vineri, 13 iulie 2018

Hai că se poate!

Revin cu observația că „forfetarea”, trecerea PNL pe primul loc iar a PSD pe al doilea loc s-a produs în luna martie 2018. De aceea avem un trend al scăderii PSD în sondaje, iar acest lucru poate fi mai bine explicat de sociologii care au cuvintele la ei și cunoștințele necesare pentru a da astfel de explicații. Dar, aici este aici, părerea calificată a sociologilor (doar a celor de bună credință!) este blocată de starea actuală a societății. Nu că nu ar ajunge expertiza sociologilor la cetățeni, sunt televiziunile, este Facebook-ul (pentru cetățenii care știu să îl folosească!), ajunge dar nu pătrunde! Nu are unde pătrunde. Lipsa de educație științifică este cumplită. Mai ales după marile „revoluții” din învățământ la care au lucrat tot felul de aleși ai neamului. România s-a umplut de incompetenți funcționali (sună ca dracu!).

Au mai fost momente în care populația s-a exprimat mai mult în favoarea PNL dar au fost pe fond emoțional. PSD a revenit în forță cu noi promisiuni electorale și a trecut iar în frunte. Anul acesta asistăm la o stabilizare a trendului descrescător al PSD pentru că infractorul Liviu Dragnea și adunătura de incompetenți care îl înconjoară fac tot ce este posibil să scape de brațul lung al legii. Pentru ei există un singur final: celula închisorii.

Ludovic Orban, președintele PNL, a exprimat ieri niște puncte de vedere, la o televiziune care mimează opoziția față de PSD dar trage tare pentru a discredita PNL. Asta este! Nu tot ce zboară se mănâncă!

(Excludeți o coalizare a forțelor de dreapta?) 
Deocamdată aștept să se definească din punct de vedere al valorilor, al doctrinei, al programelor.
La ora actuală PSD s-a dus într-un asemenea hal în cap încât nu este necesară o astfel de coalizare a forței.
Suntem în dialog, cooperăm, avem acțiuni comune, atunci când este necesar susținem demersuri comune, în schimb nu are rost deocamdată să discutam astfel de subiecte.
La alegerile europarlamentare Partidul Național Liberal, ca membru al Partidului Popular European, va participa pe liste proprii, pentru că nu se amestecă familiile politice în alegerile parlamentare.
În ceea ce privește alegerile prezidențiale - Partidul Național Liberal îl sprijină pe Klaus Iohannis și se va bate ca președintele României să obțină un al doilea mandat de președinte.
În ceea ce privește localele, sigur că suntem deschiși la discuții. Sigur că acolo unde este necesar,  ca să  batem PSD,  vom gândi diferite alianțe la nivel local, iar in ceea ce priește alegerile parlamentare avem timp să stabilim în funcție de cum vor arăta cercetările sociologice care este formula ideală în care ne putem prezenta. Vom găsi cea mai bună soluție astfel încât să avem garanția că vom forma guvernul  și că vom obține majoritate.
Dacă ne uităm cu atenție la „tortul” de mai sus, vom observa că la acest moment, pe scena politică românească „au loc”, într-un viitor Parlament, doar 5 partide: PNL, PSD, USR, ALDE, UDMR. Apare, este adevărat, MRÎ al lui Dacian Cioloș cu 8% dar acest MRÎ este încă în faza „nașterii”, este încă în faza intenției și nu a făcut dovada capacității de a parcurge o campanie electorală. Pentru că nu îi cunosc viitoarea evoluție și pentru că nu vreau să fac predicții aiurea, văd că numele lui Dacian Cioloș atrage un număr de cetățeni dar nu sunt sigur că Dacian Cioloș va fi capabil să obțină mandate în viitorul Parlament. Ca să fiu sincer. Nu vreau să vând pielea ursului din pădure. Nu apare în sondaj ProRomânia, al lui Victor Viorel Ponta și Daniel Constantin! De ce? Naiba știe. ProRomânia este activ în Parlament, mai mult alături de PSD și ALDE, având ca membri pe cei plecați din cele două partide. De aceea pun alături MRÎ de ProRomânia ca posibili competitori parlamentari!

Niște informații care capătă sens ne arată realitatea socială:
PNL a crescut cu 4,1% în Iunie 2018 comparativ cu Mai 2018, iar USR a crescut cu 3,6% în aceeași perioadă. Ambele creșteri sunt semnificative din punct de vedere statistic.
ALDE a scăzut cu 5,8% din Mai până în Iunie, dincolo de marja de eroare 3,1%.
Sunt creșteri și scăderi cu semnificație. Sunt peste marja de eroare!

Scăderea ALDE cu 5,8% ne arată, la nivelul lunii iunie, că ALDE „plătește” susținerea arătată infractorului Liviu Dragnea! Teoria potrivit căreia PSD-eii nemulțumiți de infractorul Dragnea se duc la ALDE a fost „șchioapă” iar acum este dezmembrată. Din acest motiv mă uit către ProRomânia și mă mir că nu apare în sondaj. Poate că cei care au publicat sondajul nu au vrut să ne spună. Probabil că Victor Ponta și ai lui sunt în cei 6,7% de la „Alții”.

ALDE este un partid de lider finanțat de prim-vicepreședintele Daniel Chțoiu care va avea soarta lui Călin Anton Popescu Tăriceanu. Pică Tăriceanu, se duce naibii și partidul. Dacă pică infractorul Dragnea, pică și Tăriceanu. Sunt prea strâns legați în ticăloșii pentru ca vreunul dintre ei să scape. Cât privește șansele infractorului Dragnea în viitorul apropiat, pentru că la infractorul Dragnea nu mai putem vorbi, din punct de vedere politic, de un viitor mediu sau lung (doar de un viitor infracțional!), exprimarea președintelui PNL, Ludovic Orban are sens:
Convingerea mea este că zilele lui Dragnea sunt numărate. Starea de spirit în PSD pe măsura ce Dragnea devine din ce în ce mai agresiv, din ce în ce mai absurd  în aparițiile publice, în demersurile pe care le inițiază, din ce în ce mai mulți oameni din PSD se depărtează și nu îl vor urma în demersurile lui nebunești.
Se poate ca finalul acestei veri să ne aducă vești și mai bune. Prin toamnă, nu este exclus ca „limpezirea” scenei politice să dea mai multă încredere cetățenilor că se poate și altfel. Se vor combina multe elemente: căderea liberă a infractorului Liviu Dragnea, căderea complicelui Tăriceanu, respingeri ale unor articole din CP și CPP de către CCR, efectele dezastruoasei guvernări asupra buzunarului susținătorilor PSD și ALDE, trezirea conștiinței civice la o parte dintre cetățenii români care au asigurat halucinantul procentaj de peste 60% absenți la votul din 2016, absenteism care a devenit cauza care a determinat cucerirea puterii politice de către PSD și ALDE cu sprijinul unor condiții favorabile generate de tipul de campanie al USR - sprijinit intens de mai toate televiziunile, inclusiv televiziunea care se declară (singură) ca fiind democratică. USR a depus eforturi uriașe pentru a decredibiliza PNL, pentru a induce ideea că liderii PNL sunt „persoane corupte” - nu pot uita declarațiile lui Nicușor Dan, Clotilde Armand, Gabriel Liiceanu, Cristian Ghinea, Moise Guran, Alina Mungiu Pippidi etc. Bașca descurajarea alegătorilor și inducerea ideii că nu au cu cine vota, astfel încât să lipsească PNL de o parte a voturilor aleatorii!

Ah! Mi-am amintit de comportamentul „partenerilor” din opoziție. Se pare că nu și-au prea schimbat stilul. Acum îl atacă pe președintele Klaus Iohannis cu același tip de informații false fabricate cum au atacat în 2016 PNL. De multe ori mă întreb dacă nu cumva, pe undeva în spate, bine ascunși după o perdea, creierele „cenușii” ale PSD fac strategii cu creierele „cenușii” ale USR. PNL și președintele Iohannis fiind țintele!

Niciun comentariu: