miercuri, 18 iulie 2018

Morală cu măsuri variabile

Nu este moral să îți critici ... partenerii! Orice fel de parteneri. Chiar și cei politici. Cine critică, este lovit, dur, de „apărătorii” liniștii și armoniei organizaționale.

M-a deranjat pe un grup de Facebook, la o postare a unui prieten, critică ce este drept la adresa unui „lider” formal dar se pare și informal, o amenințare: „voi propune la primul ... excluderea ta din partid”.

Este vorba despre PNL, partidul care la un an de la Congresul în care și-a ales conducerea statutară nu își găsește liniștea. Nu că noua conducere ar fi activă și acționează potrivit angajamentelor asumate în platforma program aprobată la Congres, ci că cei care au pierdut întrecerea în 2017 nu se pot împăca cu ideea că au pierdut! Cum spunea un lider PNL din actuala conducere, cei 20% care nu l-au votat pe președintele Ludovic Orban nu se împacă cu ideea și au alte „propuneri”.

Presa a venit cu informația. De mai mult timp. Persoane interesate din PNL au tot alimentat unele site-uri ostile PNL sau televiziuni foarte critice la adresa PNL cu „informații de culise”. Cum ar fi nemulțumirea profundă a majorității liberalilor față de stilul de conducere autoritar al președintelui Ludovic Orban, cum un grup de „patrioți liberali” au ridicat de nenumărate ori probleme grave din activitatea partidului dar nu au fost băgați în seamă, cum un număr imens de organizații liberale își manifestă nemulțumirea față de stilul și metodele de conducere ale președintelui Ludovic Orban, cum PNL este deja un partid care pierde sprijinul maselor pentru că Ludovic Orban nu a făcut performanță la moțiunea de cenzură (unde, ce să vezi, unele surse spun că cei nemulțumiți și vocali în presă și-au luat angajamente solemne că aduc semnături de la PSD și ALDE dar au venit doar cu praful adunat de pe drum!). Ca să dau doar câteva exemple.

Este moral să nu îți critici partenerii. Corect. Când? Când partenerii au un comportament moral! Când partenerii nu mai au un astfel de comportament, este moral, după părerea mea, să le arăți au luat-o pe arătură. Mai ales când partenerul nu face ce spune!

Problemele PNL se tratează în interiorul PNL. Perfect, statutar, ideal. Dar când ieși în public, fie direct, fie prin intermediari (cei cunoscuți ca susținători!) și ataci conducerea statutară a PNL, nu mai poți avea pretenția „obligației de abținere” a membrului PNL nemulțumit de comportamentul tău!

Apoi, constat dubla măsură a nemulțumiților din PNL, constituiți, se pare, într-un grup de presiune, când este vorba despre dreptul de a comunica în media. Talpa partidului (unde mă regăsesc, unde este și prietenul amenințat cu excluderea) nu are dreptul să critice pe cei care nu respectă actuala conducere a partidului. Talpa partidului trebuie să tacă. Au dreptul să critice conducerea partidului doar ei dar ei nu pot fi criticați! Nemulțumiții din cei 20% au dreptul să răspândească tot felul de acuze și cuvinte grele la adresa președintelui Ludovic Orban iar cei care l-au susținut și îl susțin pe Ludovic Orban trebuie să tacă. O pot face, probabil, doar alți lideri ai PNL, la nivel de egalitate „nobiliară-politic” cu acei lideri din 20%!

Ideea asta sună ca dracu! Are cumplite „legături” cu idei similare din PSDragnea. Bine, PSDragnea operează la nivel național, a rezolvat problema în PSD prin excluderea „criticilor” la „liderul suprem”. După câte se pare, „dizidenții” din PNL și-au luat ca măsură de prevedere copierea la indigo a comportamentului echipei lui Dragnea în PSD. Halal!

Există o deosebire față de PSD. În timp ce la PSD sunt eliminați, fără mari complexe morale, criticii infractorului Liviu Dragnea, aici apare ideea eliminării susținătorilor președintelui Ludovic Orban de la talpa partidului.

Să luăm, pentru exemplificare, această cartolină distribuită de vice-președintele Cristian Bușoi.

Textul este lămuritor:

Atacarea din interiorul PNL și etichetarea ca „PSDiști” a liberalilor care critică deciziile proaste ale conducerii PNL, oricare ar fi acestea, nu înseamnă liberalism și face rău PNL.

Avem o problemă aici. Criticarea deciziilor proaste în interiorul PNL este bună. Ducerea în media a acestor „critici”, este proastă. Oare cine a avut interesul să ducă în media aceste „critici”? Cum de au avut acces la aceste „critici” presa ostilă PNL?

Talpa partidului nu are acces la „discuțiile din spațiile închise” ale organismelor de conducere ale PNL. Talpa partidului află din presă. Culmea, din presa ostilă PNL! Cum sunt televiziunile Antena 3, România Tv, Realitatea Tv, B1 Tv, cum sunt ziarele Evenimentul Zilei, Jurnalul Național, România Liberă etc., site-uri cu pretenții de presă cum sunt PSNews, DCNews, stiripesurse etc. Iar jurnaliștii din aceste medii de presă sunt deosebit de laudativi la adresa „dizidenților”.

O altă cartolină cu „indicații prețioase”:

Iulian Dumitrescu a însoțit cartolina cu un text în care își manifestă „îngrijorarea” față de infractorul Liviu Dragnea. Bine, postacii responsabili au dus cartolina cu textul însoțitor dar, aici este aici, au dus-o și fără text. Pentru că scopul cartolinei este altul. Este adresat președintelui Ludovic Orban, nu altei persoane.

Această cartolină trebuie citită în context. Grupul de presiune din PNL își dorește, cu disperare, să oblige un vot într-un for de conducere a PNL în care să fie pusă în discuție demiterea președintelui Ludovic Orban. În acest context, sensul „declarației” este clar. Textul însoțitor pus de Iulian Dumitrescu cu referire la infractorul Liviu Dragnea devine un fel de frecție la un picior de lemn. Cum să nu devină! Ce treabă are Liviu Dragnea cu „votul” celorlalți? O avea informații Iulian Dumitrescu că în PSD vor avea loc noi alegeri de președinte și că pesedeii sunt nemulțumiți de Dragnea? Ce face Dumitrescu? Îl atenționează pe Dragnea. Este de râsul ... lumii!

Mai sunt poziționări ale unor lideri PNL. Alina Gorghiu, Adriana Săftoiu, Marian Petrache etc. Toate converg către o acțiune concertată împotriva președintelui Ludovic Orban. Chiar dacă președintele Ludovic Orban neagă, permanent în fața presei, că în PNL nu sunt probleme, acest grup de presiune se chinuie să scoată în media opusul. Iar ei sunt în prim plan.

Cum naiba să mai judeci? Este moral ca ei să iasă în media și să atace pe președintele Ludovic Orban iar susținătorii de la talpa partidului ai președintelui să tacă! Unde mama-naibii mai este „egalitatea”? Cu ce unitate de măsură lucrează dizidenții? Țin să le reamintesc o declarație a președintelui Crin Antonescu: un membru al PNL devenit lider este un membru cu mai multe obligații! Nu cu mai multe drepturi! Doamnelor și domnilor dizidenți, egalitatea într-un partid cum este PNL nu este condiționată de poziția politică a unui membru la un moment dat!

Bănuiesc că acest articol va fi citit, de unii și de alții. O excludere din PNL la peste 68 de ani, după ani de retragere din zona activă a partidului, nu oprește poziția mea față de „puciști”! Iar Facebook este încă un spațiu liber pentru exprimare. A, era să uit de libertatea de exprimare. Cum dracu se face că ei sunt liberi să se exprime, în public, iar eu și alții ca mine nu?! Bănuiesc că nu și-au propus să ia PNL pe persoană fizică!

Niciun comentariu: