Am citit la Mediafax o analiză a modului în care a funcționat Pactul de coabitare. Interesantă.
Au ales niște momente. După ei, cele mai importante legate de respectivul act, neconstituțional pe fond. Neconstituțional pentru că actorii principali nu pot deroga de la atribuțiile constituționale și legale pe care le au. Pactul de coabitare conferă Președintelui României competențe pe care constituția și legea nu i le conferă. Permite premierului să facă figurație acolo unde constituția și legea îl obligă să fie actorul principal. Conferă celor doi cosemnatari capacitatea de a evalua Justiția și a accepta acorduri politice care să aibă efecte directe în actul de justiție. Un procuror de la mine, unul de la tine, un judecător de la mine, unul de la tine ș.a.m.d.
Au avut grijă să evidențieze și momentele în care cei doi au dat dovadă de „inventivitate” prin insultele proferate la adresa unuia sau altuia. Cel puțin la capitolul „comportament instituțional” Ponta „stă” mai bine. Băsescu a fost prolific. Nu doar Ponta a fost victima insultelor băsesciene, ci toți cei care fie prin atribuții funcționale fie prin poziția politică adversă au săvârșit acte și fapte contrare intereselor băsesciene. Nu stă bine Ponta la comportament însă Băsescu îl întrece. Cu mult. Pot spune că Traian Băsescu a avut un comportament golănesc, a fost un bădăran și rămâne un bădăran.
Construcția textelor analizei s-a făcut cu grijă. Nu am observat o evidentă poziție pro-băsesciană deși în sensul descrierilor se poate observa cum lui Băsescu i se scutură scamele de pe haină. Totuși, față de alte „informații” ale Mediafax, această analiză este mai aproape de neutralitate.
Eu unul nu văd nimic pozitiv în Pactul de coabitare. Compromisul în politică este un instrument recomandat, Pactul de coabitare depășește instituția compromisului. Este un atentat, reușit din nefericire, la ordinea de drept și ca atare la statul democratic. Este inadmisibil ca doi demnitari ai statului să își împartă puterea în stat la mica înțelegere în dauna Constituției și a legilor țării. Pactul ne-a dus la nivelul unei țări aflată în epoca primitivă a democrației.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu