luni, 4 iunie 2018

Declarațiile de presă ale președintelui PNL, Ludovic Orban, a vicepreședinților Virgil Popescu și Virgil Guran, la finalul Biroului Executiv al Partidului Național Liberal din 04.06.2018

Transcrierea declarațiilor președintelui PNL, Ludovic Orban, a vicepreședinților Virgil Popescu și Virgil Guran, la finalul Biroului Executiv al Partidului Național Liberal - 04.06.2018

Ludovic Orban 

Partidul Național Liberal salută victoria uriașă obținută de Andrei Năstase în bătalia pentru funcția de Primar General al Chișinăului.

Victoria forțelor pro-europene, forțelor pro-românești, forțelor democratice antioligarhice pentru Chiușinău, reaprinde speranța în toată Republica Moldova, în toată Basarabia, că Republica Moldova poate să rămână pe o direcție favorabilă dezvoltării economice, favorabilă democrației, favorabilă drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor săi, care nu poate fi decât direcția spre Europa care trece prin România.

Această victorie este cu atât mai importantă cu cât, din păcate, forțe politice din România au susținut alte variante. Partidul Social Democrat, partidul de guverământ din România, a susținut în primul tur al alegerilor candidatul marionetă susținut de Plahotniuc si de guvernul său.

Odatră cu ieșirea candidatului din primul turul , acest candidat  nu numai că nu a dat nici o declarație în favoarea lui Andrei Năstase, mai mult decât atât, a dispărut complet din peisajul public al alegerilor pentru Chișinău iar partenerul din Republica Moldova, formațiunea oligarhului Plahotniuc, partenerul girat de PSD l-a sprijinit pe candidatul socialiștilor.

Somez PSD să înceteze orice formă de girare publică a lui Plahotniuc și a guvernului marionetă susținut de Plahotniuc!  Orice formă de sprijin din partea PSD pentru acest grup toxic din jurul oligarhului Plahotniuc face un rău imens Republicii Moldova pentru că, la ora actuală, tot ceea ce face camarilla lui Plahotniuc este împotriva direcției europene a Republicii Moldova, împotriva democrației, împotriva drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor din Republica Moldova.

Să nu uităm că acest guvern și această majoritate parlamentară racolată cu forța este cea care a schimbat sistemul electoral și a introdus un sistem electoral extrem de controversat. Asupra acestui sistem electoral s-a pronunțat Comisia de la Veneția iar la Nivelul Uniunii Europene a existat o opoziție categorică față de acest sistem electoral.

Rezultatele acestui sistem electoral pot fi văzute analizând rezultatele din Chișinău din primul tur. Acest sistem avantajează o singură forță politică, Partidul Socialist, partidul președintelui Dodon, partid filo-rus.

Pe evaluarea făcută pe analiza rezultatelor din primul tur, din unsprezece circumscripții din Municipiul Chișinău, mandatele ar fi fost obținute de Partidul Socialist în nouă circumscripții din unsprezece. Ceea ce înseamnă că la un procent de vot de 40%, Partidul Socialist obține peste 80% din mandate.

În condițiile fărâmițării forțelor politice pro-europene și românești, care s-a văzut și în alegerile pentru Chișinău, rezultatul alegerilor în cazul în care acest sistem rămâne în vigoare este un rezultat previzibil care nu face altceva decât să dezavantajeze forțele pro-europene, forțele democratice, forțele antioligarhice.

În ce ne privește, încă din primul moment am fost alături de partenerii noștri, Platforma Dreptate și Adevăr și Partidul Acțiunea Solidaritatea condus de Maia Sandu și respectiv de Andrei Năstase. Sunt partenerii noștri cu care am semnat acordul de parteneriat și care sunt alături de noi, parte din Partidul Popular European.

Am fost alături de Andrei Năstase și de echipa entuziastă care l-a sprijinit și care a reușit un rezultat absolut remarcabil, în niște condiții de o dificultate extremă. Vom fi în continuare alături de partenerii noștri pentru că este fundamental pentru noi  ca Republica Moldova să rămână consecventă direcției pro-europene, să rămână în continuare într-o relație specială cu România, în care cetățenii Republicii Moldova să aibă cu adevărat șansa să ducă o viață mai bună.

Sunt alături de mine domnii Virgil Popescu și Virgil Guran care vă vor prezenta alte decizii ale Biroului Executiv.

Vă mai menționez decizia ca miercuri să depunem o moțiune la Senat împotriva ministrului Economiei “Dorel”, Andrușcă.

De asemenea am purtat discuții legat de pregătirea moțiunii de cenzură, despre stadiul negocierilor și despre posibilitatea organizării unor ample acțiuni de protest în susținerea moțiunii de cenzură.

Jurnalist – Când vor fi aceste acțiuni de protest și când va fi moțiunea de cenzură?

Ludovic Orban – Vom lua decizia la momentul potrivit. Vă voi sta la dispoziție cu răspunsuri la întrebări după ce colegii mei vă vor prezenta temele.

Jurnalist – O precizare, întâi ați decis că veți avea ample acțiuni de protest și apoi veți decide când veți depune moțiunea de cenzură?

Ludovic Orban -  Orice acțiune de protest este o acțiune care trebuie organizată.

Jurnalist – Unde veți face aceste proteste, în București, în jurul Parlamentului poate și în țară?

Ludovic Orban -  În toată țara. Bucureștiul face parte din România.

Jurnalist – Aici, la Parlament, vă gândiți?

Ludovic Orban -  Cu siguranță vom face apel către toți cetățenii români care s-au săturat de PSD și care își dau seama că PSD își bate joc de România și compromite șansele fiecărui român de a trăi mai bine, îi vom chema la acțiunile de protest alături de membrii și de simpatizanții nostri.

Jurnalist -  La dezbaterea moțiunii când vă gândiți?

Ludovic Orban -  Vom stabili, să nu punem carul înaintea boilor, zice o vorbă românească. Când vom stabili momentul depunerii moțiunii, care va fi momentul în care vom finaliza negocierile și vom avea cele mai bune perspective pentru moțiune, cu siguranță vom depune moțiunea. Știu că mă întrebați când o vom depune! Până la sfârșitul sesiunii parlamentare.

Jurnalist – Aveți voturile necesare pentru această moțiune de cenzură?

Ludovic Orban -  Suntem angrenați în discuții și deocamdată este prematur să vă prezentăm concluzii sau puncte de vedere. Pe măsură ce discuțiile vor avansa, când vom avea ceva de comunicat public, vom comunica.

Jurnalist – Aceste proteste le gândiți ca având loc în ziua dezbaterii moțiunii sau poate etapizat, în perioada de dinainte de la citire și până la dezbatere ca să creați presiune?

Ludovic Orban -  Vom stabili momentele potrivite.

Jurnalist - Tocmai ați anunțat că veți face niște mișcări în stradă, nu ne spuneți și când?

Ludovic Orban -  Deocamdată, v-am spus, pregătim din punct de vedere organizatoric astfel de acțiuni de proteste care reclamă buna  organizare.

Jurnalist – Câți oameni veți aduce, domnule Orban ?

Ludovic Orban -   Cât mai mulți! Noi nu facem miting în Piața Victoriei ca să protestăm împotriva abuzurilor  a căror principală sursă este chiar guvernul de lângă Piața Victoriei.

Jurnalist – Luați în calcul să faceți și un cordon în jurul Palatului Parlamentului?

Ludovic Orban -  A existat și această propunere. O echipă organizatorică se va ocupa de toate detaliile acestor acțiuni ample de proteste.


Îi dau cuvântul domnului Virgil Popescu și de asemenea domnului Virgin Guran.


Virgil Popescu 

Bună ziua! Astăzi, în ședința Biroului Executiv am pus pe masa colegilor mei proiectul de lege 341, este un proiect de modificare a energiei electrice pe care am reușit să-l trecem la Senat. A fost inițiat de colegul meu Lucian Bode iar eu împreună cu colegii mei din comisia de Industrie Sorin Bumb și Dănuț Bica l-am amendat, în sensul în care, distribuția de gaze către populație să devină serviciu  de utilitate publică în sarcina unităților administrativ-teritoriale.

Ca să înțelegeți mai bine, este o dorință a tuturor locuitorilor României, o dorință pe care noi, liberalii, venim să o sprijinim. Este un proiect de lege care eu cred că va trece de comisia de Industrii care va avea loc mâine la ora 10.00. Aș vrea să știți, din 2012 până acum, Ministerul Energiei care este titularul acestui serviciu de distribuție a concesionării, nu a făcut absolut nici o concesiune. Practic, toate concesiunile de distribuție a gazelor în România sunt blocate din 2012 de când guvernul PSD a preluat puterea administrării energiei, devenind incapabil să facă acest lucru.

Între timp, prețul lemnelor de foc s-a dublat, chiar triplat, în anumite locuri din țară  oamenii suferind de frig.

Vorbim de exploatarea gazelor din Marea Neagră, vorbim despre excedente de gaze, ne plângem că ne ia ungurii gazele dar, nu facem nimic pentru a venii în sprijinul creșterii consumului de gaze în România. De aceea, eu cred că acest proiect de lege, care va da practic șansa autorităților locale să scoată la concesiune și să dinamizeze practic această distribuție de gaze, la nivel local, va fi un lucru benefic pentru toți cetățenii României. Mulțumesc!


Virgil Guran 

Bună ziua! Un punct distinct pe ordinea de zi l-a reprezentat Pilonul doi de pensii. Știți foarte bine că avem o acțiune amplă de informare și conștientizare a cetățenilor asupra Pilonului doi de pensii și ce se întâmplă în acest domeniu. Am înțeles că Dragnea a anunțat astăzi că ne va anunța ce va hotărî referitor la Pilonul doi de pensii. Nu mi se pare o atitudine normală. Acest lucru este foarte important pentru toți cei care vom fi pensionari . Am continuat acțiunea de strângere de semnături, avem peste o sută de mii de semnături strânse până acum. Milităm pentru respectarea legii care spunea foarte clar, că începând din acest an trebuia să crească la 6% contribuția, din contră, a scăzut la 3,75.

Dorim revenirea și respectarea legii și în perspectivă, pentru mandatul următor, dorim să intervenim cu o creștere la 8% pentru că multe țări se bazează pe acest pilon și sunt rezultate în acest sens.  De aceea este și depusă moțiunea  simplă împotriva ministrului de Finanțe, Teodorovici.  Vă pot spune din teritoriu că are impact acțiunea noastră. Oamenii, mulți dintre ei chiar nu știu despre acest lucru, mulți dintre ei au bani în acest fond și abia acuma află și sunt revoltați că unii vor să stopeze acest Pilon doi de pensii.

Jurnalist – Având în vedere că tema Pilonului doi de pensii va fi și temă inclusă în moțiunea de cenzură, așa cum declara recent Ludovic Orban, vă gândiți ca acele semnături să le atașați cumva la moțiunea de cenzură?

Virgil Guran – Nu ne-am gândit la acest lucru. Semnăturile respective, și vor fi mult mai multe, vrem să le atașăm la inițiativa legislativă prin care vom cere respectarea a 6% și să ajungem la 8%.

Jurnalist  - Ați mai primit vreo știre de la procurori după acea plângere penală pe care dumneavoastră ați depus-o?

Ludovic Orban -  Vă corectez din nou, acea sesizare. Dacă voi fi invitat mă voi duce la fiecare invitație care îmi va fi adresată.

Jurnalist – Nu vi se pare ciudat că de atunci nu s-a făcut nimic, cel puțin public, nu se știe să se fi făcut nici un demers de către procurori.

Ludovic Orban – Nu mă întrebați pe mine, din momentul în care am depus sesizarea, știți foarte bine că nu mai exercit nici un fel de presiune politică pentru că eu cred în independența puterii judecătorețti și a sistemului de justiție.

Jurnalist - Aveți semnale că cei de la ALDE negociază inclusiv cu parlamentarii liberali?

Ludovic Orban – Este taman invers din câte știu eu, se poartă negocieri din partea noastră cu parlamentarii ALDE pentru a-i convinge că, să fii fată în casă la PSD te va duce, mai devreme sau mai târziu, la pierzanie. Cum este cazul grupării din jurul lui Tăriceanu.

Jurnalist – Aveți semnale că sunt oamenii care ar veni din partea ALDE la PNL?

Ludovic Orban – Nu fac încă estimări. Discuțiile sunt în curs. Este într-adevăr un dute-vino, este o perioadă de mercato.

Jurnalist – Cam care este scorul, este pe plus sau pe minus pentru inițiatorii moțiunii de cenzură?

Ludovic Orban – Este prematur să fac o evaluare pentru că cea mai importantă evaluare este în sânul partidului principal de guvernământ, unde există tensiuni, nemulțumiri .

Jurnalist - Și dumneavoastră vă faceți calcule în funcție de asta?

Ludovic Orban –  Moțiunea o depunem oricum, asupra acestui subiect nu există nici un fel de dubiu și de discuție. Nu am în momentul de față ce să comunic public decât că purtăm discuții, negocieri cu toți actorii politici relevanți care pot contribui la reușita unei moțiuni de cenzură.

Jurnalist – Ați discutat cu cei de la UDMR și dacă da, cum au evoluat aceste discuții?

Ludovic Orban – Când vom avea ceva de comunicat public, vă vom comunica.

Jurnalist - Din discuțiile de până acum cu ceilalți parlamentari, ce șanse ar avea să treacă această moțiune de cenzură?

Ludovic Orban – Aici este prematur să vă fac pronosticuri, este foarte greu. Unii dintre parlamentari, dacă îi prinzi într-un moment de curaj și de bărbăție, zic că votează. Apoi, dacă le ordonă partidul să stea în bănci, vor sta în bănci. Este greu de evaluat ce vor face unii parlamentari.

Jurnalist -  Ce oferiți la aceste negocieri, ce dați la schimb, ce ați promis, cum negociați?

Ludovic Orban –Perspectiva de a rămâne în conștiința publică ca niște oameni care au făcut un bine României.

Jurnalist – Îi chemați și pe președinții de comisii de specialitate pentru conturarea unui program de guvernare.

Ludovic Orban – Da, mâine la ora 17.00 am convocat vicepreședinții pe domenii ai partidului și președinții comisiilor de specialitate. Noi oricum eram în lucru cu analiza disfuncționalităților create în sistemele publice de guvernarea PSD, documentele sunt aproape finalizate și urmează să purtăm o discuție privind o listă de obiective prioritare și de măsuri guvernamentale care ar trebui luate, în prima fază pentru repararea gravelor dezechilibre create de guvernarea PSD

Jurnalist -  Și veți prezenta acest draft de program de guvernare odată cu moțiunea de cenzură, să arătați oferta PNL, practic?

Ludovic Orban – Urmează să luăm o decizie asupra acestui subiect. Vă repet, noi vom fi extrem de deschiși în cadrul discuțiilor cu partenerii noștri, atât la a avea contribuții pentru conținutul moțiunii de cenzură cât și la o perspectivă ulterioară reușitei moțiunii de cenzură.

Jurnalist – Prezentați și o schiță de guvern celor cu care negociați?

Ludovic Orban – Nu m-a întrebat nimeni asupra acestui subiect dar, toată lumea știe că PNL are capacitatea de a face nu unul, ci mai multe guverne performante.

 Jurnaliști – Mulțumim!

Niciun comentariu: