duminică, 29 noiembrie 2015

Minutul de știință la știri. O inițiativă excelentă !

O imagine a universului, nu cu mult timp de la formarea lui. Câți români cunosc această imagine ? Din nefericire, puțini.

Mai sunt imagini cu universul. Le voi pune mai încolo.

Parlamentarii români au semnat o inițiativă legislativă prin care televiziunile de știri să transmită „un minut de știință”. Mediafx (aici).

Furnizorii de servicii media audiovizuale cu acoperire naţională vor include zilnic, în principala emisiune de ştiri, informaţii ştiinţifice şi tehnologice pe durata a cel puţin un minut, cu excepţia zilelor în care evenimente de larg interes public ori transmisiunile în direct împiedică difuzarea respectivului jurnal de ştiri. Sunt exceptaţi de la această prevedere furnizorii de servicii media audiovizuale care nu oferă în programele lor jurnale de ştiri”.

Necesar. Absolut necesar. Până acum am fost bombardați doar de „trecut”. Despre ziua de astăzi ... pauză. Trăim ca într-o capsulă a timpului, o enclavă culturală, rupți de realitate.

„„O monitorizare din 2012, referitoare la gradul de alfabetizare ştiinţifică în rândul tinerilor de 15 ani, plasează România pe ultimele locuri alături de ţari precum Malaezia, Iordania, Tunisia şi Columbia. De asemenea, potrivit studiilor evocate de autorii iniţiativei, 80% din populaţie nu dispune de cunoştinţe ştiinţifice elementare şi de un vocabular ştiinţific activ, 42% din români afirmă că Soarele se învârte în jurul Pământului, 22% afirmă că horoscopul şi astrologia sunt fundamentate ştiinţific, România este pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte proporţia celor care consideră că anumite numere sunt deosebit de norocoase, iar 50% din români declară că este important să se ţină cont în viaţă de superstiţii precum "culoarea roşie ne fereşte de deochi””.

Prostie în stare pură !

Culmea, persoane care folosesc calculatorul pentru a conversa pe rețelele de socializare sunt „analfabete” științific ! Ele stând în fața și folosind un obiect care însumează rezultate ale cercetării științifice și tehnologice !

Te crucești citind despre „minuni” săvârșite de oameni „dăruiți”, de locuri pe glob care fac conexiuni cu universul (?!), bine, România fiind „țara făgăduinței”.

Cei mai „săriți peste cal” sunt cei care ne oferă diversele rețete cu plante și licori care schimbă, deodată, o stare de sănătate, sau distrug boli în timp record. Ca să nu mai spun despre alte „minuni”.

Culmea, televiziunea publică ar putea să preia sau să facă emisiuni despre știință și tehnologie cu cercetătorii noștri. Avem oameni de știință care participă activ la viața științifică internațională, care au informația necesară pentru a face educație științifică prin intermediul media însă nu avem în această instituție oamenii care să gândească așa ceva. Îi avem în schimb pe cei „cu tradițiile” și cu „moaștele”.

Nu vezi la Tv un om de știință, vezi doar tot felul de „vizionari”, „numerologi”, „proroci”, „vrăjitoare”, „astrologi” și ce naiba or mai fi inventat unii care vor să ia un ban de la fraieri.

Sunt curios dacă va trece legea. Sunt curios dacă televiziunea publică va schimba ceva în programele pe care noi le plătim. În plus față de serviciul oferit de firmele specializate în difuzarea programelor Tv.

TVR este un fel de gaură neagră. Privatizarea ar fi o soluție. Este o televiziune depășită. Serviciile TVR sunt de slabă calitate. Nici nu îmi permit să o compar cu alte televiziuni, mai ales din țările care promovează știința în rândul maselor.

Niciun comentariu: