joi, 14 iunie 2018

Conferința de presă a președintelui PNL, Ludovic Orban – 14.06.2018


Transcrierea conferinței de presă a președintelui PNL, Ludovic Orban – 14.06.2018 

Bună ziua! 

Clanul Dragnea e pregătit să dea foc țării. Avem informații aproape certe că Dragnea va declanșa procedura de demitere a președintelui României în cursul săptămânii viitoare și că este sprijinit în acest demers și de Tăriceanu și de acoliții săi. 

Obiectivele demarării procedurii de demitere sunt: controlul asupra Parchetelor, controlul asupra serviciilor de informații, promulgarea Legilor justiției și a Codului de Procedură Penală și a Codului Penal în formula anti-justiție pregătită de majoritatea guvernamentală.

Disperarea lui Dragnea îl face să apeleze la o măsură extremă și din dorința de a pune presiune suplimentară asupra completului care urmează să pronunțe sentința în dosarul său.

O astfel de decizie politica riscă să creeze o criză fără precedent în Romania, să declanșeze convulsii sociale. Deja tensiunea în societate este la un nivel îngrijorător, iar declanșarea procedurii de demitere a președintelui riscă să genereze o escaladare a divizării în societate și convulsii sociale despre ale căror rezultat nimeni nu poate să aibă vreo predicție.

Această criză politică va afecta grav imaginea României în lume, și așa acțiunea anti-europeană împotriva democrației, împotriva independenței justiției, împotriva nomelor care stau la baza statului de drept, au creat o imagine extrem de negativă despre România în țările Uniunii Europene și în general în partenerii noștri euroatlantici.

Partidul Național Liberal atrage atenția fiecărui român că următoarele două săptămâni sunt decisive pentru drumul pe care îl va evolua România. Suntem în fața unei alegeri decisive pentru România. Acceptam clanul Dragnea să captureze integral România sau ne luptăm pentru democrație, pentru apartenența României la spațiul euro-atlantic, pentru respectarea drepturilor și libertăților fundamentale din România și pentru apărarea valorilor și principiilor care stau la baza democrației economiei de piață.

Partidul Național Liberal  este hotărât să se bată pentru democrație, pentru apărarea președintelui României, pentru apărarea votului democratic care a fost dat de cetățenii români atunci când l-au ales pe Klaus Iohannis în funcția de președinte al României.

De asemenea, suntem pregătiți să ne luptăm pentru a menține România în Uniunea Europeană, în rândul națiunilor respectate, în rândul națiunilor unde există democrație, există respect față de lege, există un respect față de cetățean pentru drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor.

Vom pregăti o strategie de campanie pentru a  apăra România de pericolul de a intra definitiv în stăpânirea clanului Dragnea, și de asemenea lansăm un  apel către parlamentarii majorității actuale.

În următoarele săptămâni veți da un examen de conștiință. Ori acceptați să fiți oile negre ale unui păstor certat cu legea care vă conduce spre prăpastie, acceptați să fiți uneltele, marionetele unui clan care distruge România, ori vă reveniți și vă dați seama că pentru România nu există decât un singur drum, drumul euroatlantic, drumul democratic și voturile care vor fi date în Parlamentul României.  În următoarea perioadă veți decide pentru binele României și nu pentru delirul paranoic a unui lider care și-a pierdut complet busola și care calcă în picioare interesele României pentru interesele sale personale.

Întrebări și răspunsuri

(De unde aveți aceste informații?) 

Vă dați seama că suntem în negocieri cu foarte mulți parlamentari din zona majorității și că aceste informații au un grad mare de credibilitate. A avut loc o întâlnire, acum două zile conform informațiilor, la care s-a luat această decizie, evident într-un grup restrâns. Sunt și semnele care au apărut de mobilizare a majorității parlamentare care nu sunt justificate de moțiunea de cenzură, pentru că la moțiunea de cenzură opoziția trebuie să adune voturi, nicidecum majoritatea trebuie să adune voturi.

Ca atare, este clar că se pregătește săptămâna viitoare acest vot. Aș mai face o considerație de natură constituțională. Am văzut foarte mulți reprezentanți ai PSD care au făcut facultatea de drept la fără frecventa, pe puncte, și care evocă posibilitatea suspendării fără referendum. O inepție mai mare nu am auzit. Suspendarea face parte din procedura de demitere, iar în conformitate cu prevederile constituționale propunerea, declanșarea procedurii de demitere, se finalizează prin referendum.

Cred ca nicio Curte constituțională din lume oricât de politizată ar fi  nu ar putea accepta desființarea funcției de președinte. Dacă ar accepta că oricând o majoritate parlamentară poate să îl suspende pe președinte, fără ca să se ajungă la referendum, asta ar înseamnă că desființează funcția de președinte, pentru că orice majoritate guvernamentală poate atunci când președintele refuză sa ia o decizie care nu îi va conveni majorității parlamentare să îl suspende pe președinte, să îl pună pe președintele Senatului să își aroge în perioada suspendării funcția de președinte și din nou să îl întoarcă pe președinte. Asta înseamnă desființarea funcției de președinte, înseamnă desființarea democrației, înseamnă anularea votului acordat de cetățeni români în cadrul alegerilor prezidențiale și îmbracă  de fapt caracterul unei lovituri de stat, ori eu nu cred că vreo Curte Constituțională poate să ia o decizie împotriva democrației, împotriva constituției.

Ca atare,  să știe foarte clar toți pesediștii că nu pot să evite referendumul și că dacă votează această procedură ajunge la popor și s-ar putea ca poporul să nu îi primească cu aplauze, așa cum i-a aplaudat  o sută și ceva de mii de oameni aduși cu aracanul din toate colțurile țării, și s-ar putea să îi ia cu furci, topoare și cu alte mijloace. S-ar putea ca tot PSD să pățească ce a pățit Firea care a încercat să confiște meritele și  rezultatul extraordinar al Simonei Halep.

(Este posibil ca președintele să poată să fie vizat de o plângere penală dacă refuză să pună în aplicare decizia Curții? 

Asta e alta absurditate care nu poate să stea în picioare și  care evident că nu are niciun fel de temei.

(Ați discutat cu domnul Bolojan despre o eventuală demisie a dumnealui?) 

Refuz să comentez această temă. Ați avut o dezmințire din partea dumnealui. Ce să comentez eu o știre falsă care a fost difuzată în spațiul public, în condițiile în care eu am precizat un punct de vedere foarte clar.

(Sunt voci din partid care susțin ca domnul Ilie Bolojan a venit în această funcție pentru o perioadă limitată și că ar fi cumva nemulțumit de deciziile luate dv.)

De ce căutați să aflați alte informații decât informațiile care au fost date oficial. Discut permanent cu domnul prim-vicepreședinte Bolojan. Am colaborat foarte bine în toate acțiunile pe care le-am decis. Vă aduc aminte numai de colaborarea excelentă pe care am avut-o în susținerea candidatului Andrei Năstase pentru primăria Chișinău.

(Ați discutat astăzi cu dumnealui?)

Cu siguranță! Discut aproape în fiecare zi.

(Ilie Bolojan este nemulțumit de faptul că PNL nu susține pensiile speciale pentru aleșii locali. Există șanse ca parlamentarii PNL să își schimbe poziția?) 

Partidul Național Liberal și-a exprimat poziția față de Codul administrativ. Am decis să nu susținem Codul administrativ. Motivele care stau la baza votului nostru împotriva Codului administrativ sunt foarte multe. Acest Cod administrativ reîntoarce România la perioada lui Năstase și Cozmâncă. Acest Cod administrativ distruge practic funcția publică, transformă întreaga administrație în slugă la stăpânul politic,  anulează orice fel de autonomie în exercitarea funcției publice, orice șansă la o cariera bazată pe merit, pe competență, pentru funcționarii publici, menține centralismul, reinventează funcția de prim-secretar prin atribuțiile extraordinare care sunt conferite prefectului și prin repolitizarea funcției de prefect. 

De asemenea, am avut un punct de vedere legat și de pensiile speciale. După cum bine știți, noi am avut un amendament pe care l-am formulat pentru a crește pensiile aleșilor locali, pe baza contributivității, adică respectând principiul contributivității, amendament care a fost respins.

(Există nemulțumiri în rândul primarilor liberali cu privire la această decizie a conducerii de a nu susține Codul administrativ) 

S-ar putea să existe primari care și-ar dori să susțină Codul administrativ, nu neg că există, deși în forma în care Codul administrativ în ansamblul său este un proiect de lege pe care noi nu putem să îl susținem.

Partidul Național Liberal este adeptul descentralizării. Partidul Național Liberal susține autonomia locală reală. Partidul Național Liberal susține asigurarea resurselor financiare  necesare bunei  funcționări administrației locale, inclusiv  prin transferul integral al impozitului pe venit către autoritățile locale, lucru care nu s-a întâmplat. Partidul Național Liberal susține o administrație profesionistă depolitizată. Evident, Partidul Național Liberal susține creșterea calității  serviciilor furnizate de către administrație către cetățean, preocuparea care nu există în acest Cod administrativ. Ca atare, poziția pe care am luat-o  ca biroul politic al Partidului Național Liberal este împărtășită de cea mai mare parte, inclusiv a aleșilor locali ai partidului.

(Îmi amintesc de Liga Aleșilor locali în 2016, atunci când le-ați promis primarilor pensii speciale. Nu erați dv. la conducere atunci.) 

Nu am participat la această Liga Aleșilor locali, iar poziția Partidul National Liberal pe tema pensiilor speciale este foarte clară. Partidul Național Liberal adeptul contributivității ca principiu fundamental la calculul pensiilor și nu suntem de acord cu pensiile speciale, mai puțin pensiile de serviciu pentru militari care sunt caracteristice în toate țările NATO, iar în privința magistraților e greu să mai facem ceva pentru ca este o decizie a Curții Constituționale, pe care e foarte greu să treci. 

Atunci când iei decizii politice nu poți să îi mulțumești întotdeauna pe toți. Noi luăm decizii politice în baza principiilor, valorilor, programului politic al Partidului Național Liberal, al principiilor bunei guvernări liberale care stau la baza acțiunii politice a partidului și decizia asta este o decizie cât se poate de bună și cât se poate de corectă.

Primarii Partidului Național Liberal sunt primari cu rezultate excepționale, oameni care au adus investiții, oameni care au dezvoltat comunitățile locale, oameni care practic au desființat parazitismul social care au redus la maxim ajutoarele sociale și care își vor continua activitatea ca și primari în Partidul National Liberal, exact așa cum au administrat localitățile până acum

(Veți ataca inclusiv la Curtea Constituțională acest proiect dacă va trece și de Camera Deputaților?) 

O să vedem pentru că noi avem amendamente formulate pe care le vom susține în dezbaterile din Camera Deputaților, dacă vor exista temeiuri de neconstituționalitate este posibil și acest lucru.

(Președintele Klaus Iohannis l-a propus astăzi pe Gabriel Vlase pentru funcția de director al SIE. Cum vedeți această propunere?) 

Sunt convins că președintele a avut considerente extrem de solide și că a fundament această decizie foarte bine. 

(Această propunere va ajunge în Parlament. PNL va vota?) 

Partidul Național Liberal își va stabili poziția în organismele statutare ale partidului.

(Este potrivit pentru a conduce SIE?) 

Îl cunosc pe domnul Vlase. Nu e cel mai mare rău posibil din zona PSD. Sunt convins că această propunere  a formulat-o Iohannis, și că a formulat-o fără niciun fel de discuție sau acord cu vreun lider din coaliția majoritară. 

Remarcați că nici până astăzi PSD  nu a prezentat o poziție oficială față de propunere. Stau și mă gândesc la pesediști în ce situație sunt dacă nu votează propunerea formulată de Iohannis, decizia este foarte proastă pentru ei, pentru că asta înseamnă că nu susțin un coleg. Ceea ce ei au reclamat ca SIE să fie dat unui reprezentant al majorității guvernamentale și al PSD. Asta este prima varianta – sa nu voteze, iar a doua variantă este să voteze propunerea formulată de Iohannis, ceea ce ar însemna că PSD face ce dictează președintele  Iohannis.

Ei trebuie să înțeleagă că povestea cu statul paralel e o mare bazaconie și că în România există un singur stat, statul constituțional care este condus de președintele Iohannis.

(Dv. în calitate de președinte al PNL ce poziție aveți? 

Nu sunt parlamentar. Sunt președintele PNL, dar nu sunt parlamentar. Când Partidul Național Liberal va lua o poziție în organismele sale statutare referitor la această nominalizare, vom anunța .

(Îl vedeți mai degrabă pe Gabriel Vlase apropiat al lui Liviu Dragnea sau făcând parte din opoziția din PSD?)

Nu am auzit vreodată  ca PSD să se gândească la nominalizarea domnului Vase pentru șefia SIE, ceea ce mie îmi spune probabil că această propunere l-a surprins și pe Liviu Dragnea și pe foarte mulți din talibanii din jurul lui Dragnea.

(Anticipați sau vă așteptați să fie respins prin vot?) 

Au trecut câteva ore și deocamdată nu am auzit un punct de vedere  oficial din partea PSD

(În acest context în care vă așteptați la o suspendare și la campania ce va urma după, mergeți mai departe cu moțiunea de cenzură?) 

Cu siguranță. Sunt două proceduri distincte. Cu atât mai mult vom încerca să maximizăm șansele acestei moțiuni de cenzură pentru a trece.

Următoarele două săptămâni  sunt decisive pentru că se va hotărâ dacă România încape pe mâinile stăpânului absolut Dragnea sau dacă revine la normalitate și la democrație

Să știți că există o mare nemulțumire în principalul partidul de guvernământ.

Nu pot să cred că cei care au plecat din PSD, pentru că nu îl mai suportă pe Dragnea, ar putea sa voteze împotriva unei moțiuni de cenzură, care urmărește demiterea unui Guvern care este marioneta lui Dragnea,  atunci înseamnă că de fapt fac jocul lui Dragnea. Am încredere că parlamentarii care au părăsit PSD și care sunt grupați azi în jurul lui Ponta vor susține moțiunea de cenzura. Ce va fi după se va vedea în funcție de ce va fi posibil.

(O să vă fie greu să vă maximizați șansele în contextul în care va mai plecat un senator, iar cei din ALDE vorbesc că săptămâna viitoare vor lua încă 8 parlamentari ) 

Știți cum e.. cei din ALDE întotdeauna s-au grăbit să facă anunțul Se separă apele.  Până la urmă e mai bine în astfel de momente decisive în care urmează să se poarte o bătălie pentru România să știm foarte clar cine este alături de Partidul Național Liberal, alături de președintele Iohannis și cine este de fapt în altă parte.

(Vă așteptați să mai plece parlamentari din Partidul Național Liberal? 

Eu sunt un om care comunic permanent cu parlamentarii și recunosc că am avut surprize, inclusiv cu domnul senator Popa. E greu să anticipez. Până în prezent niciun parlamentar al partidului nu mi-a comunicat intenția de a părăsi partidul

Ce m-a surprins la declarația domnului Popa este că în mintea lui tulbure trădători sunt cei care rămân în partid, nu cei care pleacă din partid chiar înainte de bătălia care s-ar putea să fie chiar decisivă pentru perioada care va urma. Fiecare încearcă să-şi justifice imoralitatea şi acţiunea contrară voinţei oamenilor care au avut încredere, prin tot felul de aiureli.

(Un nou Guvern tehnocrat ar putea fi o soluție?) 

În ceea ce ne privește pe noi, Partidul Națioal Liberal în momentul în care a decis inițierea unei moțiuni de cenzură am anunțat public că suntem pregătiți să ne asumăm și răspunderea guvernării.

În momentul de față toți specialiștii Partidului Național Liberal și specialiști care sunt apropiați de noi, lucrează la realizarea unei schițe de program de guvernare, astfel încât sa le comunicam oamenilor ce vrem să facem în cazul în care ne asumăm răspunderea guvernării.

(S-a stabilit cine ar fi oamenii care ar putea să facă parte dintr-un viitor Guvern?) 

Avem opțiuni pentru fiecare din domenii.

(Programul de guvernare este finalizat?) 

Lucrăm la el.

(Sunt parlamentari care ar fi convinși mai degrabă să voteze moțiunea dacă au alternativă) 

Noi oferim această alternativă, dar nu putem să garantăm că această  alternativă  este o alternativă care la negocierile ulterioare e 100% cu șanse de a fi realizată.

Noi am finalizat moțiunea de cenzură. Deocamdată am dat-o partenerilor apropiați, așteptăm observații, comentarii. Încercăm să îmbunătățim textul moțiunii de cenzură și în mod a când va fi necesar vom prezenta schița de program de guvernare.

(PNL ar dori să guvernez doar singur sau luați în calcul varianta să mai atrageți alte partide?) 

Deocamdată obiectivul nostru este să căutăm să obținem cât mai multe voturi pentru susținerea moțiunii de cenzură.

(Cum vedeți posibilitatea ca Executivul să adopte prin OUG modificarea Codurilor Penale?) 

V-am spus că obiectul demarării procedurii de demitere este  și acela de promulgare a Legilor Justiției și a Codului Penal și a Codului  de Procedură Penală, pentru că altfel este normal ca noi, ca opoziție, să apelăm la toate pârghiile constituționale legale pe care le avem la dispoziție pentru a întârzia sau a nu permite intrarea în vigoare a unor legi care din punctul nostru de vedere sunt legi care încalcă independența justiției si care riscă să pună punct luptei anticorupție.

Va mulțumesc și vă doresc o zi frumoasă!

Niciun comentariu: