Primul-ministru interimar a devenit „transparent”. Anunțul făcut are cumplite conotații.
Doar 7% dintre instituțiile de învățământ au autorizație de funcționare cu respectarea prevederilor legale de prevenție împotriva incendiilor.
Știrea este la Agerpres (aici).
Informația este ... cumplită. Dimensiunea dezastrului este imensă dacă avem în vedere faptul că nu există o cât de mică garanție că în instituțiile de învățământ nu se pot produce incendii sau dacă se produc totuși, sunt pregătite să acționeze pentru combaterea lor.
Nu îi aduc o vină lui Cîmpeanu. Cel puțin acum.
Una este autorizația și alta este acțiunea responsabililor acestor instituții pentru prevenirea dezastrelor. Nu este exclus ca majoritatea instituțiilor de învățământ să se fi organizat pentru incendii. Să aibă mijloacele de stingere a acestora la îndemână și personalul pregătit. Nu este exclus ca între instituțiile de învățământ și grupurile de pompieri locale să existe protocoale de intervenție și sprijin. Nu este exclus iar eu înclin să cred că așa este. Autorizația este ca o asigurare. Mai grav este că și o asigurare a clădirilor instituțiilor de învățământ nu poate fi obținută fără a avea tate avizele necesare potrivit legii.
Dacă este adevărat ce spune primul-ministru interimar, banii pentru realizarea expertizelor pentru acordarea avizelor ar fi trebuit dați de către primării, consilii județene și guvern. Pentru că în orice expertiză se pot constata și alte necesități ce presupun cheltuieli suplimentare, ba chiar angajarea de personal (să nu uităm că pe timpul lui Boc, cel cu eficiența economică a școlilor și spitalelor, s-a renunțat și la personalul administrativ - „femeile” de serviciu, fochiști etc.), ar fi trebuit ca fondurile să fie mai mari, să existe o rezervă special pentru astfel de situații. Dacă este adevărat și faptul că expertiza pentru acordarea unei autorizații impune un timp lung de emitere - până la un an, pentru că sunt multe lucrări de efectuat și multe evaluări de făcut -, putem trage concluzia că guvernele noastre și-au bătut joc de sistemul de învățământ cu cinism. Au redus totul la mărirea salariilor în învățământ, restul rămânând în uitare.
Chiar mă întreb. Cum au obținut asigurările legale obligatorii instituțiile de învățământ ? S-au jucat societățile de asigurări cu focul sau a existat între acestea și guvernanți înțelegeri oculte ?
La situația asta cu prevenirea și stingerea incendiilor va trebui adăugată și situația verificărilor pentru garanția funcționării într-un sistem sanitar sănătos.
Unde sunt banii pentru aceste acțiuni care să permită învățământului să funcționeze nu doar în legalitate ci în deplină siguranță ? Unde naiba să fie, la pomenile electorale !
Dacă iau doar acest exemplu pot trage concluzia, pe deplin temei, că recenta guvernare terminată este un mare fiasco. Guvernul Ponta a lucrat împotriva națiunii române.
În aceeași situație sunt și instituțiile medicale. Cine știe ce „șerpi” se mai ascund prin cotloanele clădirilor destinate asigurării sănătății populației.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu