Ziua de ieri are un învățământ al ei care nu trebuie uitat. Nu trebuie uitat pentru că poate duce de râpă chiar USL, devenit în ultimul timp foarte, foarte firav. Într-un fel, s-au confirmat temerile privind sinceritatea jocului politic al PSD în cadrul unei alianțe. După ziua de ieri, este posibil ca PSD să mai comită niște măgării „parteneriale”, acum că le-a dat de gust.
Nu sunt un telespectator al emisiunilor Realitatea Tv. Nici un admirator al lui Rareș Bogdan. Din ce am citit, are multe legături cu cloaca de la Cluj (PDL+PSD+?). Nu știu de ce a fost ales de PNL să candideze la șefia TVR. Înțeleg însă că într-un partid mare, cum este și PNL, diferitele grupări liberale pe zone din țară au interese și că acestea trebuiesc luate în considerare pentru ca partidul să rămână unit. Nu este exclus ca nominalizarea lui Rareș Bogdan să intre în acest joc politic din interiorul PNL. La fel cum anul trecut același Rareș Bogdan era nominalizarea clujenilor pentru o candidatură într-un colegiu din Cluj la Parlament. Nu îmi place personajul însă nu îi judec „rău” pe liberalii clujeni dacă ei au avut aceste opțiuni.
Critic însă jocul murdar al PSD. Foarte murdar.
Din ce a „răsuflat” în presă, Rareș Bogdan a purtat discuții și cu Victor Ponta dar și cu alții din PSD. Este clar că această opțiune a liberalilor era cunoscută. Pe de altă parte, în presă a apărut și o opinie a lui Victor Ponta că alegerea liberalilor „nu îl încântă”. Este o esență a curentului din PSD. Ce a urmat, frizează ridicolul.
Prin liderii de primă mărime, PSD își dă acceptul ca Rareș Bogdan să devină director general interimar al RTV. Se confirmă această opțiune prin cele comunicate de Ilie Sârbu lui Puiu Hașoti, la Senat. Radu Stroie primește de două ori confirmarea că PSD va vota pentru candidatul PNL. Crin Antonescu este, la rândul lui, informat că PSD nu se opune. La Parlament, PSD împreună cu UNPR și PC o șterg din sala de vot fără nici o explicație. Au loc voturile pentru Știrbu ca ministru al culturii. În regulă. Greblă primește votul liberalilor ca judecător la CCR. În regulă. Se ajunge la Rareș Bogdan și se rupe ața.
Dacă motivul celor din PSD de a refuza pe Rareș Bogdan a fost real, acesta a făcut o afirmație jignitoare față de unii parlamentari ai PSD și nu numai, de ce PSD nu le-a spus ferm liberalilor că din acest motiv nu vor vota în favoarea candidatului liberalilor ? Era suficient timp pentru o nouă nominalizare care să nu fi dus la această „înfrângere” a liberalilor în Parlament. Întrebarea este bine să fie pusă pentru că nu trebuie trecut cu ușurință peste acest eveniment politic. Acum, după producerea lui, se trage concluzia că PSD și-a dorit o înfrângere a PNL în Parlament pentru a arăta că fără el și aliații lui, PNL nu are cum să își promoveze „valorile”.
Să fie un răspuns al PSD la declarațiile lui Crin Antonescu prin care acesta a atras atenția PSD că Victor Ponta este premier datorită susținerii PNL ? De ce nu ?! Este posibil. Este posibil pentru că în ultimul timp PSD se întărește din ce în ce mai mult și pentru că PSD a atras, se pare, atenția PNL că are deja majorități simple favorabile în ambele camere ale Parlamentului. Da, este adevărat, le are acum însă nu le-a avut la formarea guvernului. Amenințările PSD de această natură au și rolul de a atrage atenția PNL că poate conduce și singur, astfel că PNL ar fi și în Parlament dar și la guvernare un partid de umplutură. Aceste semnale arată că PSD va merge mai departe. Miniștrii liberali nu vor mai putea să își promoveze politicile liberale în cadrul ministerelor, așa cum prevede protocolul USL. Victor Ponta și miniștrii din PSD, PC și UNPR se vor opune uzitând de toate formele legale. Vor da avize negative din partea ministerelor pe care le conduc proiectelor de acte normative elaborate la ministerele liberale, vor cere modificări ale acestor proiecte care vor anula conceptele liberale avute în vedere etc. Nu mai spun de folosirea tuturor procedurilor pentru întârzierea adoptării unor acte normative pentru ca proiecțiile liberale să nu prindă viață. Situația este îngrijorătoare. Codul silvic este încă în faza de „consultare publică” din cauza unor opoziții pesediste, legea minelor care urmează a fi modificată pentru a exclude favoritismele gen RMGC va fi întârziată pentru că din punctul de vedere al liberalilor tot ce este legat de exploatarea resurselor minerale din subsolul țării va trebui să fie foarte transparent, va trebui să fie explicit și egal pentru toți competitorii și va trebui să existe un avantaj clar al statului etc. Nu mă mai întind la alte exemple însă se pare că cei din PSD vor căuta să fractureze activitățile politice liberale la ministerele pe care aceștia le conduc pentru a face jocurile „băieților frumoși și deștepți” din PSD, PC, UNPR și, de ce nu, PPDD. Să nu mai spun despre ocultele PSD cu PDL !
Nu personajul Rareș Bogdan este pionul zilei de ieri. Este acțiunea de putere a PSD împotriva PNL. Rareș Bogdan a observat bine. A fost victima unei lupte pentru putere între PSD și PNL. PNL este cel lovit.
Lovitura dată de PSD a fost pe față, publică, să juiseze pesediștii de peste tot de satisfacție că PNL a „primit una'n bot”. Iar pesediștii urlă de satisfacție. Le citesc reacțiile și îmi dau seama că abia se mai puteau abține. Acum își vor dori ruperea USL pentru că au majoritățile realizate în Parlament. Dorința lor de răzbunare nu le permite să judece pentru ziua de mâine. Ei nu mai au nevoie de angajamentele PSD sub pulpana USL luate la alegerile locale și parlamentare de anul trecut. Ei nu au distins nici înainte și cu atât mai puțin acum, între angajamentele social-democrate și cele liberale. Ei nu au priceput nici înainte și nu pricep nici acum faptul că între PSD și PNL a fost acceptat un mixt de politici publice care să permită punerea bazelor unui stat social care să răspundă capitalismului naționalist promovat de puterile economice ale lumii. Ei nu se gândesc la faptul că ruperea USL duce la dărâmarea Guvernului și că astfel pun în mâna lui Băsescu inițiativa guvernamentală și, de ce nu, parlamentară. Nu au această capacitate.
PSD a complicat rău de tot anul 2014. Este anul ruperii USL dacă cei din PSD nu se opresc din arătarea mușchilor politici. Nu se poate colabora cu astfel de oameni. Evenimentul de ieri este o probă concretă a faptului că cei din PSD nu au de gând să își respecte angajamentele politice luate în fața alegătorilor. Din moment ce USL se va rupe, tot ce s-a realizat până acum în actuala guvernare și acțiune parlamentară este pus sub semnul întrebării.
Am mai scris despre faptul că în PSD există un curent puternic anti-PNL. Acum văd că acesta a devenit foarte influent. Mircea Geoană este fericit. Nu este exclus ca PSD să aibă niște negociatori ascunși cu PDL (pe modelul anterior anului 2009) sau direct cu Traian Băsescu. Coabitarea asta ne aduce numai surprize. Ideea din 2009 expusă de Geoană, Nițu, Sârbu, Ponta și alții potrivit căreia în România trebuie să existe două partide, PSD pe stânga politică și PDL pe dreapta politică, se pare că le dă un nou impuls. PNL nu le place.
Pentru a evita căderea Guvernului înainte de europarlamentare și prezidențiale și a avea un control, cât de cât, asupra vieții publice, sunt sigur că cei din PSD vor reveni la masa negocierilor cu PNL. Ar fi de fapt singura acțiune logică, din punct de vedere politic. Nu este exclusă nici varianta lipsei de logică. Cu specialiști ca Mircea Geoană alături, Ponta poate opta pentru oricare dintre acțiuni. PNL va trebui să pună condiții suspensive. Nu se realizează un obiectiv liberal până la data de, se rupe USL. Altfel nu mai merge. Iar la condițiile suspensive trebuie să intre toate obiectivele PNL puse în pericol de a nu se mai realiza. Eu cred că miniștrii PNL și liderii politici de la vârful partidului, la fel și parlamentarii au suficiente detalii pentru a putea construi un act aproape complet al cerințelor PNL în eventualitatea continuării colaborării cu PSD sub forma USL.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu