luni, 30 noiembrie 2015

Guvernul își pierde „pânzele de păianjen” ?! Cum ? Fără mișmașuri, fără înțelegeri obscure, fără „ai noștri” ... ?!

Citesc la „Euroactiv” (aici) o știre: reorganizare la Guvern.

Nu ar fi o noutate dacă nu ar cuprinde scopul: Cancelaria prim-ministrului devine „controlor de trafic” pentru inițiativele politice ale ministerelor.

Înainte, fiecare minister avea inițiative de politică publică pe care le negocia cu prim-ministrul, le negocia cu ministerele care trebuiau să își dea avizele, le negocia cu membrii comisiilor parlamentare interesate și obțineau o lege care modifica altă lege sau care instituia o anume procedură după cum gândea ministrul respectiv sau, cum a fost de multe ori, după cum avea chef câte un „mare specialist” din ministerul respectiv.

Rezultatul la „cum a fost mai înainte” îl avem în față. Haos ! Fiecare a vrut să iasă în față ca reformator. Cele mai bune exemple sunt în sistemul de învățământ, în sănătate și la interne. Transporturile nu se pun. Acolo este haos pentru că nu mai avem sistem de transport. Acolo este fiecare cu „a mamii lui”.

Ce spune știrea ?

Astfel, orice inițiativă de la ministere va trece pentru evaluare și aviz la Cancelaria prim ministrului Dacian Cioloș înainte de a intra în ședință de guvern.

Scopul acestei măsuri, afirmă sursele consultate de EurActiv.ro, este acela de a asigura coerența inițiativelor ministerelor cu strategia Guvernului. Un demers de la un minister, de pildă, va primi de la Cancelarie un aviz pe componenta de politici publice. De la Secretariatul General al Guvernului va primi un aviz tehnic.

Cancelariei îi revine, astfel, și un rol de coordonare între ministerele de linie care vor fi implicate, apoi, în implementarea unei măsuri. Asta nu înseamnă că metoda grupurilor de lucru va fi eliminată sau înlocuită, ci că se dorește „o orientare a comunicării între ministere mai degrabă către obiectiv și nu către procedură”.

Un rol asemănător îl are CSAT pentru problemele de apărare, ordine publică și siguranță națională.

Sunt sigur că după o perioadă de uimire și indignare profundă, „vârcolacii” din ministere, cei care au tot visat la puterea ocultă, vor căuta o cale să obțină iar căi de „pătrundere” la inima prim-ministrului, să mai strâmbe ceva care merge bine, să mai oprească ceva care nu le place, să mai aducă niște modificări pe ici pe colo, prin părțile esențiale, atunci când nu sunt capabili să înțeleagă legea sau îi încurcă (depinde de situație).

Ideea este bună. Să o vedem la lucru. Poate devine obișnuință. Sper.

Niciun comentariu: