cu o mână de oameni! Cât de bine-voitori de declară ei.

Și, apropo, mister Ghinea! Sistemul, sistemul pe care îl critici! Da, exact ăla! Este prevăzut în Constituție! Ia te uită mătăluță la articolul 8 din Constituție! Ia un jurist lângă tine și cere-i să te ducă prin toate celelalte prevederi constituționale care definesc „sistemul politic” și ce trebuie să facă el. O să ai o mare surpriză. Punctele tale de vedere din analiza despre care am scris mai sus îmi arată că tu și USR vrei să faci parte din sistem! Ola! Nu veți mai fi un partid „anti-sistem”!

Știu, știu, nu vă mai aveți bine cu Alina Mungiu Pippidi, „mămițica” voastră. Constat doar că aveți vocația de a deveni adevărați cetățeni ai României! 😉

Niciun comentariu: