Sunt forțat să ajung la o concluzie care nu îmi place. Avem și facem o politică superficială. O politică de can-can. O politică care se laudă cu „poleiala”, nu cu substanța.
PNL a depus o moțiune de cenzură prin care este condamnată atitudinea Guvernului Ponta care refuză românilor dreptul de a vota, de a-și alege reprezentanții.
Discuțiile s-au purtat mereu și mereu pe lângă. Superficial. S-au dus către o procedură care să permită migranților economici români să își exercite dreptul de vot la alegerile parlamentare și prezidențiale. Trist. Este o problemă care urmează a fi soluționată de către Parlament, probabil în octombrie, cam atunci ar fi momentul pentru a nu intra în întârziere, după cum arată cu seninătate vorbitorii PSD.
Esența moțiunii de cenzură o reprezintă refuzul Guvernului de a organiza alegeri locale parțiale. În special. Pe această temă ar fi trebuit să se axeze toți vorbitorii liberali la moțiune. Nu la alte teme. Pe efectele cumplite ale refuzului Guvernului de a organiza parțialele, pe lipsa de funcționare a sistemului administrației publice. Pe dreptul cetățenilor de a fi reprezentați.
Crin Antonescu, prezent și el la vot, a sintetizat perfect problema:
„Votez pentru moțiune deoarece acest Guvern, oricum i-am discuta în rest prestația, trebuie să cadă (...) nu atât pentru că nu avem încă o lege a votului pentru diaspora, pentru că asta nu e în primul rând vina Guvernului, dar pentru faptul că Guvernul, obligat de lege într-un termen clar să organizeze alegeri în colegii și în circumscripții din România, refuză să o facă, acesta este un motiv suficient și extrem de puternic pentru a cădea”.
Sincer, regret că vorbitorii liberali nu au accentuat problema în discursul lor. Au căzut în capcana „miuțelor” verbale, superficiale și resentimentale promovată de „puternicii zilei”.
Contrele își aveau loc în fața presei, după momentul moțiunii de cenzură. Superficiali.
Am găsit la Ponta o singură referire cu privire la esența moțiunii de cenzură. Un text la Mediafax (aici), cam singura mențiune în presă !
„„El a amintit totodată că problema alegerilor locale, invocată în moţiune, a fost reglementată recent de către parlamentari prin adoptarea Legii 115/2015, care a abrogat vechea Lege 67/2004.
"Sper că nu cereţi organizarea de alegeri pe vechea lege", a spus Ponta opoziţiei””.
Eu am mai auzit și altele din cuvântarea lui Ponta. Superficială, până la urmă ca el. Că undeva, într-o localitate, s-au apucat să organizeze alegeri locale după prevederile noii legi. Să avem iertare. Este prea mult pentru mine. O spune cu nonșalanță, sfidând prevederi constituționale. CCR a statuat că legile privind alegerile de orice natură nu pot intra în vigoare decât după trecerea unui an de la adoptarea lor. Pe baza unor considerente bazate pe realitate.
Ce spune legea nouă la care face referire Ponta, Legea 115/2015:
„Art. 136
La data intrarii in vigoare a prezentei legi, Legea nr. 67/2004 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 333 din 17 mai 2007, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si alte dispozitii contrare se abroga”.
Concluzia ? Abrogarea prevederilor contrare legii va avea loc abia la împlinirea termenului de un an de la aprobarea legii. Până atunci vechea lege este în vigoare, cu obligațiile ce revin actorilor politici și administrativi potrivit acelei legi. Orice acțiune în temeiul legii noi este nulă de drept !
Cineva de la PNL trebuia să îi spună lui Ponta, de la pupitrul Parlamentului, că da, el are obligația potrivit legii vechi să organizeze alegerile parțiale locale și parlamentare pentru a asigura buna funcționare a administrației publice locale și reprezentarea în Parlament a cetățenilor țării care nu mai au reprezentanți. Și nu sunt puțini. Sunt aproape 2 mil de cetățeni, mai mult de 10% dintre cetățenii cu drept de vot prezenți în țară. Indiferent de costuri. Și da, este o problemă pentru Ponta, este o problemă pentru că nu este exclus să piardă sever din putere la nivel local și parlamentar.
Restul ideilor expuse de către parlamentari cu ocazia evenimentului pot fi reale, pot fi cum se dorește însă nu au răspuns problemei stringente. Au devenit gargară cu pioneze. Can-can.
La fel ca alții sper ca următoarea moțiune de cenzură să nu mai fie tratată cu aceeași superficialitate.
Cât despre media română, tot disprețul. Fără deosebire.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu