joi, 26 iulie 2018

Ludovic Orban privind execuția bugetară și deficitul record care aduce România în perioada de criză

Tragem încă un semnal de alarmă privitor la faptul că guvernarea PSD aruncă România în criză și riscă să pună sub semnul întrebării capacitatea Guvernului de a plăti salariile și pensiile și de a face față cheltuielilor statului român.

Chiar dacă încă nu a fost publicată execuția bugetară pe primele 6 luni ale anului, din informațiile pe care le-am primit bugetul pârâie din încheieturi, iar deficitul bugetar la 6 luni ajuns la o cifră record reprezentând 1,6% din PIB, mai exact cheltuielile au fost mai mari decât veniturile cu 14,8 miliarde lei. Este cel mai mare deficit bugetar înregistrat pe primele 6 luni ale anului, din ultimul an de criză 2011 încoace, ceea ce nouă ne arată că PSD – ALDE readuce România în perioada de criză.

Nu este singurul semnal periculos privitor la evoluțiile economiei, am mai prezentat faptul că în trimestrul I al anului 2018, raportat la trimestrul IV al anului 2017, creșterea economică a fost zero. Chiar dacă nu avem datele pe trimestrul 2 privitoare la creșterea economică, din analiza datelor pe primele 2 luni putem trage concluzia că și în cazul în care va exista o crestere economică, această creștere economică va fi mult mai mică decât creșterea economică estimată.

Atragem din nou atenția guvernului că a construit un buget de stat pe niște premise false, pe niște indicatori economici care nu mai au nicio legătură cu realitatea. Rata inflației a fost prevăzută să fi 3,1%, iar astăzi rata inflației este de 5,4%. Cursul de schimb mediu pe care s-a construit bugetul a fost stabilit la 4,55 Lei /Euro, în timp ce în realitate cursul de schimb a fost cursul mediu de 4,66 lei pentru un euro.

De asemenea, creșterea economică estimată care a stat la baza elaborării bugetului de stat a fost de 5,5%, iar în realitate această creștere economică va fi mult mai mică.

Readucem aminte că Comisia Europeană a revizuit în scădere estimarea privind creșterea economică la 4,1% din PIB, iar conform evoluției economiei în care vă dau numai câteva exemple:  pe luna mai sectorul construcții a stagnat, producția industrială pentru prima oară a fost în scădere și chiar dacă există o creștere în ceea ce privește vânzările cu amănuntul, această creștere nu poate să constituie un suport pentru o creștere economică serioasă, conform așteptărilor.

Solicităm Guvernului să pregătească cu mare atenție rectificarea bugetară, să reașeze bugetul pe datele reale din economie și să corecteze toate deficitele structurale care afectează mecanismul constituirii și execuției bugetului de stat.

Al doilea subiect pe care îl voi aborda este legat de numirea procurorilor sefi. 

Am văzut că domnul Tudorel Toader este vedeta acestei proceduri şi noi ne-am dori ca organismul care să fie decisiv în numirea procurorului-şef DNA să nu fie ministrul Justiţiei, ci să fie CSM, motiv pentru care îi solicităm ministrului Justiţiei să trimită către CSM toate candidaturile care îndeplinesc condiţiile legale şi să permită CSM să decidă care dintre candidaţi îndeplineşte în cea mai înaltă măsură condiţiile de a ocupa funcţia de procuror-şef al DNA, prin acordarea avizului CSM către acel candidat pe care CSM îl consideră cel mai bun.

Această solicitare a nostră către ministrul Justiției se întemeiază pe raportul Comisiei Europene şi recomandările Comisiei Europene în cadrul MCV, care, în mod sistematic, a solicitat României depolitizarea mecanismului de numire a procurorilor-şefi. De asemenea, această solicitare a nostră nu vine în contradicție cu legea pentru că nu spune nicăieri în lege că ministrul Justiţiei nu poate să lase la latitudinea CSM desemnarea candidatului pentru şef la DNA, care să fie transmis către preşedinte în vederea numirii în funcție, textul de lege permițând această posibilitate pentru ministrul Justiției.

Nu în ultimul rând, ca să nu mai existe niciun fel de suspiciune de politizare a funcţiei de şef DNA, considerăm că lăsarea acestei decizii la latitudinea CSM poate să confere mai multă credibilitate candidatului care este selectat,  poate să confere o percepţie mai favorabilă atât în plan extern, cât şi pentru opinia publică românească,  a viitorului procuror-șef DNA şi poate să îndepărteze toate suspiciunile care pot să aibă în spate argumente politice, şi argumente  profesionale.

Permiteți-mi să închei expunerea mea cu două solicitări.

Prima, PNL solicită demiterea de urgenţă a ministrului Agriculturii, Petre Daea, după gafa incredibilă comisă de ministru într-o emisiune la un post de televiziune, care reprezintă o ofensă de neacceptat la adresa memoriei victimelor Holocaustului şi care are o gravitate fără precedent. Avertizez Guvernul, premierul, partidele care formează coaliţia majoritară că menţinerea lui Petre Daea în acest Guvern, după aceste afirmaţii îngrozitoare va afecta grav percepţia României în lume, va afecta grav relaţiile României cu Israelul, şi nu numai, şi riscă Guvernul şi partidele de guvernământ prin neexcluderea din Guvern a unui ministru care a făcut afirmaţii atât de grave, îşi asumă practic susţinerea acestor afirmaţii, ceea ce ar însemna un lucru şi mai grav pentru România.

De asemenea, îi solicit lui Dragnea să o ţină acasă pe Dăncilă, pentru că, dacă o mai lasă să umble liberă prin lume, va ajunge un pericol public la adresa relaţiilor internaţionale ale României. Că mai face câte o gafă în faţa Parlamentului sau într-o anumită emisiune televizată îi mai putem trece cu vederea incapacitatea ei de a citi textele care îi sunt puse la dispoziţie sau necunoaşterea limbii române. Dacă este lăsată, însă, în continuare să umble liberă prin lume riscă să dinamiteze foarte multe relaţii internaţionale ale României.

Gafa monumentală comisă în vizita în Muntenegru nu poate fi tratată la capitolul râsete şi trecem mai departe. Este inadmisibil atunci când te deplasezi într-o ţară străină să nu cunoşti ca şi prim-ministru numele capitalei ţării în care te deplasezi şi mai mult decât atât, să confuzi capitala ţării în care eşti în vizită oficială cu capitala unei alte ţări, iar în cazul Pristina şi Kosovo este vorba de o ţară pe care România nu a recunoscut-o, lucru care agravează şi mai mult gafa monumentală comisă de premierul Dăncilă. Sigur că cel mai bine şi pentru Dăncilă şi pentru România ar fi ca Dăncilă să plece de la Palatul Victoria, dar mă îndoiesc că Dragnea se poate dispensa în acest moment de această slugă care execută prosteşte toate comenzile ticăloase.

(Referendumul pentru familia tradițională. Șeful PSD a anunțat pentru toamnă un referendum. Care este poziția PNL?) 

Referendumul pentru familie este blocat de un an de zile de Senat, de majoritatea guvernamentală. Dl. Dragnea şi dl. Tăriceanu sunt ultimii oameni care pot să promoveze valorile familiei tradiţionale şi mi se pare ridicol că Dragnea se agaţă de acest subiect pe care îl duce în derizoriu. Am spus încă de la început că orice politizare a acestui demers cetăţenesc, care a fost iniţiat de 3 milioane de români, nu face altceva decât să arunce în derizoriu şi să compromită o temă importantă pentru România. Consider că Dragnea ar trebui să tacă asupra acestui subiect.


În ceea ce priveşte poziţia PNL reiterez ceea ce am spus: acest subiect nu este un subiect politic. Opţiunea unui om în favoarea familiei tradiţionale sau în defavoarea consfinţirii în Constituţie a acestei definiri a familiei este o opţiune de conştiinţă, care ţine de convingerile intime ale fiecăruia. Ca atare, orice decizie politică este neavenită, pentru că din punctul meu de vedere fiecare membru al PNL trebuie să se plaseze faţă de acest referendum conform propriei sale conştiinţe. Resping categoric orice politizare a acestei teme.

Faptul că încă nu s-a organizat acest referendum este vina exclusivă a coaliției majoritare care au blocat de un an de zile proiectul de lege de revizuire a Constituției, în Senat. Recomandarea mea este ca fiecare să voteze conform propriei conștiințe. În ceea ce privește poziția noastră în Parlament, vom lăsa liberă exprimarea votului pentru parlamentari. Recomandarea către membrii şi simpatizanţii PNL va fi să se poziţioneze, referendumul este forma cea mai profundă de democraţie şi de exprimare a voinţei cetăţenilor la referendum este extrem de importantă.

Niciun comentariu: