joi, 12 iulie 2018

În martie s-a „forfetat” iar în iunie s-a confirmat. PNL a depășit PSD și continuă trendul

Cam acesta ar fi un grafic, cât de cât, al susținerii partidelor politice „principale” comparând lunile decembrie 2017 și iunie 2018.

USR, are de la IMAS sondajele lunare. Cristian Ghinea a scris în martie 2018, pe site-ul USR, că s-a produs fenomenul de forfetare între PSD și PNL, pentru prima oară PNL are un procent mai bun ca PSD. Cu mici ajustări, PSD se învârtea pe la 28% iar PNL trecuse la 29%. Ce este pe lângă nu  mai are mare importanță, este de reținut doar faptul că diferența dintre ele este în marja de eroare.

Dacă diferența ar fi fost ocazională, să luăm luna martie, luna în care fenomenul forfetării s-a produs, puteam spune că este „un accident de parcurs” al PSD. Pentru că în luna iunie, același sondor confirmă creșterea PNL peste PSD, putem spune, cu mai mult curaj, că există un trend în care PSD scade, cu câte un sfârtoc, acolo, iar PNL crește. Nu ca Făt Frumos din basme ci ca un partid responsabil care își întărește organizațiile locale, de unde vin voturile și notorietatea!

Bine, nu peste tot PNL are creștere. Se pare că Bucureștiul este puțin mai codaș și nu doar Bucureștiul! USR crește și el, iar ALDE scade, la fel ca partenerul de coaliție cu care comite blăstămățiile la guvernare. Mi se pare normal.

Apare MRÎ deși nici nu este încă oficial. Cu un 8% fără a fi partid, MRÎ a lui Dacian Cioloș are o trambulină bunicică. Nu este exclus să mai crească însă mai are de muncă. Avântul din declarațiile susținătorilor lui și-a spus cuvântul: a stimulat. Urmează confirmările, urmează declarațiile politice care să confirme susținerea actuală sau să o infirme. Orice produs are consumatorii lui. Și MRÎ va fi un produs politic cu „consumatori”.

O scurtă analiză, destul de grosolană, ne spune că PSD va mai avea de decontat și că trendul în scădere va continua. Pe de o parte, eroul PSD, infractorul Liviu Dragnea, are o condamnare în primă instanță de 3 ani și 6 luni cu executare și urmează apelul. Tot infractorul Liviu Dragnea are un dosar cu pagubele produse României prin fraudarea fondurilor europene - spun pagube,  judecătorii vor constata cum s-au produs ele -, DNA a cerut redeschiderea a 2 dosare care privesc deja celebra TelDrum S.A., unde infractorul Liviu Dragnea este văzut ca decident administrativ (patron?). La DIICOT a început urmărirea penală în REM în urma sesizării Ludovic Orban, președintele PNL, infractorul Liviu Dragnea și țuța de la Guvern, Viorica Dăncilă fiind persoanele reclamate că au produs daune României în domeniul relațiilor externe ale acesteia.

Peste toate, dosarul Belina își urmează cursul cu Sevil Shhaideh inculpată, dosar legat tot de infractorul Liviu Dragnea!

Peste toate, vine „reușita” PSD-ALDE de revocare a Laurei Codruța Kovesi din funcția de șef al DNA, războiul declarat de infractorul Liviu Dragnea președintelui Klaus Iohannins, trimiterea la Curtea Constituțională a principalelor proiecte de acte normative pe care infractorul Dragnea le vrea adoptate pentru a fi clasate dosarele pe care le are!

Suntem în iulie. Poate că sondajul din august ne va spune mai multe. Între timp, prin grija deosebită a PSD-ALDE și a guvernării lor „celeste”, inflația va continua să crească, ROBOR crește, îndatorarea publică crește, productivitatea muncii scade, firmele nu își găsesc lucrători pentru că sistemul pomenilor sociale creat de PSD ține puturoșii acasă, sprijiniți de tejghelele cârciumilor sătești. Economiștii au o listă tare lungă de nefericiri care vor „roade” din încrederea acordată de o anumită parte a societății acestui flagel numit alianța PSD-ALDE.

Reținem fără a greși: PSD se duce dracului!😅

Niciun comentariu: