joi, 19 decembrie 2013

Stelian Tănase la TVR. Este o soluție.

Am văzut că Stelian Tănase este noua propunere a PNL pentru funcția interimară la TVR. Așa spune presa. De ce nu definitivă ? Nu mă chinui să aflu.

Tot din presă aflu că TVR este un fel de „dinozaur comunist” prin reglementările interne și cu sprijinul legii care îi asigură existența. Din moment ce salariații TVR au devenit, sub o formă sau alta, căpușe pentru această instituție (nici nu se putea altfel din moment ce legea le arată și sursa veniturilor), a conduce TVR este ca și cum ai primi o sinecură politică. Nu ai cum eficientiza TVR pentru că acolo dictează sindicatele, ai doar posibilitatea să umbli la programe. Să pui în față, ca la raft, pe cele care au capacitatea de a influența o anume politică și mai în spate, la ore imposibile, pe celelalte.

Eu nu îl văd ca manager pe Stelian Tănase. Îmi pare rău însă aceasta este percepția mea. Apoi, nu văd cum un manager la TVR poate să existe. Din moment ce o aprobare sau respingere a unui exercițiu bugetar se face în Parlament, urmată de o aprobare sau demitere a CA și a directorului general atunci nu mai vorbim decât „vorbe”. Un manager poate avea un program și mână liberă. Din moment ce legea îi taie palmele iar regulile sindicale îi dau picioare în fund, directorul general este doar o persoană care are obligația principală să semneze, lunar, ștatele de salarii și zilnic facturile.

Pe de altă parte, sinecura director general al TVR are părțile ei bune. Un salariu bunicel, o scăriță în plus la imaginea publică, acces în înalta societate, mai multe călătorii externe iar pentru un scriitor ca Stelian Tănase o mai bună vizibilitate și promovabilitate pentru cărțile lui. Păi, din moment ce va fi prezentat ca „scriitorul momentului” mai tot timpul, la TV, atunci iese și un mic beneficiu.

Înțeleg că PSD este de acord. În regulă. Se termină și cu această „scenă a balconului”. Mergem mai departe.

Niciun comentariu: