miercuri, 12 august 2009

PSD si "revolutia furata" ... de geonisti.

Tot citind si gandind intens la politica si politichie am ajuns, azi, la PSD. Este vorba despre senzatia pe care incep sa o am cu privire la insatisfactiile unor pesedisti "de buna credinta" fata de mersul treburilor. Am senzatia ca cei din PSD, in special unele aripi si aripioare, considera ca "revolutia lor" prin care au inlaturat pe Iliescu le-a fost furata. Una au dorit, alta a iesit. Ba, mai mult, s-au procopsit cu Marean Vanghelie care le conduce destinele.

Semnele sunt clare. Geoana nu atinge baremul partidului cu toate incercarile lui Hrebenciuc si ale lui Gusa de a arata altceva lumii. Sondajul INSOMAR din iulie este de tot rasul. In afara faptului ca nu este luat in seama de cei din PSD, in primul rand, nu este luat in seama nici de adversari. Ce sa mai spun despre electoratul pe care Geoana il doreste la vot, electorat care intreaba de punga cu ulei, zahar si puiul congelat si nu de procentele estimative ale candidatului Geoana.

Cu ceva timp inainte aveam senzatia ca dupa "revolutia geonista" in PSD sunt trei curente. Curentul Geoana, curentul Iliescu si curentul Mitrea. Ei bine. M-am inselat. Exista curentul Sarbu, localizat in Banat si o parte din Oltenia, la care isi aduce contributia, prin excelenta, tanarul Ponta. Este un curent de familie, influent si se pare foarte puternic, agreat de Cotroceni. Este curentul la care face probabil referire Basescu atunci cand vorbeste de pesedeii moderni (?!). A mai aparut curentul Dragnea, cu localizarea in sudul tarii. Curentul Vanghelie a cucerit capitala fiind, de departe, unul dintre cele mai puternice din tara prin numarul mare de alegatori pe care ii da in favoarea PSD. Curentul Oprisan este al lui Mitrea insa, mai nou, are tendinte de independenta. Curentul Mazare s-a desprins de Mitrea din cauza aproprierii acestuia de Basescu. Atomizarea PSD este pe cale sa se confirme la alegerile prezidentiale. Geoana va avea nesansa de a alerga singur pe o pista pe care scrie PSD fara sa aiba o intersectie macar cu pista prezidentiala. Desi sunt unii analisti care judeca PSD ca un tot eu nu pot face asta. De cand s-a trecut la minciunile INSOMAR mi se intareste convingerea ca in PSD apele se tulbura in loc sa se limpezesca. Cu toate eforturile lui Gusa si Hrebenciuc.

O parte din PSD se orienteaza, daca deja nu s-a orientat, catre Antonescu. Unii sociologi, cum este Alin Teodorescu, Codrin Scutaru au venit cu argumentele ce se desprind din cifre. PNL are o estimare facuta de specialistii proprii privind posibila evolutie a lui Mircea Geoana. Mai mult, inceputul de campanie pentru prezidentiale a lui Crin Antonescu a fost investigat de ziaristi, acestia descoperind ca una din indicatiile liberale se refereau la electoratul PSD fidel lui Ion Iliescu, electorat civilizat si asezat ostil fitelor politicianiste care ar vota un presedinte din alt partid care le poate garanta un echilibru. S-a facut valva la vremea respectiva insa se pare ca ideea a fost si este buna, Crin Antonescu avand deja un plus fata de electoratul fidel PNL. De undeva vine acest plus. Intr-un sondaj CCSB se arata ca vine de la PSD si PD-L.

Sunt in PSD si membri sau sustinatori care nu agreaza pe Iliescu, dar nici pe Geoana iar despre Basescu nici nu se pune vorba. Acestia sunt cei care se simt furati in dorinta lor de modernizare a social-democratiei din Romania. Au fost inselati cu marsavie de panaramele politicianiste din PSD, unele dintre ele in cardasie cu Traian Basescu si PD-L. Clujul poate depune marturie. Dar nu numai Clujul. Acestia sunt cei care simt ca alegerile din toamna ii pot ajuta sa isi indeplineasca obiectivul atat de mult intarziat din cauza intereselor politicianiste de tot felul din propriul partid. Chiar daca sunt relativ putini, ei stiu ca pot avea o contributie majora in conditiile in care primul tur se socoteste cu zecimi de procente. Inclin sa cred ca alegerea lui Antonescu ca presedinte concomitent cu inlaturarea lui Basescu din prim-planul vietii politice este obiectivul lor imediat. Consecinta va fi intoarcerea PSD la momentul "furtului" politic si incercarea de a reaseza PSD pe baze noi, social-democrate, moderne. Dar poate ca nu sunt singurii din PSD care pot gandi asa. Asta este interpretarea mea. Nu pot nega existenta si utilitatea social-democratiei in viata politica a unui stat dar imi doresc ca aceasta social-democratie sa nu se bazeze pe feudalizarea tarii si a relatiilor sociale.

Sa vedem ca va mai fi. Cu sondaje contrafacute ale INSOMAR sau nu.

8 comentarii:

hendrix spunea...

Sunt de acord cu tine privind eterogenitatea pesedistilor. Punctul de cotitura a fost congresul din aprilie 2005, cand s-a dorit detronarea lui ilici. Si a lui nastase. Cine avea acest interes? Cine erau cei care au facut jocurile in vederea ascensiunii unei marionete penibile ca geoana? Parerea mea este ca sunt oameni care n-au nimic in comun cu social-democratia ci cu modul de parvenire politica! Adica acei baroni locali, cu suficienta putere locala si voturi multe in spate, au dat tonul schimbarii, facand astfel un psd mai slab! La nivel central oameni ca mitrea, cu concursul lui oprisan si al grupuletzului de la Cluj au dat atunci lovitura. Se stie ca acestia au facut jocurile lui ba-secu, fiind pentru o apropiere cu acesta. Coalitia nasita de ba-secu in decembrie 2008 s-a bazat pe aceiasi oameni! Eu mi-as dori sa invinga aripa ilici-nastase imptriva celei a baronilor locali, inclusiv vanghelie. Acestia pot fi usor influentati si atrasi de un lider populist si demagog ca ba-secu! In cazul unei posibile sciziuni, dorite de ba-secu, aripa ilici ar castiga partida. Ba-secu ar dori sa rupa cat mai mult din psd, dupa modelul patentat cu PNL, cand draga stolo a fost calul troian. Asa cum nu i-a mers cu liberalii, sper sa nu-i mearga nici cu pesedistii!
Concluzie: astept o decantare politica in interiorul psd! Daca ilici are rabdare si ba-secu pica, va culege multi alegatori ai Partiului Derahat(cica democrat!), dupa ce ba-secu va pierde alegerile. Pesedeul trebuie sa ramana de stanga si pedeleprele sa dispara, ei neavand doctrina politica. O sa vezi ca pedeleprele vor reveni la adevarata lor simpatie stangista, dupa ce au incercat sa para de dreapta. Singurul de partid de dreapta a fost si va fi PNL!

Deceneu spunea...

Partidele desprinse din FSN, si in general toate partidele conduse de baroni locali, nu au legatura cu doctrinele. Ele urmaresc doar feudalizarea tarii, sa le creasca puterea locala a baronilor.

E de preferat sa fie divizate, sa nu fie de "monolit".

Crăciun Florin spunea...

@hendrix

De acord cu tine. PD-L nu este un partid de dreapta. Am citit, nu mai stiu pe unde, ca proiectele pe educatie, si cel PSD si cel PD-L, sunt de stanga. Practic, Miclea a preluat modelul finlandez iar Andronescu a cosmetizat, frantuzeste, "modelul" romanesc.

@Deceneu

PSD nu poate deveni un monolit politic. Este, mai degraba, o "confederatie" politica. Au declarat ca o iau la stanga insa, in afara politicilor centrale, toate celelalte actiuni sunt "voroniene".

Anonim spunea...

Vazuta "din interior", clasa politica este falsa total, apelul la doctrina, la incadrarea pe stanga, dreapta, centru fiind exclusiv formal si oportunist. Politica este vazuta de politicieni ca un SRL, un alt mod profitabil si exclusivist de a parveni individual si nimic mai mult..
In rest povesti cu pesti ..adica cu reforme si promovarea-reprezentarea interesului public..

Stiu ce vorbesc!

1=

Crăciun Florin spunea...

Prietene @sorinplaton te cred. Noi am avut discutii lungi, in perioada in care tu si alti tineri idealisti din PSD credeati ca se poate face ceva. Acolo, la Cluj, din interior, ai vazut realitatea mai bine decat multi dintre cei care comenteaza pe net despre viata politica. Postarea ta imi confirma banuielile.

Codrin Scutaru, Blog de analiza politica si personala spunea...

In 2005 liderii PSD din teritoriu au avut de ales intre Nastase si Geoana. L-au ales pe al doilea pentru ca nu le era frica de el. Primul era prea puternic, temut si controla atat zona de resurse cat si cea de politici. Ca sa se afirme, cei mai multi au ales calea disiparii puterii de catre un lider (mult) mai putin autoritarist. Insa autoritarismul in partidele politice creeaza performanta (vezi cazurile Nastase, Basescu). In acelasi timp, e unul din marii dusmani ai altor valori. PSD cauta acum lideri din esalonul 2 care sa justifice ideologic si reprezentativ partidul. Tu care crezi ca ar putea sa preia acum partidul?
P.S. Ar trebui revigorat ideologul Dan Mircea Popescu, fost consilier prezidential si ministru al muncii (1992-1996 si 2004). E unul din cei care pot contribui sanatos la revigorarea PSD pe alte baze. Ce zici de propunere?

Crăciun Florin spunea...

Codrine pui intrebari grele.

Daca este sa ma iau doar din ce vad in media, eu cred ca PSD are nevoie de un lider cum este Cristian Diaconescu. Recunosc ca sunt subiectiv aici, cu niste ani in urma am lucrat impreuna cu Cristi in comisia de negociere a tratatului de frontiera cu Ucraina. Asa l-am cunoscut ca om si ca lider de echipa. Era secretar de stat la externe.

PSD mai are beneficiul unor oameni exceptionali cum ar fi Bogdan Aurescu. Acesta face echipa cu Cristi si o face bine.

Sunt convins ca ai dreptate in privinta lui Dan Mircea Popescu. L-am ascultat cu atentie de fiecare data cand a iesit in media. La fel, este foarte bun Duvaz.

Greu, tare greu sa iti exprimi parerea fata de membrii unui partid ca PSD. Vad ca azi creste Dragnea. Tipul este inteligent si are expertiza functiei publice. Ma surprinde placut de multe ori.

Zau Codrine ca nu stiu ce sa iti raspunde. Mai mult, cei pe care i-am pomenit au unele inclinatii liberale. Asa vad eu. Poate de aceea mi-au atras atentia.

Codrin Scutaru, Blog de analiza politica si personala spunea...

Bogdan Aurescu e un tip extraordinar dar e printre putinii tehnocrati ramasi si ar trebui cultivat ca atare. Cred ca va fi viitorul nostru ministru de externe.
Multumesc pentru raspunsuri!