sâmbătă, 28 iulie 2018

Sebastian Ghiță migrant „politic” sub protecția Serbiei


Am vrut să iau știrea de la Agerpres dar, nu am găsit-o. Dacă au dat știrea, au ascuns-o bine.

Iau textul foarte scurt de la HotNews. Este scurt dar are suficientă informație pentru o interpretare cât mai aproape de realitate.

Iau și informația dată de Mediafax, mai completă.

Sistemul judiciar în Serbia este puțin ciudat dar există o informație cheie:
Prin această decizie, Înalta Curte de Justiție  a admis că, în luna iunie, prin decizia Direcției pentru Azil a Ministerului sârb de Interne, Sebastian Ghiță a devenit eligibil pentru azil în Serbia, "din cauza acțiunilor de persecutare la care a fost supus în țara de origine ca reacție la exprimarea opiniilor politice"
 Să reținem că în fața Înaltei Curți de Justiție de la Belgrad au stat ca părți statul sârb prin Ministerul sârb de Interne și statul român prin Ministerul Justiției!

Ministerul sârb de Interne a acordat, administrativ, având ca suport o decizie politică, statutul de persoană eligibilă pentru azil în Serbia lui Sebastian Ghiță. Pentru considerente politice și de interes pentru puterea politică din Serbia. Iar acest lucru trebuie să îl reținem. Motivarea este subțire dar este politică și ca atare, venind de la un organism care are competența de a emite astfel de decizii, instanța din Belgrad a acordat credit instituției sârbe și nu autorității din România care a cerut extrădarea.

Presa din Serbia susține că ultima decizie nu aparține instanțelor sârbe ci ministrului de interne al Serbiei! Cel care va comunica, oficial, României dacă îl va extrăda sau nu pe Sebastian Ghiță.

Pentru o persoană care nu este obișnuită cu astfel de manevre de culise, este deranjant. Dar, este în practica statelor. Chiar dacă populația unui stat va ajunge să urască populația altui stat pentru sprijinul acordat unui infractor.

Din punctul meu de vedere, acțiunea sârbilor este un act inamical la adresa României. Pentru că actul pleacă de la administrația de stat sârbă, de la Ministerul sârb de Interne cel care prin Direcția pentru Azil a emis motivarea: "din cauza acțiunilor de persecutare la care a fost supus în țara de origine ca reacție la exprimarea opiniilor politice"!

O astfel de motivare transmite „lumii” că în România cetățenii sunt persecutați de autorități pentru „exprimarea opiniilor politice”, că li se fac dosare politice și că instanțele române condamnă cetățenii pentru opțiuni politice. Iar exemplul este Sebastian Ghiță, cetățean român persecutat politic în propria țară căruia, în baza tratatelor internaționale, Serbia îi asigură protecția. Nici că se poate un afront mai mare adus de o țară altei țări în condițiile în care România este membră a Uniunii Europene și NATO, organisme care exclud un astfel de comportament! Cumva, decizia autorităților sârbe pun sub semnul întrebării respectarea de către România a tratatelor la care este parte ca membru al UE și NATO, ca stat semnatar al Declarației Universale a Drepturilor Omului. 

Nu mai este vorba despre alt afront, al unor state din nordul Europei, membre ale UE, de refuz al extrădării unor infractori pentru că în România nu sunt condiții decente de detenție, este mult mai grav și are chiar posibile legături cu campania Rusiei de discreditare a Uniunii Europene și NATO. Serbia este partener strategic al Rusiei, chiar dacă dorește să devină membru al Uniunii Europene (discutabilă voință, se pare că este doar o dorință politică care are niște zone foarte sensibile în spate, motiv pentru care unele state membre ale Uniunii Europene se opun aderării Serbiei - un posibil cal troian al Moscovei în UE după aderare. A încă unui cal troian!).

Cu ce a lămurit Sebastian Ghiță că este util Serbiei pentru a primi o decizie de eligibilitate pentru azil? Ei bine este o întrebare. Dar, rămâne o întrebare până când vom avea decizia definitivă a ministrului de interne sârb! Dacă va fi de acordare a azilului, Serbia devine o mare vulnerabilitate în sud-vestul României. Deja este prin politica pe care o duce privind migrația. Serbia a încheiat un acord cu Iranul prin care cetățenii iranieni nu au nevoie de viză pentru un sejur turistic de până în 30 de zile. Deja, în Serbia se adună cetățeni iranieni care vor să ajungă în vestul-Europei. Cum frontiera cu Ungaria este foarte sever controlată, rețelele de călăuze sârbe și iraniene lucrează la frontiera Croației și chiar a României. Iar sârbii, într-o bună „tradiție” nu se opun la ieșirea ilegală din țara lor a imigranților.

Cazul lui Sebastian Ghiță poate avea și consecințe neplăcute pentru Serbia ca urmare a „reținerilor” pe care România le poate exprima atunci când Serba are nevoie de sprijin pe plan internațional, în special în proiectul lor de aderare la Uniunea Europeană. România poate bloca inclusiv finalizarea unor proiecte de investiții, cum este cel privind conexiunile energetice cu statele din Balcanii de vest sau conexiunea infrastructurii de transport etc.

Nu știu care va fi poziția României. Este normal să aștepte o decizie finală a autorităților sârbe pentru a exprima propria poziție. În mod sigur însă, acei funcționari din eșalonul doi și trei al ministerelor care se ocupă de astfel de probleme și construiesc variantele de răspuns diplomatic și de altă natură lucrează. Cu atenție pentru că în relația cu Serbia există mai multe „codițe” care obligă o relație de bună vecinătate. Se va negocia. Probabil destul de dur fără a pune în pericol relațiile speciale cu Serbia. Nu este în interesul nici unei țări să „își ia jucăriile și să plece”. 

Cineva, de undeva, i-a dat lui Sebastian Ghiță niște informații sensibile. Serbia are nevoie de ceva anume de la Ghiță iar Ghiță știe ce. Gestul autorităților sârbe este ca mersul pe sârmă. Chiar dacă au un as în mânecă astăzi, mâine nu mai este valabil. Cum este posibil ca mâine, actuala putere politică de la Belgrad să nu mai ajungă la putere. Sper ca ministrul lor de interne să aibă toate variantele bine pregătite și să aleagă pe aceea a menținerii relațiilor de bună vecinătate cu România. Pentru că acest caz afectează o populație care așteaptă de la justiția română să îl condamne pe Sebastian Ghiță pentru toate ticăloșiile făcute. Populație care ține minte și nu iartă, populație care nu își cunoaște istoria și care nu are habar de relațiile internaționale și de „mersul pe sârmă” în diplomației unde statele acceptă compromisul pentru a păstra relația de bună vecinătate.

Mulți acuză instituțiile statului pentru că Ghiță a reușit să fugă din țară. Nu le scot din cauză însă ar trebui să se vadă dacă nu cumva legea, așa cum este făcută, a oprit instituțiile de forță să acționeze! Pentru că autoritățile de stat nu pot acționa decât în conformitate cu legea. Iar încălcarea ei duce la judecarea și condamnarea reprezentantului instituției odată cu persoana urmărită în justiție.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Nu înțeleg ce acte doveditoare a depus ministru Tudorel ca Sarbi să-l faca victima,ce fel de persecuție,cand el este dovedit ca un mare hot si escroc.,Inseamna ca nici nu sa dorit extrădarea lui.Dar pun următoarea întrebare ,cu ce bani sta ,mănâncă si se inbraca acest mare hot.Atunci recuperarea ce a furat cine o face Romania sau SARBIA ?Sau i se fac cadou?

Crăciun Florin spunea...

Întrebări care își vor afla, cândva, răspunsul. Totul este în ceață. Să vedem ce va decide ministrul lor de interne.