vineri, 22 iunie 2018

Declarația de presă susținută de președintele PNL, Ludovic Orban - 22 iunie 2018


Declarația de presă susținută de președintele PNL, Ludovic Orban - 22 iunie 2018

(Cei din PSD au astăzi un CEX și vom vedea dacă îl reconfirmă pe Liviu Dragnea ca președinte) 

Continuăm negocierile cu fiecare parlamentar în parte. Aș transmite, în schimb, un mesaj celor care se întâlnesc astăzi. Trebuie să aleagă între Liviu Dragnea și România. Trebuie să aleagă între a fi fidel României sau a rămâne slugile lui Liviu Dragnea. Treabuie să aleagă în a face zid în jurul unui om condamnat odată și care a mai fost condamnat odată sau a servi interesul cetățeanului român care i-a trimis în Parlament.

Poate CEX-ul PSD se va manifesta astăzi ca o sectă de sinucigași, ca o camoră care fac omerta și zid în jurul șefului lor, în schimb, toți ceilalți parlamentari, atât ai PSD cât și ai majorității parlamentare UDMR și ALDE, trebuie să înțeleagă că aruncă România în haos, că distrug imaginea României în plan internațional și că dau țara pe mâna unui individ care nu are altceva în cap decât să-și salveze pielea.

Astăzi, PSD trebuie să decidă dacă sunt un partid democratic sau devin un front de salvare al lui Dragnea de pușcărie. Astăzi, PSD-ul trebuie să ia decizia dacă sunt cetățeni ai României sau dacă sunt iobagi pe moșia lui Dragnea.

(Vă ajută această sentință, domnule președinte, în negocierile cu moțiunea? Vă este mult mai favorabilă sentința după ce a fost condamnat?) 

Cred că astăzi, în primul rând cei care au format coaliția majoritară trebuie să înțeleagă că Dragnea îi duce la fund și că asocierea cu Dragnea nu va face altceva decât să distrugă imaginea publică a partidelor componente și mai ales imaginea PSD-ului. Eu nu pot să-mi imaginez că PSD astăzi poate să se comporte ca și cum CEX-ul PSD ar fi format din Nuțu Cămătaru, Jenică Boenică, Bercea Mondial sau alți interlopi cunoscuți. Ei trebuie să se manifeste ca niște oameni care respectă legea, care acționează în interesul public și care știu că trebuie să aleagă România și în nici un caz nu trebuie să-l aleagă pe Dragnea.

Dacă vor face zid pentru a-l apăra pe Dragnea înseamnă că și-au pierdut orice urmă de responsabilitate față de țata aceasta și repet, riscă să arunce țara în haos. La ora actuală nemulțumirea populară este uriașă și oamenii au înțeles că somnul națiunii naște monștrii și că România poate fi salvată și prin intervenția fiecărui cetățean.

(Cei din PSD spun că Liviu Dragnea ar trebui să beneficieze de prezumția de nevinovăție, chiar și cu această condamnare în primă instanță. Dumneavoastră ce credeți?) 

Liviu Dragnea, în mai 2015 , când a fost condamnat similar în prima insatanță în dosarul Referendumului, și-a dat demisia din funcția de vicepremier, de ministru al Dezvoltării și Administrației și din funcția de președinte executiv al PSD. Ce să se fi întâmplat între timp? De ce Dragnea din 2018 nu face același lucru pe care l-a considerat normal să-l facă în 2015?

Dacă, în loc să înțeleagă că România trebuie readusă pe drumul cel drept, dacă majoritatea PSD, așa cum circulă informații pe surse, nu vor face altceva decât să submineze infracțiunile de abuz în funcție fie prin ordonanțe, fie prin modificarea legii, dacă nu se vor trezi și nu vor înțelege că PSD nu înseamnă Dragnea și că această coaliție majoritară nu înseamnă Liviu Dragnea, înseamnă că își asumă o răspundere uriașă pentru ceea ce se va întâmpla în România în următoarele săptămâni.

(De aseară și până astăzi ați avut discuții cu parlamentari din majoritatea parlamentară care să-și fi schimbat atitudinea față de moțiunea de cenzură?) 

De zece zile, atât eu cât și colegii mei, suntem angajați în discuții cu parlamentari, în special cu parlamentari care compun majoritatea guvernamentală.

(Noi vă întrebăm dacă de aseară până astăzi s-a schimbat ceva?) 

Negocierile continuă și dacă nici măcar această decizie, și aici nu este vorba de o decizie în care Dragnea se poate victimiza politic, Dragnea a fost condamnat pentru că a folosit banii publici ai Consiliului Județean pentru a plăti angajați la partid, în loc să folosească acești bani publici pentru a apăra interesele persoanelor aflate în nevoie din județul Teleorman, pentru că persoanele care au lucrat la partid, au fost angajate fictiv la Direcția de Asistență Socială din subordinea consiliului Județean Teleorman. Asta reflectă în mare măsură lipsa totală de respect față de cetățeni, mai ales față de cetățenii aflați în nevoie, a lui Liviu Dragnea și lipsa totală de respect față de folosirea banului public.

(Domnule președinte, aveți un răspuns de la UDMR în privința moțiunii de cenzură?) 

Încă nu, dar sunt convins că UDMR-ul va discuta acest lucru în forurile statutare și se va hotărâ dacă vine de partea firească, de partea normală sau dacă continuă să sprijine un om condamnat, un om care nu face altceva decât să arunce în aer imaginea României.

( Ați avut discuții cu domnul Kelemen Hunor?) 

Am avut discuții cu toți parlamentarii  care consider că pot fi convinși să vină de partea României și nu de partea lui Dragnea.

( De ce nu ne spuneți dacă ați avut discuții cu președintele UDMR?) 

Sigur că am avut discuții și cu domnul Kelemen Hunor, v-am dat răspunsul implicit. Dacă aveam ceva de comunicat în urma discuției v-aș fi comunicat.

( Cei din partidul lui Victor Ponta spuneau că nu votează moțiunea, că veniți dumneavoastră premier. V-ați gândit să nu fiți dumneavoastră premier?) 

V-am dat un răspuns la această întrebare. Evident că obiectivul fundamental pe care îl avem este acela de a pune punct acestei guvernări dezastruoase pentru România și mai ales sistemului de putere personală care a fost instrumentat de Liviu Dragnea.

Ce se va întâmpla după depinde de modul în care se vor derula negocierile, atât cele neoficiale cât și negocierile oficiale care vor fi purtate la nivelul președinției între partidele parlamentare.

Sigur că Partidul Național Liberal este pregătit pentru preluarea guvernării. Eu nu cred că poziționarea unor parlamentari trebuie să se facă în funcție de ceea ce cred ei că va urma după. Ceea ce va urma după va depinde de capacitatea diferitelor forțe politice care sunt angrenate in negocieri de a genera o majoritate parlamentară.

(Vă mulțumim!) 

Cu mare plăcere! La revedere!

Niciun comentariu: