La Digi24 (aici), s-a „produs” expertul, constituționalistul, profesorul Gheorghe Iancu cu afirmația ciudată că o lege bate constituția !
Afirmația este de râs. Din cauza faptului că a fost preluată și rostogolită în media pentru mai buna aburire a oamenilor, a devenit de plâns.
Auzi ce spune ciudatul constituționalist:
„Există o lege pentru SIE care prevede acest lucru și ea primează în fața oricărui alt text juridic, pentru că este o lege specială, a explicat la Digi24 profesorul de drept constituțional Gheorghe Iancu”.
Am mai spus, pe facebook, că trebuie să ne uităm cu atenție la datele problemei.
Legea în cauză a fost adoptată în 1998. Constituția actuală este din 2003.
În Constituție este un articol (art. 154) care poartă denumirea „Conflictul temporal de legi”, articol care abrogă, in extenso, toate normele cuprinse în legile în vigoare care nu sunt în concordanță cu prevederile Constituției.
„(1) Legile și toate celelalte acte normative rămân în vigoare, în măsura în care ele nu contravin prezentei Constituții”.
La alin. (2) este dată în sarcina Consiliului Legislativ obligația de a examina conformitatea legislației cu actuala Constituție și a face propunerile necesare Parlamentului sau Guvernului.
Nu știm dacă a reușit Consiliul Legislativ să facă asta, nu știm dacă Parlamentul a primit propunerea de modificare a legii SIE, nu știm dacă există sau nu vinovați. Ce știm cu siguranță, este că prevederile din legea SIE care contravin Constituției au devenit nule. Nule de drept.
Îi spun constituționalistului cu idei ciudate că „specialitatea” unei legi se ia în considerare la același nivel al legislației. Specialitatea unei legi nu își depășește nivelul de putere. O lege organică este specială pentru una ordinară iar Constituția este specială pentru toate legile adoptate. De aceea există art. 1 alin. (5) care prevede că „În România, respectarea Constituției, a supremației sale și a legilor este obligatorie”.
Nașparliul constituționalist compară situația actuală cu cea a lui Șova și a Regulamentului Senatului. Pardon ! Legea privind Statutul senatorilor și deputaților (care a stat la baza construirii Regulamentului !) este din 2006, ulterioară intrării în vigoare a Constituției revizuite. Nu a suportat abrogarea expresă a prevederilor neconstituționale, cum este cazul legii SIE.
Constituționalistul lui pește !
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu