sâmbătă, 21 decembrie 2013

Guvernarea ... altfel. Ponta a fost sfătuit și acționează greșit.

Consecință a „memoriei de scurtă durată”, criza din USL fie se apropie de un anume sfârșit fie se va acutiza.

Am scris mai înainte despre o exprimare a lui Crin Antonescu, în care acesta a arătat că unele grupuri din PSD confundă USL cu PSD și anul 2004 cu anul 2014. Tot atunci, Crin Antonescu a accentuat pe faptul că partenerii din USL au uitat rolul și scopul înființării USL, obligațiile fiecărui partid parte a uniunii.

Ei bine, acum este foarte important că evidențiez una din consecințele „uitării”. La întâlnirea Antonescu - Ponta de la PNL, înainte de întâlnirea lui Ponta cu Traian Băsescu unde acesta din urmă a repurtat o victorie „nemeritată”, Victor Ponta a făcut afirmația că „el decide în guvern și cei care îi sunt împotrivă, pleacă”. Afirmația era în legătură cu ordonanța de urgență pe care Ponta și ai lui din PSD au gândit-o pentru a evita votul în Parlament pentru desemnarea directorului general al SRTV. Ordonanță pe care liberalii nu o acceptă și pe care liberalii nu au contra-semnat-o. Crin Antonescu i-a atras atenția că el, Victor Ponta, în calitate de prim-ministru poate avea decizia definitivă în probleme administrative însă într-un guvern de coaliție, primul-ministru nu poate dispune după bunul plac. De aceea, miniștrii liberali nu vor contrasemna acele decizii care sunt contrare celor convenite între PSD și PNL cu privire la un domeniu sau altul. Iar o abordare în forță prin impunerea voinței PSD poate duce la ruperea USL.

Este foarte clar că USL se află în impas. Este un impas provocat de succesul relativ al actualei guvernări. Culmea, este impasul provocat de succes. Un succes care a „îmbătat” pe cei din PSD. Aceștia sunt din ce în ce mai convinși că tot ce s-a realizat le aparține iar Victor Ponta a ajuns să considere că este „omul providențial”. De aici și observația lui Crin Antonescu că cei din PSD au ajuns să confunde USL cu PSD. Cu mintea tulbure, cei din PSD nu mai văd în viitor, nu mai au chef să accepte că pot pierde puterea. Și-au făcut majorități parlamentare, au căutat să impună proiecții legislative care sunt în afara înțelegerilor din cadrul USL, și-au constituit „rezerve” pentru pașii următori pe scena politică. Toate în afara contractului politic dintre PSD și PNL.

Consecința acestui comportament este revolta PNL. Naturală, obligatorie, firească. PNL nu poate fi de acord să se subordoneze politic PSD. Pentru că, până la urmă, afirmația lui Victor Ponta că el decide în guvern iar miniștrii liberali fie se supun fie pleacă este o declarație ostilă, este ca un ultimatum dat PNL. Fermitatea cu care PNL i-a răspuns, prin Crin Antonescu, prin miniștrii liberali și prin parlamentarii PNL l-a găsit nepregătit pe Victor Ponta. Numai cu o zi înainte PSD, prin Valeriu Zgonea, făcea afirmația dură că cei care nu pot să participe la guvernare (guvernarea PSD, să înțelegem) pot pleca. După ce s-a întors de la Cotroceni, Victor Ponta a avut parte de un nou reproș din partea liberalilor. Pentru că Victor Ponta nu a anunțat partenerii de coaliție de ce va urma să facă (renunțarea pentru un trimestru, la acciză) în schimbul fie a promulgării legii bugetului fie a trimiterii acestuia de către Traian Băsescu la Parlament din timp pentru a putea intra în vigoare la începutul anului viitor. Pe bună dreptate Crin Antonescu a observat că Traian Băsescu a obținut o victorie pe care nu o merita iar USL a suferit o înfrângere. În plus, Victor Ponta a comis o altă mare eroare. Prin gestul lui și-a eliminat partenerii politici de la luarea deciziei. O decizie deosebit de importantă, o decizie pe o construcție de alianță politică, cum este legea bugetului. Actul lui Victor Ponta este unul de sfidare la adresa partenerului de coaliție, act ce nu poate fi acceptat.

Presa și o parte a așa-zișilor analiști politici consideră că în interiorul USL se merge către „pacea socială”. Că problemele în litigiu au fost soluționate. Că ... bla, bla, bla. Ei bine, eu nu sunt de acord. În USL s-a început construirea de „baricade”, se sapă șanțuri de apărare, se alege armamentul necesar pentru luptă ... Nu este exclus ca în PNL să se analizeze foarte atent activitatea fiecărui ministru liberal iar la nevoie să se ia oricare măsură ce ar putea întări partidul. Eu bănui că în PNL se vor analiza toți membrii care dețin funcții de demnitate publică sau administrativă iar acolo unde se vor identifica riscuri în relația partidului cu PSD se vor lua acele măsuri care fie să le minimizeze fie să le elimine. Cum spunea Crin Antonescu, anul 2014 va fi un an zbuciumat.

Dacă PSD nu renunță la direcția pe care au pornit, o direcție greșită, de subordonare a PNL în actul de guvernare și în activitatea parlamentară, dacă se poate, atunci suntem în fața actului de rupere a USL. PSD și Victor Ponta au de ales. Fie revin la contractul politic cu PNL care a stat la baza formării USL fie forțează ruperea acestuia. Nu poate exista cale de mijloc.

Înclin să cred că PSD nu va reveni la contractul politic cu PNL. Am sentimentul că cei din PSD s-au „îmbătat cu puterea” și caută cât mai multă putere, chiar dacă puterea pe care ei o au este mult mai firavă decât pare la prima vedere. Sunt ca cei care iau droguri. Cei din PSD vor „rezultate”, indiferent de modul în care le obțin și indiferent de ce lasă în urmă. Acum se laudă cu promulgarea legii bugetului de către Președinte neglijând tocmai fundamentul actului de putere. Au dat putere adversarului politic, au compromis ideea de dreptate, și-au jignit partenerii politici, au dus în derizoriu lupta anti-Băsescu, lupta împotriva sistemului băsescian. Nu privesc cu ochi buni viitorul din anul 2014.

Niciun comentariu: