luni, 9 iulie 2018

Ludovic Orban, la finalul reuniunii Biroului Executiv al PNL - 9 iul 2018

Declarațiile președintelui PNL, Ludovic Orban, la finalul reuniunii Biroului Executiv al PNL - 9 iul 2018


Partidul Național Liberal a luat act de decizia președintelui Klaus Iohannis de a pune în practică decizia Curții Constituționale a României. Suntem convinși că în spatele acestei decizii președintele a analizat situația și a avut motive puternice pentru a lua această decizie. Din punctul nostru de vedere președintele a ales între interesul personal și interesul României, a ales interesul României pentru că în cazul în care nu ar fi pus în practică decizia Curții Constituționale, România putea fi expusă riscului declanșării unor evenimente care să creeze tulburări sociale, care să separe societatea românească, să dea naștere la diviziune și la conflicte sociale, să afecteze grav imaginea României în lume și, de asemenea, să pună sub semnul întrebării buna exercitare de către România a președinției Consiliului Uniunii Europene.

Klaus Iohannis a fost, este și va fi un susținător al luptei împotriva corupției al independenței justiției, al democrației,  al traiectoriei euroatlantice a României și a susținerii drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor români, corecți, cinstiți, onești care respectă legea și care au nevoie de o nouă guvernare.

Partidul Național Liberal va continua lupta cu clanul Dragnea, cu majoritatea guvernamentală actuală care vrea să îngroape România.

Partidul Național Liberal se va bate cu toate armele aflate la dispoziție utilizând toate procedurile pentru a atinge câteva obiective fundamentale -  neintrarea în vigoare a Legilor justiției, neintrarea în vigoare a Codului Penal și a Codului de Procedura Penală, stoparea agresiunii permanente a majorității guvernamentale împotriva instituțiilor statului, împotriva bunei funcționări a democrației în România.

Partidul Național Liberal se va bate pentru menținerea fermă a României în familia națiunilor dezvoltate, va milita ferm pentru menținerea angajamentelor noastre ca stat al Uniunii Europene, ca stat al NATO și pentru punerea în practică a parteneriatului strategic cu Statele Unite ale Americii.

Îi avertizez pe cei care jubilează astăzi să nu-și frece mâinile de bucurie.  Nu vor scăpa de lege. Nu poți să scapi oricâte invenții realizezi, oricâte acțiuni ostile democrației și funcționării normală a unui sistem de justiție realizezi, brațul legii e lung și nu poți să scapi.

Fac un apel și către români care astăzi sunt nemulțumiți de decizia președintelui Iohannis.  Bătălia continuă, bătălia pentru democrație, bătălia pentru drepturi și libertăți, bătălia pentru independența justiției este o bătălie care se dă în fiecare zi,  în fiecare cetățean care își iubește țara care este preocupat de direcția în care merge România și care vrea să se implice pentru a ține România pe  o direcție corectă, pe o direcție care să îi permită fiecărui român să trăiască cu adevărat mai bine și să își împlinească destinul.

(Cei din USR vorbeau despre nevoia ca președintele să declanșeze acel referendum pe Justiție, pe care îl are deja avizat de către parlamentari. Dv. susțineți această idee? Ar putea schimba ceva, ar putea modifica ceva?)

Partidul Național Liberal după cum bine știți utilizând toate pârghiile procedurale, utilizând în mod inteligent toate posibilitățile atât de pe plan intern, cât și de pe plan european s-a luptat pentru a împiedica adoptarea legilor Justiției a Codului Penal, a Codului de Procedură Penală. Vom continua această bătălie. Am anunțat că am sesizat Curtea Constituțională și am solicitat amânarea oricărei pronunțări pe coduri până la emiterea unui punct de vedere de către Comisia de la Veneția. Vă reamintesc  că Adunarea Parlamentară  a Comisiei a Consiliul Europei prin Comisia de Monitorizare  la solicitarea Partidului Național Liberal a decis  sesizarea Comisiei de la Veneția în primă fază pe Legile justiției, ulterior pe toate modificările care sunt aduse la Codul Penal și la Codul de Procedură Penală. Ceea ce stă în puterea Partidului Național Liberal, toate resursele, toată energia, toate pârghiile pe care le avem la dispoziție le folosim pentru a menține independența justiției, pentru a nu afecta lupta împotriva corupției, pentru a nu compromite iremediabil imaginea României și  în mod evident orice fel de mers în acest sens va fi sprijinit de Partidul Național Liberal cu condiția să izvorască de la instituția care are în putere să facă.

(Întrebarea era dacă considerați că este oportun ca președintele să declanșeze acum acel referendum pe Justiție )

În cazul în care președintele ia o astfel e decizie o vom sprijini.

(Dv. personal sunteți dezamăgit de decizia pe care a luat-o președintele Klaus Iohannis astăzi?)

Astăzi nu fac comentarii în nume personal. Am purtat o dezbatere în Biroul Executiv al Partidului Național Liberal și vă comunic care este poziția Partidului Național Liberal. Poziția noastră este că bătălia continuă, că nu avem nici un motiv să dăm un pas înapoi și că obiectivul nostru fundamental este să schimbăm majoritatea parlamentară actuală cu tot ce este sănătos, dacă mai există o majoritate sănătoasă în Parlamentul României pentru a duce la căderea acestui Guvern și la demantelarea sistemului de putere nociv pentru România condus de Liviu Dragnea și de Tăriceanu.

(Ați cerut excluderea domnului Cataramă pentru simplu fapt că v-a contestat si v-a cerut să prezentați un raport de activitate)

Avem un statut. Am aplicat statutul. Cine are de exprimat puncte de vedere are cadrul partidului la dispoziție. Eu am permis, ba chiar  am încurajat exprimarea de puncte de vedere de către colegii mei în interiorul Partidului. Cine vorbește în afara partidului, cine nu respectă deciziile partidului, cine se duce și transmite informații negative despre Partidul Național Liberal în mass-media, voi aplica prevederile statuare.

(Credeți că în acest moment coaliția de guvernare se mai gândește la suspendare?)

În momentul de față este înlăturat orice pretext  posibil pentru o astfel de suspendare. Dacă se vor încăpățâna și vor încerca să cucerească temporar și această redută, practic o redută în apărarea democrației care este reprezentată de președintele României, cu siguranță suntem alături de președintele României și  ne vom lupta cu ei astfel încât să împiedicăm câștigarea acestei redute. Vă mai fac un comentariu. V-am spus că președintele României a ales interesul României în dauna interesului personal. Toate evaluările politice arătau clar că în cazul unui referendum victoria lui Iohannis ar fi fost zdrobitoare, mai mult decât atât, președintele în urma unei astfel de referendum ar fi ieșit mult întărit, iar în plan personal această victorie într-un referendum de demitere i-ar fi adus prima șansă în câștigarea alegerilor prezidențiale. Cu toate astea președintele a preferat să ia decizii făcând sacrificii în planul imagini personale pentru a servi intereselor generale ale României. Nu puteam să ne permitem cu câteva luni înainte de dreptul fundamental al României de exercitare a președinției la nivelul Uniunii Europene să intrăm într-un război cu consecințe imprevizibile care ar fi putut crea asupra României o deteriorare atât de gravă a imaginii încât probabil ne-ar fi lua ani buni să mai reparăm ceva.

(Cum vedeți modul prin care președintele a ales să facă acest anunț?)

N-am ce să comentez. Mulțumesc!

Niciun comentariu: