duminică, 15 decembrie 2013

Fascinația fabulării politice

Este posibil ca eu să greșesc în cele ce voi scrie azi însă simt nevoia să îmi exprim punctul de vedere.

Peste tot, nu doar în presă, observ o creștere periculoasă a nivelului adrenalinei. Toată lumea numără pașii și timpii până la spargerea USL. Pentru tot felul de motive care mai de care mai „serioase”.

La modă este majoritatea PSD împreună cu PC și UNPR la care se adaugă independenții și minoritățile naționale la Camera Deputaților. La Senat încă nu s-a ajuns la o astfel de majoritate însă se poate ajunge. PPDD este gata să o asigure prin transferul senatorilor săi la UNPR, partidul aspirator al generalului de izmene Gabriel Oprea. Politrucii și postacii IRL concubinat cu PNȚCD Pavelescu, alături de cei ai FC și cu largul concurs al politrucilor cotroceniști dau ca sigură ruperea USL pe motivul majorității simple și foarte relative (pe fond) a PSD în camerele Parlamentului. Este dorința lor supremă. Spargerea USL înainte de europarlamentare, înainte de prezidențiale, înainte de finalul anului 2014 ar fi o mană cerească.

Dorința le este realizabilă în măsura în care cei de la PSD nu mai au minte. Pentru că îi văd foarte activi politic și pentru că discursul lor principal nu a fost schimbat între timp - tachinările între politicienii PSD și PNL sunt doar sub forma de „antrenament”, având în vedere viitorul în care PNL și PSD vor fi adversare politice -, înclin să cred că cei din PSD nu vor face pasul la rupere. Majoritatea lor este foarte fragilă în contextul actual.

Traian Băsescu este încă Președintele României. Este, de fapt, riscul major în cazul unei eventuale rupturi. Ruperea USL înseamnă demisia Guvernului. Traian Băsescu nu va mai avea în față o majoritate copleșitoare cu care să se lupte ci o majoritate relativă, UNPR și PC având antecedente de neuitat privind alinierea la ciolan. PSD nu are capacitatea, singur, dar nici cu astfel de „aliați” să lupte cu Traian Băsescu. Traian Băsescu va avea eliberat terenul de joacă preferat: desemnarea candidatului la funcția de premier. Este evident că va face ce vrea mușchiul lui. În litera actualei Constituții. Nu este exclus ca în jocul practicat de Băsescu să se nască alte majorități, firave ele, însă suficiente pentru a duce PSD pe panta declinului. O pantă care se naște ca urmare a ruperii USL din vina PSD.

Ruperea USL rupe și actuala organizare în Parlament. În plus, toți noii aliați ai PSD veniți din PPDD direct sau pe filiera UNPR sau PC vor interpreta ruperea USL ca o îndepărtare a lor de la ciolan. Pentru că ei au venit la PSD gândind la USL, sperând că în această guvernare vor primi și ei acces la resurse. Căderea Guvernului actual este pentru ei un risc major. Îi îndepărtează de obiectivele avute în vedere când au părăsit PPDD. Să nu uităm că acești „parlamentari” sunt dubluri în colegiile în care titulari sunt PSD-iști sau liberali. PSD nu va da la o parte proprii parlamentari pentru a face loc noilor veniți ! De aceea eu cred că noii veniți vor pleca urgent de la PSD pentru că PSD va intra în declin. PSD rămâne puternic atât timp cât este în USL. Cei care interpretează „puterea politică” doar sub aspectul numărului de parlamentari sunt niște uituci. PDL a practicat același sport și nu a reușit să își ducă guvernarea până la capăt. Tocmai „atrașii” au fost cei care au părăsit PDL la momentul moțiunii de cenzură care a aruncat la gunoi caricatura de guvern MR Ungureanu.

Nu mai vorbesc despre angajamentele asumate de partidele componente ale USL la câștigarea alegrilor locale și parlamentare. Toate acestea pică iar ce a fost realizat până acum se poate degrada până la ajungerea la starea băsesciană, adică cu salariile tăiate (din nou), cu pensiile tăiate, cu corupția până peste cap. PSD va fi văzut ca principalul vinovat. Iar anul 2016 nu este departe din punct de vedere politic. Populația va ține minte că PSD nu și-a respectat angajamentele în USL, că se face vinovat de ruperea USL, că se putea face ceva bun iar PSD a generat răul. Anul 2014 s-ar transforma într-unul de coșmar. Căderea Guvernului și joaca lui Băsescu cu desemnarea premierului plus ostilitățile din parlament și nesiguranța în politicienii plimbăreți anulează totul. Guvernul demisionar nu va mai putea angaja nimic. Nici fonduri europene și nici surse financiare pentru funcționarea statului. Nici o bancă nu va da bani unui guvern demisionar. Debandada politică va avea efecte majore în disciplina financiară. Cine își va mai plăti dările la stat ? Nu vor fi mulți.

Cei care bat toba cu ruperea USL ar trebui să se mai gândească. Mai ales dacă sunt susținători declarați ai partidelor componente. Este corect să gândim și în sensul în care cei din UNPR și PC care nu au vocația guvernării își doresc harababura. Ei trăiesc și cresc din harababură. Ceilalți însă, social-democrații și liberalii ar cam trebui să bage picioarele în apă rece și să se mai gândească. Nu exclud nici faptul că unii dintre ei se uită cu jind la viitor, un viitor fantastic în care IRL renaște PNȚCD și îl face vizibil, PMP va înghite toată suflarea „de dreapta” și împreună cu PNȚCD să formeze o majoritate absolută în Parlament iar Traian Băsescu să le fie premier. Cine va fi Președinte are mai puțină importanță.

Dragilor, când mai fabulați cu majorități și cereri de demisii puneți puțin mintea la contribuție. Dacă se întâmplă ce cereți voi, ce urmează ?

Niciun comentariu: