Mediafax (aici).
Ponta - 40,01% - 3.500.261 persoane
Iohannis - 30,54% - 2.672.221 persoane
Centralizare a 91,33 % din procesele verbale.
Modificări majore ale actualei situații nu cred că pot apare.
Minori - minori însă urmăritorii au importanța lor.
Tăriceanu este pe locul 3 cu 5,83%.
Udrea este pe 4 cu 5,17%.
Macovei este pe 5 cu 4,65%.
Kelemen Hunor este pe 6 cu 3,87%.
Dan Diaconescu este pe 7 cu 3,84%.
Vadim este pe 8 cu 3,71%.
Meleșcanu este pe 9 cu 1,17.
Restul sunt sub 1%.
Sunt curios să văd dacă se menține procentul de 2,4% voturi nule. Nu de alta, dar tare îmi doresc să văd câți sunt „vitejii” monarhiști, „criniști” și alte specii care au dorit ca sub pălăria „anonimului la vot” au arătat ei lumii de ce sunt în stare. Aceștia nu au făcut bine nici ideii monarhice și nici lui Crin Antonescu. Mă mănâncă buricul deș'telor să scriu cuvinte mai aspre însă mă abțin.
Îmi place să cred că Ponta a atins limita maximă a capacității PSD de a aduna voturi. Cu legea de suspendare a legii migrației politicienilor, cu poza „sfințită” pentru Victor Ponta a unui cunoscut ortodox, cu mizeriile din secțiile de votare din țară și din străinătate atât au putut face baronii roșii.
De pe facebook aflu că în fiefuri „roșii” a câștigat Iohannis. La Iași, de exemplu. Aflu că în comunitățile unde primarii și consilierii locali s-au dat de partea „roșie”, socialistă, a câștigat Iohannis. Asta îmi spune că există o anume confuzie locală care poate fi exploatată în cele două săptămâni de campanie finală.
Exit-poll-urile au fost așa și așa. În general s-au apropiat de rezultatul comunicat de BEC la ora 9.00. Cu mici diferențe care au semnificația lor.
Va trebui, totuși, ca după acest prim tur I să se pună în mișcare o cercetare a listelor cu care s-au înscris în campanie o parte dintre candidați. Este inadmisibil să te înscrii cu 200 mii semnături și să iei atât de puține voturi.
„Aceştia sunt urmaţi de Teodor Meleşcanu , care a primit voturile a 97.271 (1,11%) dintre alegături, de Szilagyi Zsolt, care a fost votat de 51.358 de alegători (0,58%), Gheorghe Funar - 42.486 (0,48%), William Brânză - 39.904 (0,45%), Constantin Rotaru - 26.293 (0,30 %) şi Mirel Mircea Amariţei - 7.252 (0,08%)”.
Regimul Băsescu și-a trăit traiul, și-a mâncat mălaiul. Rezultatul Elenei Udrea este convingător - 5,17%, 450 mii alegători (plus-minus câteva mii, micuțe).
Macovei, cu cei aproape 400 mii alegători vrea să purceadă la un „proiect pe termen lung”, să își ia țara înapoi ?! De la cine ? De la Traian Băsescu, normal, pentru că 10 ani de zile am avut Băsescu dimineața, la prânz și seara.
Tăriceanu are cu câteva mii de alegători mai mult ca Udrea, fără însă a ajunge la 500 mii.
Cum va fi în turul II ?! Asta este întrebarea.
Vor mai veni la vot tot atâtea persoane ? Mai multe sau mai puține ?
Ce vor face votanții lui Tăriceanu, Macovei, Udrea ? Dar a celorlalți ?
Cum se vor reflecta în opțiunile electoratului acțiunile DNA ? Trebuie să observ că acțiunile DNA din săptămânile anterioare nu au avut un rezultat palpabil în primul tur. Nu au fost, încă, asimilate de electorat. Posibil să nu fie cunoscute. Excepție fac marile orașe și alegătorii interesați de viața politică.
Nu îmi propun să contrazic pe „analiștii neamului” de pe sticlă, însă eu consider că Macovei este cea care a beneficiat de voturile influențate de acțiunile DNA. În principal. Apoi o parte din votanții lui Udrea (pe considerent de Băsescu) și în mai mică măsură votanții ACL.
În primul tur toți au sperat la mai mult. Toți au fost, până la urmă, niște învinși. Cu o excepție. ACL și Klaus Iohannis care au obținut mult mai multe voturi decât toate prognozele comandate de PSD.
În turul II va fi un vot negativ. Cel puțin în ce îl privește pe Victor Ponta. Va fi un vot pozitiv în partea lui Klaus Iohannis dacă se va păstra în limitele campaniei de până acum. Deja a anunțat că se pune garantul independenței Justiției și a statului de drept. Foarte bună poziționare.
Din manifestările unor politicieni din coaliția PSD-UNPR-PC, se pare că Ponta nu mai are siguranța voturilor obținute în primul tur. A primit niște voturi însă nu mai are siguranța lor. Posibilitatea răsturnării puterii PSD va atrage o parte a alegătorilor care au votat în primul tur cu Ponta. Mă refer aici la funcționarii publici și la bugetarii care au votat în primul tur „ca să vadă șeful”. Să nu își piardă locurile de muncă. Alegerea lui Iohannis înseamnă că se va schimba puterea în Parlament și la Guvern. Este o posibilitate cu mari șanse de reușită iar unii care au votat cu Ponta vor alege pe Iohannis. Partidele coaliției „roșii” își pun și ele întrebări existențiale. UNPR și chiar PC pot defecta. ca partide dar mai ales ca persoane.
Tăriceanu va merge probabil cu Ponta pentru că existența PLR (nelegală încă) este strâns legată de parteneriatul cu PSD. Nu este însă exclus ca o parte a votanților lui Tăriceanu să spună că au încercat, nu a mers, hai înapoi la matcă. La PNL. Tăriceniștii nu sunt de novici în politică. În tabăra PSD sunt „aliați” de mâna a doua. Sunt niște întreținuți. Ba, mai mult, partidul „cumpărat” de Tăriceanu este un partid nișă al PSD așa că și acolo pot avea surpriza unui „congres” care să zboare noua conducere tăricenistă și să se revină la Nițu, cel care de fapt este creatorul PNM.
Dacă și cu parcă ... voi vedea ce va fi.
Rezultatele de acum confirmă faptul că ACL are priză la public. Când ai 2.672.221 alegători în primul tur, ai tăi, nu derivați, ai o parte a puterii.
5 comentarii:
Eu sunt in 2,4 %. Si eu constat ca nu vorbeste nimeni despre acest procent. La europarlamentare a fost urias si tot a fost trecut sub tacere ca sa nu se incurajeze tendinta. Poate la turul II vom fi mai multi. Pentru ca nu stiu care e raul cel mai mic. Sa votez unul care vrea sa se cocoate si sa stapaneasca sistemul lui Basescu, cu nuante "originale" de tip traditionalist, Nastase, Dragnea etc sau sa votez pe unul care doar accepta sa fie calarit de oamenii lui Basescu, aceiasi pe care i-am huiduit si care ne-au scuipat in cap pe vremea cand eram 7,4 milioane - adica MRU, Blaga, Andrea Paul, Falca si toti pe care i-am vazut in campanie incercand sa ma convinga ce bun e Iohannis. 7,4 milioane sau 2,4% e tot una. Mai scarbit decat sunt acum n-am fost in ciuda tuturor Monelor Musca, Danilor Berindei si Balacenilor Stolnici la un loc ...
Sincer, sunt interesat de acest procent de 2,4% doar pentru a vedea câți sunt monarhiști sau criniști. În rest, nu mă interesează. Pot fi voturi anulate pentru te miri ce. Ca atare, ele nu reprezintă ceva semnificativ.
E foarte bine sa gandim si la modul asta simplist cateodata; probabil e un reflex menit sa blocheze gandurile negative de genul "inca reusesc sa ne mai traga astia pe sfoara la varsta noastra". Nu e bizar ca tocmai "crinismul" ne-a adus in situatia asta de cacat? Acest personaj mi se pare cea mai crunta dezamagire prin ceea ce a facut de dragul unor procente iluzorii si pe termen scurt. Dar poate ca a fost doar naiv, desi nu l-am auzit ca pe Tudor Postelnicul "am fost un dobitoc". Si pentru ca intotdeauna opiniile pe care le exprim se bazeaza mai putin pe sentimen si mai mult pe observarea unor situatii, am sa si explic. Ieri butonam telecomanda si m-am impiedicat in B1 unde un pesedist si un penelist se confruntau aspru pe tema lui Johannis. Partea proasta e ca aprigul pesedist era fostul primar de la Slatina care aducea alegatorii cu autobuzele ca sa-i scape pielea sefului sau Basescu, darius Valcpv. Iar aprigul penelist era cel mai marinar dintre primari, omul care are intotdeauna o vorba buna pentru prietenul sau Basescu, adica pedelistul Vasile Gherasim. Despre asta este vorba. Sau cautand "crinisti" si "monarhisti" intre cei care prefera anularea votului e mai simplu a respinge imaginile cu MRU, Andrea Paul, Vasile Blaga si alti onorabili basisti ordinari pe scenele electorale ale lui Johannis, ba chiar printre cei mai vehementi sustinatori? Sau poate asta nu e deloc semnificativ, la fel cu exprimarea unei scarbe prin vot in loc de a urma linia turmei fix catre abator, oricum.
Se cuvine sa corectez, era vorba de Mircea Toader dar pentru ca seamana fizic cu Gherasim, i-am combinat intr-o singura imagine. Care nu schimba cu nimic datele. Doi pedelisti se cearta, unul pentru onoarea pesedista si unul pentru cea penelista. Noi pierdem in oricare dintre cele doua variante. Ma uitam candva la imaginilea alea crancene cu executiile sumare ale evreilor de catre SS in santuri gata sapate pentru a-i ingropa acolo. Iar cei ce urmau sa moara mergeau in pas alergator, poate ca si sapasera gropile alea. Daca oricum te impusca, la ce oare sa te umilesti sa te duci in pas alergator unde te trimit ei ca sa le fie mai comod sa te ingroape!? La ce te mai asezi cuminte in genunchi sa nu te rateze!? Sau aia decapitati de fanaticii musulmani ... la ce naiba le mai faci jocul stand in genunchi si recitand umil un text cand oricum te omoara !? Cam despre asta e vorba. N-am de gand sa mai si votez x sau y ca sa fiu umilit pe urma. Pot sa-l injur direct pe buletinul de vot ca oricum u conteaza, nici intr-o varianta nici in cealalta.
Nu am cum să te ajut. Am mai scris despre resentimente și care este părerea mea. Ăștia suntem. Nu sunt alții. Lumea politică are aproape aceiași oameni pentru că alții nu vor să vină și să își asume răspunderea pentru actul de guvernare.
Dacă sunt nemulțumiți, atunci să se implice. Dacă votul pentru o formațiune politică nu este suficient, să formeze o formațiune politică împreună cu cei care au aceeași părere, să atragă voturile cetățenilor, să cucerească puterea și să guverneze așa cum consideră ei că este bine.
Trimiteți un comentariu