marți, 24 decembrie 2013

Premierul R. Moldova la București. Clarificări.

În vizită. Scurtă. Declarații, participarea la o ședință a Guvernului. Informarea noastră, a românilor, cu problemele moldovenilor de peste Prut. Noi, moldovenii ceilalți, rămânem cu problema noastră: Jos Băsescu ! Jos regimul mafiot băsescian !

R. Moldova se conectează la UE prin România. R. Moldova vrea în UE. R. Moldova știe că trebuie să preia de la România modele care să îi permită un parcurs mai rapid către UE. România va face tot ce poate pentru ca parcursul către UE al R. Moldova să fie cât mai bun. Nu ușor, este imposibil, nici foarte greu ci constant, pragmatic, dedicat.

Conectarea prin gazoductul Iași - Ungheni este în plan pe partea română, mai este de traversat Prutul, partea moldoveană mai are de lucrat. Conectarea prin infrastructura rutieră și feroviară este în planurile guvernului Român, urmează ca și partea moldoveană să își facă temele. Moldova anului 2014 poate fi conectată deplin la resursele energetice suplimentare române astfel că dependența R. Moldova față de Rusia va scade. Politicile economice ale R. Moldova vor avea o mai mare marjă de siguranță. Dimensiunea culturală are noi valențe. România va contribui financiar pentru ca la nivel preșcolar să se asigure materialul didactic necesar învățării limbii române, limbă oficială a R. Moldova.

Toate bune și frumoase. Până aici. Pentru că nu totul poate fi bun, a trebuit să apară un măscărici ca Traian Băsescu care să se vadă un fel de Alexandru Macedon și să de cu bâta'n baltă. Declarația lui politică privind obiectivul strategic al României de unire cu R. Moldova a născut și naște în continuare probleme peste Prut.

Preiau de la Agerpres.

„„Leancă a semnalat şi săptămâna trecută că această declaraţie creează 'probleme cruciale' Republicii Moldova. "Ceea ce pot să adaug la acest capitol este faptul că trăim într-o perioadă foarte dinamică, ca să nu o numesc turbulentă. Mă refer nu doar la situaţia din Republica Moldova, mă refer la evoluţiile din spaţiul post-sovietic, sau e suficient să ne referim la spaţiul ţărilor care fac parte din Parteneriatul Estic. Vedem evoluţii sau involuţii în câteva ţări din regiune - în Armenia, o situaţie foarte complicată în Ucraina. Astfel încât astăzi avem nevoie - noi cei din Republica Moldova, care am demonstrat capacitate, voinţă, determinare în realizarea acestui obiectiv de integrare europeană, care este unica soluţie, fără alternativă pentru a transforma Republica Moldova într-un stat funcţional european - avem nevoie de mesaje din afară care vin să consolideze societatea Republicii Moldova, şi nu invers, să creeze anumite scindări în societate", a spus Leancă. 

El a subliniat că, din punctul său de vedere, "problema unirii nu este pe agendă" şi că asemenea abordări creează probleme suplimentare Chişinăului. 

Astfel, ca urmare a afirmaţiei făcute de Traian Băsescu, în sudul Republicii Moldova, unde locuieşte minoritatea găgăuză, "imediat au prins contur câteva elemente care ar putea destabiliza situaţia", a arătat Leancă. 

La aceasta se adaugă declaraţii ale unor deputaţi din Duma de Stat a Rusiei despre "necesitatea consolidării prezenţei militare" în estul republicii, iar opoziţia comunistă de la Chişinău "face circ din Parlament". "Noi avem nevoie de mesaje de susţinere, de mesaje de susţinere a unor obiective care vin să consolideze societatea, iar unicul obiectiv naţional care există astăzi în Republica Moldova este cel al integrării europene. Din acest motiv, sper foarte mult că, pe viitor, vom putea canaliza tot acest sprijin la nivel de declaraţii, dar în mod special la nivel de acţiuni foarte concrete, exact pe această dimensiune", a susţinut premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă””.

Crin Antonescu a declarat moldovenilor că el nu vinde iluzii și că obiectivul României este de a sprijini R. Moldova să se integreze în UE, Victor Ponta a întărit aceeași poziție și coordonează în acest sens acțiunile guvernului României, Comisia Europeană consideră că declarațiile lui Băsescu nu sunt oportune ... Traian Băsescu a rămas singur. La nivel emblematic. Pentru că în jurul lui sunt tot felul de idioți cu ieșiri de tot râsul. Unul dintre idioți îl acuză pe premierul Leancă pentru „ingerințe în treburile interne ale României” ! În condițiile în care declarația tembelă a lui Băsescu provoacă deja probleme grave R. Moldova. Probleme care costă R. Moldova sub aspect politic, financiar, societar. Probleme care pot face mult mai mult rău decât bine dacă R. Moldova nu va fi ajutată să le soluționeze.

Îmi doresc ca R. Moldova să își soluționeze problemele pe care le are ca orice stat care și-a propus un alt parcurs internațional, să rezolve și problemele provocate de discursul iresponsabil al lui Traian Băsescu, să aibă parte de un nou an bun, să semneze Acordul de asociere cu UE și să rămână și după alegerile de anul viitor cu un guvern și un Parlament pro-european.

Niciun comentariu: