marți, 5 iunie 2018

Tudorel Toader o comite iar


Supărat pe președintele Klaus Iohannis, ministrul Tudorel Toader o comite. Nu așa simplu, de florile mărului, vorba aia, ci direct și brutal:

A nu se confunda independenţa procurorilor în instrumentarea cauzelor/constând în administrarea probatoriului, adoptarea soluţiilor legale/, cu faptul că aceştia îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea ministrului Justiţiei, referitoare la administrarea justiţiei sau promovarea politicii penale!

Administrarea justiției!

Poți trece peste sintagmă dacă ea nu ar conține elemente de o maximă gravitate. Să apelăm la DEX, ne este accesibil. Să vedem cum traducem sintagma „administrarea justiției” atât de dragă lui Tudorel Toader și, prin consecințe, forțelor politice din care face parte.

ADMINISTRÁ, administrez, vb. I. Tranz. 1. A conduce, a cârmui; a gospodări o întreprindere, o instituție etc. 2. A da unui bolnav un medicament. ♦ (Ir.) A trage o bătaie. 3. (Jur.; în sintagma) A administra o probă = a folosi un mijloc de probă într-un proces. – Din fr. administrer, lat. administrare.

JUSTÍȚIE s. f. 1. Totalitatea organelor de jurisdicție dintr-un stat; ansamblul legilor și al instanțelor judecătorești; sistemul de funcționare a acestor instanțe. 2. Activitate fundamentală a statului, care constă în soluționarea litigiilor. ◊ Expr. A chema (sau a se prezenta) în fața justiției = a cita (sau a se prezenta) la judecată. 3. Dreptate, echitate. – Din fr. justice, lat. justiția.

Să traducem sintagma după dicționar: ministrul justiției conduce organele de jurisdicție din stat; conduce ansamblul legilor și instanțele judecătorești; conduce sistemul de funcționare a acestor instanțe. Conduce!

Procurorii fac parte din Autoritatea Judecătorească (Cap. VI din Constituție), participă la înfăptuirea justiției - în calitate de reprezentanți ai statului, ai societății - însă justiția se realizează prin Înalta Curte de Casație și Justiție și prin celelalte instanțe judecătorești stabilite de lege ((art. 126 alin. (1) din Constituție)).

Afirmația lui Tudorel Toader este foarte gravă. Omul acesta își închipuie că Justiția se subordonează politicului și face tot ce poate ca acest „deziderat” al actualei coaliții de guvernare să se realizeze.

Omul acesta urăște judecătorii și procurorii!

De asta l-a ales CAP Tăriceanu și l-a acceptat infractorul Liviu Dragnea! Iar cu ajutorul lui Valer Dorneanu și a unor „judecători constituționali” proveniți din mediul politic controlat de PSD se va ajunge la o formă sau alta de control al Justiției de către politic.


Niciun comentariu: