duminică, 7 iunie 2015

Labirintul are o singură ieșire. Ponta o vede. Lacom vrea să treacă pe lângă ea sperând că mai este una.

Toată tevatura anti-Justiție a PSD, excesul de inițiative legislative ale aleșilor neamului pe codul penal și cel de procedură penală ba chiar și pe legile care privesc incompatibilitățile și-a găsit explicația. Vede tot omul că avea ca scop scăparea liderului maxim, Victor Viorel Ponta, de constrângerile legii, de pedepsele pe care legile le prevăd pentru cei plecați cu sorcova.

Telenovela a început cu Șova. După ce statul a văzut că niște societăți cu capital de stat, finanțate de stat pentru că altfel nu ar exista (pe motiv de strategie energetică, pe motiv de alternative strategice la producerea de energie - chiar dacă poluantă), au fost devalizate în urma asistenței juridice asigurate de o societate de avocatură (cam necunoscută ea la timpul respectiv !), a dat liber procurorilor să cerceteze ce și cum. Autorul devalizării a fost găsit. Dan Șova, avocat doritor de bani nemunciți sau pe muncă proastă.

Avocații lui Șova au fost luați la întrebări. Așa s-a aflat că a mai fost un avocat care a participat la prăduiala statului, pe motiv de asistență juridică în materie penală a societății de avocatură deținută de Dan Șova. Avocatul a fost identificat. Nimeni altul decât „cel mai bun avocat în penal” al tuturor timpurilor, Victor Viorel Ponta, strălucitorul prim-ministru al României de trei ani de zile, coabitantul lui Traian Băsescu. Culmea, mânăria cu damf de corupție s-a petrecut pe timpul mandatelor anticorupție ale inegalabilului Traian Băsescu !

Ca orice cercetare penală s-a ajuns la momentul liniei ce se trage la sfârșit. A rezultat că niște personalități politice de azi, în frunte cu „strălucitorul” premier, sunt autorii actelor infracționale și că urmează a fi duși în fața instanțelor de judecată.

Avocații Ponta și Șova plus susținătorii lor, avocați unii dintre ei, au intuit mersul treburilor. A început spectacolul. Cu ajutorul televiziunilor arondate: Antena 3, România Tv, B1Tv, ba și Realitatea Tv uneori. Nu mai spun de fițuicile cu pretenții de ziar: Evenimentul Zilei, Jurnalul Național etc. A ieșit o bulibășeală de toată frumusețea.

Strategia lor a fost întâi de intimidare a conducătorilor instituțiilor care asigură realizarea Justiției. Ponta, fost procuror, știe că dosarul penal este supus controlului și avizului șefului ierarhic superior. Acesta poate admite sau nu rezultatul cercetărilor efectuate în cauză de procurorul de caz. Poate dispune „completarea cercetărilor”, poate lua dosarul de la un procuror pentru a-l da altuia. Poate lua măsuri legale pentru ca dosarul să moară de bătrânețe, prăfuit iar faptele lovite de prescripție. Poate. Numai că șefii parchetelor au refuzat. În timp ce politicienii puterii lucrau pentru modificarea legilor penale sau pe cele ale conflictelor de interese, au intervenit și jurnaliștii speriați că în urma căderii „ilustrului” conducător își vor pierde pâinica.

Antena 3 care avea obiectivul de a „distruge” pe dușmanii „profesorului” Dan Voculescu pentru crima de a-l fi condamnat și pentru confiscările dispuse, a intrat în trupa de șoc a puterii, a căutat și a găsit o „victimă” a procurorilor „nemernici”. O secretară care a trăit în umbra patronului timp de 12 ani și care era dispusă să o distrugă pe soția patronului pentru motive destul de dubioase. Un fel de gelozie răzbunătoare. Construită în laboratoarele de propagandă ale Antenei 3, povestea a stors râuri de lacrimi, a sensibilizat oameni care nici nu au priceput despre ce este vorba, a dat idei altora că pot și ei să se alăture corului acuzatorilor. Rezultatul nu a fost previzibil, pentru că nimeni nu s-a gândit că vor intra în joc partidele politice. A intrat Tăriceanu în joc, ipocrit și pervers, a cerut public demiterea/demisia lui Kovesi și Stanciu. A fost un moment semnificativ. Înseamnă că Ponta a înțeles că nu poate influența procurorii, deși a făcut demersuri (mai mult ca sigur !), așa că i-a cerut lui Tăriceanu să inițieze următoarea procedură. Tăriceanu fiind al doilea om în stat. Acțiunea nu a reușit.

Între timp, parlamentarii PSD în cârdășie cu tăriceniștii și voiculescienii, cu uneperiștii, au căpătat un apetit deosebit pentru inițiative legislative. Nu au reușit să ia fața DNA. Procurorii au fost mai rapizi. Au mutat decisiv și au ocupat câmpul tactic (folosesc cu plăcere sintagma). L-au chemat pe Ponta la DNA și i-au comunicat că este învinuit pentru fals, uz de fals, evaziune fiscală, spălare de bani și de conflict de interese, unele în formă continuată așa că mult dorita prescripție cu privire la unele fapte nu ajută la nimic, este ca o frecție la un picior de lemn.

La Parlament, ordinea de zi cu inițiativele legislative buclucașe a fost schimbată radical. Au dispărut. Au apărut alte priorități în activitatea legislativului. A apărut și anunțata moțiune de cenzură a PNL, a apărut și cererea procurorului general ca deputații să își de acordul pentru întocmirea cererii de începere a urmării penale împotriva lui Victor Viorel Ponta, colegul lor și prim-ministru pentru acte și fapte similare actelor de corupție - conflict de interese ... Logic, coaliția de guvernare are probleme privind siguranța coaliției și guvernarea. Cântarul politic nu vrea să le dea punctajul favorabil pentru a trata cu sictir cererea procurorilor. Parlamentarii puterii nu sunt siguri de colegii lor. Dacă vor vota în favoarea moțiunii de cenzură ? Dacă se gândesc la viitorul lor politic ?

Ponta și ai lui au trecut la măsuri disperate. Acuză o „lovitură de stat”, propun o acțiune de suspendare a Președintelui Iohannis pentru că i-a cerut demisia - nu se putea să nu fie Gabriela Vrânceanu Firea cea care să „fundamenteze” acuzația și acțiunea -, acuză DNA de abuz,  Ponta a trimis scrisori ambasadelor în care acuză o înțelegere între Președinte, PNL și Justiție - anticonstituțională -, pentru schimbarea majorității guvernamentale și demiterea guvernului. Promite Ponta că își va dovedi nevinovăția, undeva în timp. Penibil.

Cei care știu mai multe decât cei care vântură tot felul de idei năstrușnice în media, știu că Ponta a devenit, de la momentul în care DNA la acuzat, „un fel de mobilă” aflată în fruntea guvernului. A pierdut decizia. A pierdut încrederea partenerilor externi. Investitorii se vor abține să mai vină. Unii, emoțional, își vor anunța retragerea de pe piața românească. Creditorii internaționali vor spune că au probleme de sănătate și că perioadă de timp vor sta la tratament. Criza a început și va continua cât timp Ponta se va mai afla în fruntea guvernului. Poate pricepe și madam Plumb.

Ponta nu mai are altă posibilitate de a ieși din labirint decât acum, prin demisie. Tot acum poate fi considerată și ieșirea lui Ponta prin moțiunea de cenzură a PNL. Ar fi în ton cu declarația lui că demiterea lui o poate decide doar Parlamentul.

Fără decizia demisiei, tot ce va vântura Ponta în spațiul public este o frecție la un picior de lemn.

Cam repede, am mai parcurs o etapă. Etapa „lupilor tineri” din PSD. S-au înecat ca țiganii la mal. Au fost mai lacomi și mai perverși ca „bătrânii” Mitrea, Hrebenciuc, Cozma etc.

Niciun comentariu: