duminică, 29 iulie 2018

Sondaj IRI


Este încurajator. Institutul de sondare este din Franța, sondajul a fost făcut la solicitarea IRI - International Republican Institute, fundația afiliată Partidului Republican din USA -, baza de sondare este alta decât bazele sondorilor de casă ai PSD care scot PSD pe la 40% iar PNL pe la 15-20%.

Ce observăm la sondajul IRI este interesant. ALDE, USR și PMP sunt pe același palier, de 4%. Având în vedere că sunt în limita de eroare, au posibilitatea să mai crească sau, dimpotrivă, să scadă, să iasă de pe scena politică parlamentară.

MRÎ este „în cărți” cu 7%. Pe cine a „canibalizat”? Întrebare întrebătoare. Unde s-au dus votanții PSD care lipsesc dintre cei 35-40% ai PSD? Pe cine nu a luat în calcul IRI?

Concluzia principală este că PNL a ajuns să lupte umăr la umăr cu PSD.

Mai aproape de ce spun francezii sondori sunt cei de la IMAS, cu sondajul lor din iunie 2018.


Pentru libertatea de expresie, voi pune și sondajul CURS al lui Buble și Tusa din iunei 2018.


Evident că sunt date diferite. sondajul IRI vede/calculează ALDE la 4%, IMAS îl vede la 8,6% iar CURS îl vede la 8%.

USR este și mai nărăvaș. Sondajul IRI îl vede la 4%, IMAS îl vede la 11,3% iar CURS îl vede la 8%. Cam prea mari diferențele măsurătorilor. Cineva vrea ceva aici!

MRÎ este văzut cam la același nivel și de IRI și de IMAS. CURS nu îl vede pentru că nu există încă legal. Motivare corectă.

Cu referire la PNL, se vede și din avion că IMAS și IRI îl văd/calculează la 29%. Chiar și CURS îl dă la 24%. Nu mai spun de sondajele lui Pieleanu de la Avangarde prezentate la Antena 3 și România Tv unde PNL este sub 20% iar PSD pe la 40%.

Una peste alta, toți cei care au pretenția că se folosesc de rațiune când afirmă ceva au posibilitatea să susțină ideea din cartolina de mai sus cu IRI: doar PNL mai poate învinge PSD!

Orice unificare cu alți opozanți declarați ai PSD ar duce, automat, la scăderea capacității PNL de a lupta de la egal la egal cu PSD. Istoria politică ne confirmă asta.

Niciun comentariu: